F

Fannings

  • PF—Pekoe Fannings
  • OF—Orange Fannings: Noord-Indië en delen van Afrika en Zuid-Amerika.
  • FOF—Flowery Orange Fannings. Assam, Dooars en Bangladesh. In Sri Laka gekend als Broken Orange Pekoe Fannings of BOPF. 
  • GFOF—Golden Flowery Orange Fannings. Darjeeling, fijnste kwaliteit voor theezakjes.
  • GOF – Golden Orange Fannings
  • TGFOF—Tippy Golden Flowery Orange Fannings.
  • BOPF—Broken Orange Pekoe Fannings: Vooral Sri Lanka, Indonesia, Zuid-India, Kenya, Mozambique, Bangladesh en China. Zwarte thee.


Farmerleaf

China, Puer City. °2016 door een jong koppel, William Monsont, een Fransman, en zijn echtgenote Yubai, geboren in Jingmai. Yubai startte in 2011 met een klein fabriekje om de familie-oogst te verwerken en begin in 2015 haar eigen cake’s te persen, William is een landbouwingenieur. Ze bezitten 1 ha met oude theebomen, en 2.7ha met een recentere aanplant, gemiddeld 40 jaar oud, beide in Jingmai, tussen de 1500 en 1600m hoogte op het Da Ping Zhang plateau. Ze werken met de kleinbladige Zhong Xiao Ye Zhong variant. Natuurlijke bemesting, zo goed als geen herbicides. Maken ook groene, zwarte en witte thee en kopen ook oogsten van buren. Online verkoop naar Europa. Farmerleaf - Yunnan tea direct from the source (farmer-leaf.com)


Feng Huang Dan Cong

Ook bekend als Fenghuang Dancong, Phoenix Dancong, Fonghwang Tan-Chung en Huang Dan Cong of Fenghuan Select. Oolong thee uit de Chinese provincie Guangdong, op de Fenghuangshan of Phoenix bergen rond de stad Fenghuang in de provincie Guangdong, niet ver van de oceaan. Fenghuang betekent Phoenix of Vuurvogel. Het is er mistig en vochtig en de ondergrond is heel mineraalrijk en waterdoorlatend. De warme, vochtige lucht komt van de South China Sea die niet zo ver weg ligt en rolt de valleien in om dan de eerder lage bergen in te kruipen waar hij wordt omgezet in regenval (140 regendagen per jaar en een gemiddelde luchtvochtigheid van 80%, ideaal voor thee). De beste theebomen staan op hoogtes boven de 1000 m waar ze weinig direct zonlicht krijgen. De thee wordt geplukt met lange ladders en lijkt niet op de klassieke theestruik in die mate dat hij een stam en een kruin heeft, een beetje als een paraplu. De struik zou een variant zijn van de Shui Xian struik, en de oudste theebomen zouden 500 à 900 jaar oud zijn (hun thee is zeer duur en bijna onvindbaar, en de Chinese staat gebruikt ze als geschenk voor hoogwaardigheidsbekleders). Er bestaan verschillende soorten, afhankelijk van de cultivar die de bladeren opleverde of de plaats waar de theestruik stond. Goedkopere Dan Cong wordt gemaakt met in struikvorm gesnoeide bomen op laaggelegen terreinen die sneller en meer opleveren, maar met minder intense smaken en helaas met dezelfde naam. De allerbeste komt van de oudste bomen op grote hoogte en wordt alleen geplukt in de vroege lente: hij is helaas ook erg duur. Goede Dancong komt van loten van die oerbomen, geselecteerd op een bepaalde karaktertrek als aroma en/of smaak en er zijn 50 à 60 verschillende varianten, meestal geklasseerd naar hun aroma of xiang. Ooit waren er maar twee oervaders: een struik met de naam oolong en een een struik met de naam Hongyin. Hongyin was de voorouder van Niao Zui (bird beak tea), later bekend onder de naam Shuixian (narcissus). Voorbeelden zijn Huangcha, Kuzhong, Qilan, Minghua, Meizhan en Huanglou varianten. Ook Tong Tian Xiang, Zhe Zhi Lan Xiang, Mi Lan Xiang, Ba Xian (Eight Immortals) en Dong Fang Hong. De oudste variant is Hongyin. Shi Li Xiang of Shui Xian werd wijd verspreid vanaf de 17de eeuw. Tegen 2000 was er al 2000ha aangeplant (691 in 1969). Er zijn een 80tal varianten: Shanqie Leaf, Tuan Tree leaf, Tangerine Leaf, Golden Edge, Persimmon leaf, Pomelo Leaf en Bamboo Leaf zo genoemd naar de vorm van hun blad, Huangzhi Xiang (Gardenia Fragrance), Guihua Xiang (Osmanthus Fragrance)Milan Xiang (Chinese Perfume Plant Fragrance), Zhilan Xiang (Orchid Fragrance), Moli Xiang (Jasmine Frgrance), Jiangmu Xiang (Ginger Lily Fragrance), Yulan Xiang (Magnolia Fragrance), Rougui Xiang (Cinnamon Fragrance), Yelai Xiang (Tuberose Fragrance), Xingren Xiang (Almond Fragrance) genoemd naar hun aroma, het zijn de tien Signature Fragrances van Dancong, Rocky Cave, Mother’s Umbrella, Golden Lion, genoemd naar de aard van hun vindplaats, Rocky Thread, Large Bone Offering, Immature Bones, Large Black leaf, Large White Leaf (naar het uitzicht van het natte blad, en unieke namen            als Eight Immortals Crossing the Sea, Song, Song Zhong, Fishing a Needle from the Sea en Brothers Tea. In totaal zijn er minstens 123.

Bitterheid is vaak een teken van later geplukte thee. De pluk start op lage hoogte, rond de stad Fenghuang, op zo’n 300m en kruipt dan naar boven naarmate die struiken ook plukrijp worden, met de hoogste op zo’n 1300m. Voor de beste worden eerst de rijpste knopjes geplukt voor een groene thee om dan twee dagen later te kunnen plukken van een meer homogeen plukveld waar alle geplukte blaadjes ongeveer even ver staan en uniformer bewerkt kunnen worden. De Fenghuang berg bestaat uit een aantal toppen, en ook hier zouden sommige toppen beter zijn dan andere: de Wu Dong zou er zo eentje zijn. Het verwelken gebeurt in open lucht in de zon (ongeveer tien à twintig minuten) daarna drogen ze verder in een goed verluchte ruimte (dit proces heet pu qing of shai qing). In een volgende fase wordt de thee geoxideerd door de blaadjes op te schudden (peng qing of lang qing) zodat de randen van de blaadjes gekneusd worden en beginnen te oxideren. Dit gebeurt meestal vijf maal met een pauze van telkens twee uur. Daarna worden de blaadjes gewiegd (yao qing). Tijdens de pauzes kan het vocht verdampen en stijgt de temperatuur van de blaadjes. Na dit proces moeten ze 2 à 6 uur rusten. De volgende fase is sha qing, killing the greens, in een heel hete pan of in een trommelvormige machine. Dit duurt ongeveer een kwartier. Daarna volgt het rollen (rou nian), eerst zacht en dan harder die de blaadjes hun vorm geeft (tightly rolled strips), vroeger met de hand nu met een machine. Tussen door wordt er gestopt om ze van elkaar te scheiden zodat er geen klompen blaadjes ontstaan (jie kuai). Het roosteren (hongbei) zorgt ook voor het drogen. Dit gebeurt meestal twee maal met een afkoelperiode tussen in. Nadien mag er nog maar 9% vochtigheid over blijven. Een Dan Cong van goede kwaliteit geurt en smaakt vooral naar fruit en niet naar het roosteren, dat vaak gebruikt wordt om de lagere kwaliteit te verstoppen. De basiskwaliteit van een goed gemaakte dancong is langcai, dan volgt shuixian. Er bestaat ook qingxiang die lichter is en populairder bij jongeren. Typisch wordt deze thee (met de twee kannen methode) driemaal gezet: de eerste keer trekt hij maximaal één minuut (en is hij vaak bitter), dan drie minuten, en dan nog een keer vijf minuten. De Gongfu Cha methode is echter meer aangewezen. Zeer aromatisch en zeer fruitig, met iets wat in China doet denken aan longan fruit. Dit overweldigend fruit-aroma komt niet van een toegevoegd aroma maar ontstaat op natuurlijke wijze en is eigen aan de regio en de cultivar (vaak doen ze ook sterk aan honing denken). Sommige Dancong gaan meer de florale richting op met tonen van boter en nootjes. Heel populair tussen de twee wereldoorlogen toen er heel veel export was en de thee heel hoge prijzen haalde. Ineengestort tijdens de Japanse bezetting maar herleefde vanaf 1949 met een grote uitbreiding van het areaal vanaf 1979 toen lager gelegen rijstvelden werden omgevormd tot theeveld en aangeplant met loten van tweede- of derde-generatiestruiken. . Hier staat een uitgebreid artikel over deze thee, misschien enigszins tendentieus, maar zeer leerzaam: http://hojotea.com/en/posts-43/ In het productieproces is het roosteren ook erg belangrijk, en dat kan heel licht zijn wat de thee heel fris maakt of zwaar, wat hem rijker en zoeter maakt. Dit filmpje is heel leerrijk: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=jXYFbWHHRXs

Deze thee zet je of op zijn Westers, met 4 gram per 300ml, 95°C en 3 miuten zettijd, of op zijn oosters in de gaiwan, met 5 gram per 100ml, 95°C, eerst gespoeld om hem wakker te maken, en dan 5 seconden, dan 10 seconden, dan 15 seconden en elke volgende keer 10 à 15 seconden erbij.

Dan Cong, Thee van Sander: Theesommelier Kelly, 13 november ’17. 90°C, Gongfu Cha methode. Stevig geoxideerde en dan geroosterde thee. Lange toegeplooide maar niet opgerolde blaadjes, zwart van kleur en met een geroosterd aroma. Eerste infusie geel, de tweede krijgt een meer oranje schijn. Zeer fruitig aroma, met als eerste smaak druiven en lychee en nog een ander fruit, en als tweede eikeblad en geroosterde kastanje. Zacht mondgevoel. Nat blad is mooi, zwartgrijs en geurt overweldigend naar allerlei soorten fruit. 😊😊😊(😊)

Dan Cong Red Dancong, Hotsoup: 9,95euro per 25gr. Dan Cong Red, afkomstig uit Er Mao, Wu Dong Shan, Guang Dong, China. Dit is een heel bijzondere zeldzame rode thee, traditioneel worden er geen rode thees gemaakt in Wu Dong. De theeboer heeft het materiaal gebruikt waar oorspronkelijk de Mi Lan Dan Cong van gemaakt wordt. Door het perfectioneren van de graad van oxidatie is zo een opmerkelijk complexe thee gemaakt.. December 17: 4 minuten, 2 gram. Infusie: het aroma doet wat denken aan Hojicha en hout, maar ook fruit; heerlijk, erg fruitig en heel apart, maar vol en romig en complex en vol lychee ! Als Coldbrew met oudjaar: prachtig, complex, een witte wijn waardig, heel interessante en complexe neus en een zachte, aangename en erg interessante neus. 2 minuten 2 gram, eerste zetneus honing, mond rokerig, dan lychee en honing en een op het einde een héél lekkere finish 😊😊😊(😊) 7 april ’20, 3,4 gram, glazen pitcher, 3 min, 95°C: Wat een prachtig fruiting aroma voor het natte blad, heel overweldigend, stukken perzik en abrikoos, heel duidelijk en fris. Caramelkleurige infusie. infusie heeft een warm en zoet aroma met honing en fruit (na walsen). Ook de smaak is zeer mooi, zo goed als perfect vind ik, uitermate lekker. In de afdronk blijft vooral de honing, minder het fruit, maar hij is erg lang. Al redelijk oud, maar echt prachtig. 😊😊😊😊

Feng Huang Dan Cong, Le Châ-Hu-Thé: Lente 2019 in Guangdong. 30% oxydatie en geroosterd. ‘orge grillé et lichi’. 39.9 euro voor 100 gram. 28 april ’20, gaiwan, 100ml, 95°C, 25 sec, rinsed, 5 gram. Nat blad: mooi aroma met zachte roostertonen en wat fruit. Kleur van de infusie is lichtbruin met een wat oranje-roze schijn. Aangenaam aroma vooral rond dat zacht gegrilde toetsje (heet gemaakte graankorrels) met een fris fruitige noot erin van lychee. Zacht en eerder elegant maar lange afdronk, met een heel mooi opwellende fruitige toets, wat tussen lychee en perzik in. Erg aangenaam. Beetje korrelig mondgevoel. Tweede zetsel, 25 sec: nat blad, echt heel mooi zacht, erg aangenaam. De infusie kleurt nu echt oranje maar met een amber schijn erin. Het aroma is nu voller en meer op het fruit dat erg zuiver is. Derde zetsel, 30 sec: roostertonen nemen terug overwicht bij het nat blad. Beetje astringentie en de complexiteit is wat weg, samen met het fruit. Vooral roostertonen. 😊😊😊(😊)

Song Zhong Dancong Oolong 2021, Global Tea Hut: Phoenix Mountain, ChaoZhou, Guang Dong, China. 700m hoogte. Song Zhong, familie van Shui Xian, en dit is de oudste van de cultivars. Old Growth. 90-95°C. Gongfu. Striped oolong. 15 augustus 2022, gaiwan, rinsed, 100ml, 5 gram, 25 sec, 95°C. Nat blad, een fijn aroma van bloemen. Licht karamelkleurig. Fijn floraal aroma, niet overweldigend. Medium dik, fijn, met een heel mooie zachte maar intense afdronk. In een tweede slok gaat die afdronk met met zijn heel mooie fijne motieven. 10 sec: floraal maar iets intenser. Een beetje zoeter, delicaat maar heel lekker. Erg mooie afdronk. 20 sec: ok. Fijne en lekkere thee. 😊😊😊😊

 

 

Feng Jia Ding High Mountain Organic Tea Cooperative

China. Anhui. Coöperatieve opgericht door Feng Yuxiang in 2009 nadat deze jaren had gevochten voor een weg van zijn afgelegen dorp. Hier wordt vooral Qimen gemaakt.  


Feng Qing

Yunnan, China. Regio in Lincang, één van de Pu’Er districten. Alhoewel er wel degelijk Pu’er gemaakt wordt eigenlijk bekender voor zijn rode thee.

Feng Qing Mao Feng black, Hotsoup: Geplukt voorjaar 2018. Uit Feng Qing, Mengku, Yunnan. Alhoewel er in Feng Qing ook Pu’er wordt gemaakt (het ligt in Lincang) is de regio vooral bekend voor rode thee. Met het volle mondgevoel eigen aan oudere theebomen. 7.75 euro voor 50 gram. 7 september ’19, late namiddag, wisselvallig en droog, fruitdag. Veel tip. Wat scherpe fruittonen voor het natte blad. Roodbruine infusie. Geen uitgesproken aroma. Heeft de wat houtige tonen van Da Ye. In de mond een zachte mollige indruk, weinig uitgesproken smaken in het begin, dan komt er iets interessants opwellen, iets floraals dat wel leuk is en redelijk lang. Best wel aardig. Mooie astringentie. 😊😊😊 14 april ’20, 3 gram, 3 min, 95°C, 200ml: mooie roodbruine infusie. Mooi aroma, heel floraal, fijn. De smaak is ook zeer floraal, met mooie lengte, geen geweldige complexiteit. 

Phoenix Dragon, Dian Hong, 2019, Global Tea Hut: Bulang, op 1400m hoogte. Zongedroogd. Thee van 300 tot 500 jaar oude bomen in Feng Qing, een gebied waar in 1938 de eerste zwarte thee van Yunnan gemaakt werd. 90-95°C. Kyusu, 3 gram, 3 mins, 150ml. Droog blad: donkerbruin gemengd met gouden tip. Nat blad: mooi, nog erg gedraaid, zeer fruitig aroma. Infusie heeft een erg mooie schitterend gouden kleur. Mooi aroma van steenfruit en gedroogde zwarte pruimen. De smaak is zacht en erg mooi fruitig, maar assamica-fruitig. Lange en zeer zachte afdronk. Mooie versmolten complexiteit. Tweede zetsel, meer assamica aroma’s voor het natte blad, ook voor het aroma van de infusie. Nogal een zoete start in de mond, en ook hier met wat moutigere tonen nu, en de eerste tonen die wijzen op fermentatie.  Weinig astringentie. Leuke finish met de afdronk aan de rand van de mond en voral retronasaal. Derde zetsel: de thee krijgt nu echt wat pu’er fermentatie smaakelementen, heel aards, maar blijft ook zoet. Aangespoord door een video van Mei leaf ook eens geprobeerd met wat melk: heel apart, dichtbij een assam maar aardser. Heel apart. 😊😊😊😊

 

 

Filleule du Fée

Theetuin in Bretagne. Denis en Weizi Mazerolle. Opgestart in 2005 met Kolkhida, een heel resistente en sterke cultivar uit Georgië en een kleinbladige cultivar uit een Franse collectie. Eerste oogst in 2014 (50 gram). 0,3 ha m² theetuin, met 2ha in voorbereiding. Nu goed voor 20 tot 30 kg per jaar. Twee oogsten, één eind juni en één van september tot oktober, goed voor ongeveer 20 à 30 kg thee. Witte, groene en zwarte thee.


First Flush Darjeeling

Tijdens de lange, harde winter van Darjeeling vertraagt de photosynthese van de theestruik zo dat secondaire metabolieten geconcentreerd worden. Deze zorgen voor de smaak en de volatiele aroma’s en de concentraties zijn dus het hoogst vlak na de winter. Het blad moet dan worden verwelkt om oxidatie zoveel mogelijk te vermijden, en des te hoger en koeler de fabriek gelegen is des te beter dat dit functioneert. De heel korte oxidatie aan het einde zorgt ervoor dat de thee deze volatiele aroma’s grotendeels behoudt en het resultaat is een mengeling van groen en khaki met zilveren toppen, en het aroma is uniek, ergens tussen groene en zwarte thee. Voor het zetten wordt dan ook een iets lagere temperatuur en een iets kortere trektijd aangeraden, en melk is uit den boze, maar een beetje honing kan een eventuele hoge astringentie maskeren. De kleur van de thee is vaak abrikoosgeel en het aroma is fris, met florale toetsen en de typische aroma’s van verse thee. Wie eenmaal echt kennis gemaakt heeft met deze thee is meestal de rest van zijn leven een volgeling, maar het is een beetje een acquired taste en vaak verrassend voor liefhebbers van klassiekere second flush Darjeelings.

Darjeeling First Flush 2019 Victoria’s Peak SFTGFOP1, Brown Betty: Victoria’s Peak is een deel van de grote Steinthal theetuin, één van de drie oudste theetuinen van Darjeeling en opgericht in 1852. 672ha. Ooit opgericht door de Duitse pater Steinthal. Het resort-gedeelte is nu omgedoopt tot Singtom Estate. 12.5 euro. 3 minuten, 3.3 gram, 250ml, 90°C. Voor het grootste deel kleine gebroken groene blaadjes met enkele dieper bruin geoxideerde. Droge blaadjes geuren nogal zoet, naar hooi, een beetje kruidig. De infusie is diep geel als gebrande boter. Geur van bloemen en vers hooi. Verrassend zachte en brede mond met een heel lange afdronk. Erg aangename FF. 25 mei, experiment, lange infusie, ong 5 min. heel dikke soepele mond, geen astringentie, tamelijk lang, heel aangenaam. Aroma van kervelsoep. 25 mei, 2.5 gram, 90°C, 250ml, 2 mins: blijf die kervel erg sterk herkennen in de geur, maar naast hooi en wilde bloemen. Mond is echt zeer zacht, fluwelig aangenaam, heel mooi dik. 😊😊😊(😊)

Monteviot FTGFOP1 Organic DJ1, Brown Betty: Monteviot is een theedomein dat werd opgericht in 1856 en dat net onder Kurseong ligt. 89ha en één van de kleinste theetuinen van Darjeeling, maar ook één van de oudste. Eigendom van Darjeeling Organic Tea Estates PL. 25 mei ’19, 250ml, 2.5 gram, 90°C, 2 min: het aroma van de droge blaadjes is heel floraal, maar heeft ook iets vlezigs, een zweem van spek bijna, en van stro, geen hooi. De natte blaadjes geuren frisser en groener, de infusie naar frisse buitenlucht en bloemen. De kleur is frisgeel, goud bijna, zonder dat bruine tikje van de Victoria’s peak: in de droge blaadjes zaten geen geoxideerde… In de mond zacht en veel eleganter dan de vorige, met een vleugje vlezigheid en in de afdronk die geur van frisse lucht en wind die door grasland waait en helemaal op het einde toch weer dat tikje vlezigheid. Fascinerende thee, en een heel andere uitdrukking van First Flush dan de vorige. DJ1 slaat op de allereerste pluk. 26 mei 2019: 250ml, 2.5gram, 90°C, 4 min: meer goudgeel dan strogeel. Een zekere notigheid, bloemen en hooi, zeker in de afdronk, maar ook een bittere toets, en vier is mijns inziens te lang.

Family First Flush Mineral Spring, Postcard Teas: Darjeeling First Flush, van een cooperatieve van 432 kleine theeboeren die thee teelt op een verlaten plantage in Dawai Pani, nu bekend als Mineral Spring, en voor de rest aan polycultuur doen. De gemiddelde theetuin hier is erg klein, ongeveer 2 acres, en de families telen er ook fruit en groentes. Geproduceerd in de theefabriek van Singell Estate. 85°C. afstammelingen van 19de eeuwse 3 à 4 gram per kop. Chinese theestruiken oorspronkelijk uit Wuyi.  Geplukt lente 2019. Sample 6.95 £ voor 50 gram. 26 december 2019, 3 gram, 85°C, 200ml, klassieke theepot, 3 mins. Droge blaadjes in al. Natte blad geurt naar soepgroenten en verse kruiden (kervel, peterselie). Goudgele infusie. Grassig aroma met kruiden. Erg straightforward, niet complex maar best wel ok, met een mooie bescheiden maar erg lekkere finish die erg lang blijft hangen.  Beetje zoet, weinig astringentie. Aangenaam. 😊😊😊

Jungpana Spring Delight First Flush 2021 EX1, Siam Teas: 37.9 euro voor 100 gram. 24 mei 2021, 5 gram, 90 sec, 96°C, 225ml. Glass pitcher. Nat blad: groentensoep met erwtjes-zoetheid en tuinkruiden.Diep goudgeel. Zeer vol en rond. Vegetaal maar ook bloemen en stukjes gedroogd fruit. Zeer mooie en lange afdronk. 😊😊😊😊

 

 

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Indië. Zeer hoge kwaliteit Whole Leaf thee. In Sri Lanka Orange Pekoe of OP.


Flowering Tea

Ook wel Display Tea genaamd. Dit zijn met de hand gemaakte assemblages van theebladeren en bloemen die tot een balletje of een andere vorm worden verwerkt dat wanneer het in heet water wordt gelegd zich terug ontvouwd tot een klein kunstwerkje. Ze worden over heel China gemaakt, maar vooral in Anhui en Fujian, en het is een vak dat jaren ervaring nodig heeft, en waarvoor het fijnste ruwe materiaal gebruikt wordt. Theebladeren van voldoende lengte worden samengebonden met een bloem zodat de steeltjes de basis vormen en de blaadjes zich rond een bloem leggen. De bloem is meestal een kogelamarant of een jasmijn, maar er zijn er ook andere, en de droogvorm is meestal in een bolletje, maar er zijn ook sterretjes, parels of andere vormen. Bij het onderdompelen in heet water ontvouwt de constructie zich en komt de geur vrij. Omdat het proces wat langer duurt dan bij het zetten van een gewone groene thee worden als basis theevarianten gebruikt die niet te veel bitterheid geven.  De vorm primeert op de smaak en je drinkt dit dus best in een doorzichtig theeglas. Er zijn honderden varianten, en het zetten is een esthetische ervaring die niet altijd makkelijk te begrijpen is voor een Westerling. Of de gewoonte oud is of relatief jong is niet helemaal duidelijk. 


Flowery

Deel van de kwaliteitsaanduiding voor Indische thee. Slaat op de aanwezigheid van botten in de thee.


Forest Hill Tea

Sri Lanka. Erathna, in de schaduw van Adam’s Peak. Eigenaar Buddika Dissanyaka. Uitgebouwd op basis van een verlaten theedomein met de naam Warnagala, ooit aangelegd door Schotten, en al 130 jaar verlaten zodat de struiken van de originele aanplant zijn uitgegroeid tot theebomen in een omgeving volledig vrij van kunstmatige bemesting en chemische bestrijdingsmiddelen. Een klein bijna artisanaal fabriekje produceert momenteel ongeveer 250kg per maand van een 900 tal theebomen. Heel artisanaal. Zevental blends in het aanbod (2020).   https://ceylonwildtea.com/


Formosa Grand Pouchong

Taiwan. Bijna groene thee, heel licht gefermenteerd. Licht goudgeel.


Forthees

Japan, Nagasaki, Higashi-Sonogi Town. 31ha. Bedrijf van 4 jonge Japanse theeboeren in Nagasaki, sinds 2018 met een eigen theefabriekje waar ze tencha konden maken (basisproduct voor matcha), en op dat de eerste die dit in Nagasaki zelf konden maken. 8ha + 8ha + 9ha + 6ha.  Yoshitaka Ohyama (9ha, vierde generatie, boerderij Ohyama Seichaen, actief sinds 1910), Shinya Fukuda (8ha, derde generatie, Fukudaen), Kosuke Nakayama (6ha, directeur, Nakayama Chaen, actief sinds 1950) en Kazuhiko Onoue (8ha, derde generatie, Onoue Chaen, actief sinds 1950). Hun basisproduct is Tamaryokucha dat in een andere fabriek gemaakt wordt. Theetuinen aan de baai van Omura. Sonogi Tea (forthees.com)

Tamaryokucha, Forthees: 10 à 12 dagen beschaduwing. Geoogst met een oogsttractor. Saeyamidori en Tsuyuhikari, 8 gram, 200ml, 70°C, 1 min, kyusu: erg gebroken blad, tussen middle- en deep-steamed. warm blad geurt naar amandel en warm brood. Infusie is geel met een groene schaduw. Nat blad geurt vegetaal. Dik mondgevoel, veel umami, heel rond, maar met een mooi fris tikje. Tweede zetsel, 80°C, 5 sec: diepgroene infusie, troebel. Nat blad: nog meer koekjes dan de vorige. Rond en zoet met klein bittertje. 😊😊😊(😊)

Bo Hojicha, Forthees: gemaakt van tencha, het basisbestanddeel voor matcha, en dus een eerder ongewone hojicha. 20 dagen beschaduwing (zoals matcha), geoogst met tractor. Licht gestoomd (30 sec) en niet gerold (want dat hoeft niet voor matcha). Na het proces werden de blaadjes en de steeltjes gescheiden, de blaadjes gingen naar match en de steeltjes werden gebruikt voor deze hojicha. 5 gram, 200ml, 99°C, 1 min: nat blad heeft heel apart aroma, als van granen maar dan niet gebakken. Infusie is prachtig diep goudgeel, kleur van dikke honing. Zeer zoet maar ook fris, erg mooie zachte smaak, heel lekker. Refereert een beetje aan zoethout ? Enorm lekkere finish en afdronk. Zeer zacht en complex. 😊😊😊😊


Fortnum & Mason

°1707 door William Fortnum, een lakei in het paleis van Queen Anne, en Hugh Mason, zijn huisbaas. Fortnum had een kleine kruidenierszaak waar hij ondermeer de half opgebruikte waskaarsen van het paleis verder verkocht, en in 1707 openden ze hun eerste kleine winkel in St James Market in London. In 1738 zouden ze voor de eerste keer een Scotch Egg verkocht hebben, maar het was vooral de link met het paleis, toen die werd verder gezet door William’s kleinzoon, die heel belangrijk bleef voor de winkel. Al snel begon die zich te specialiseren in luxe-eetwaren en tijdens de Napoleontische oorlogen begon de gewoonte om manden met goed blijvende eetwaren op te sturen van het huisfront naar de officieren ten velde (de legendarische Fortnum & Mason hampers). De zaak werd ook bekender en bekender omwille van de verkoop van zijn uitstekende thee, een vast onderdeel van zo’n mand, en dus altijd stevig en mooi verpakt. In 1951 nam de Canadese zakenman W. Garfield Weston de zaak over en ze is nog steeds in handen van zijn familie.

Rose Pouchong, Classic World Teas, Fortnum & Mason: Maofeng Keemun en versgeplukte rozenblaadjes. De rozenblaadjes worden tussen de theebladeren gelegd wanneer die drogen en geven zo hun aroma af. 12.5£. juli ’17: droog, een intens aroma van thee met rozenolie of rozenblaadjes, helemaal niet artificieel. Nat een mix van goede Cinese zwarte thee en rozen, beetje astringentie in de mond. Erg lekker bij een Taise kokossoep. Erg lekker met een wolkje melk. 😊😊😊(😊)


 

Fortune, Robert

Avontuurlijk aangelegde Schotse botanist die van 1848 tot 1851 door China trok om er zaadjes, stekjes en kennis te verzamelen rond camellia sinensis voor gebruik in Darjeeling, waarvan men vermoedde dat er betere resultaten konden geboekt dan met de nogal ruwe assamica. Omdat buitenlanders maar één dagreis ver China in mochten verkleedde hij zich als Chinees om verder te kunnen reizen en hij trok door ondermeer Fujian, Guangdong en Jiangsu. Hij slaagde na veel problemen, vooral met het transport naar Indië, in zijn taak, en afstammelingen van de planten die hij meebracht worden nog steeds bijzonder gewaardeerd in Darjeeling waar men ze jat’s noemt.


Fo Shou

Buddha’s Palm of Buddha’s Hand. Naam van een oolong uit Yongchun in Fujian die ook wel eens bergamot oolong wordt genoemd omwille van de vage bergamot-aroma’s die eigen zijn aan de cultivar. Ook bekend als Yong Chun Fo Shou. In Anxi wordt er ook zwarte thee mee gemaakt en hij staat in kleine hoeveelheden aangeplant in Taiwan. De ermee gemaakte oolong heeft wat weg van traditionele sterk geroosterde Tie Guan Yin.


Fu

Ook bekend als Fuzhuan Cha of Fu Zhuan Cha of Hua Zhuan of Hu Cha. Fu slaat op de heetste dag van de zomer, zhuan betekent blok of tegel. Blok-thee (brick tea) uit de provincie Shaanxi, in het midden van China en grenzend aan de Zijderoute. Fu is een donkere gefermenteerde thee die veel weg heeft van Pu Erh. De basisthee komt uit Shaanxi zelf, Hunan en Sichuan. Bij het plukken wordt de steel en drie tot zes blaadjes genomen, en dat is erg belangrijk. Doordat het blad redelijk oud en dik is is er geen verwelkingsperiode, en de lange steel is essentieel. Daarna wordt de thee geroosterd om oxydatie te voorkomen en wordt de thee opgehoopt, meestal in of vlakbij de theetuin. Zoals bij Shen Pu Erh kan dat stapelen een jaar duren voor de thee verkocht wordt aan handelaren uit Xiangyang die de thee dan sorteren naar kwaliteit. Daarna wordt het blad ongeveer 50 seconden gestoomd om ongewenste bacteriën te doden en de blaadjes vochtig te maken. Daarna gaan ze drie à vier uur bij een temperatuur van 75°C in een speciaal ontworpen kast om er te fermenteren, traditioneel op een vuur van dennenhout dat dan ook zijn speciale aroma’s meegeeft. De naam van deze basisthee is Hei Mao Cha. Vervolgens worden ze besproeid met een speciale mengeling en in blokken geperst. De blokken worden dan in ruimtes waarvan temperatuur en vochtigheid gestuurd worden voor 12 tot 15 dagen opgeslagen. Dit proces heet Fahua. Het sproeisel waarmee de blokken worden behandeld is voor elke maker anders en is geheim, maar waarschijnlijk bevat het sporen van de Eurotium cristatum, een bakterie die tijdens de Fahua woekert op en in het blok thee en zichtbaar wordt als gouden vlokken op de thee. Vroeger gebeurde dit uitsluitend op de Fu dagen, de drie warmste dagen van het maanjaar, en daar komt de naam vandaan. Het toevoegsel zhuan betekent tegel. De Chinezen noemen die gouden vlokken Jin Hua of Golden Flower. Soms wordt de thee zelf ook zo genoemd. Ze geven een aroma van paddestoelen aan de thee en zouden zeer gezond zijn. De thee is rijk en zacht en ideaal na de maaltijd. Handgemaakte blokken bevatten meer Jin Hua dan in de fabriek geperste, en de beste zouden de kleinere zijn. Geuren vaak naar een mengeling van dadels en hout. De export gaat vooral richting Mongolië en Tibet, maar ook de Chinezen drinken hem graag, vooral in Hunan, Sichuan, Qinghai en Ningxia. De kleinste tegels, die van 200gram, zouden de lekkerste zijn.

Fu Brick 2008, Thee van Sander: 26 februari 2020, 25 gram, 9.5 euro. Hunan, en populair als bron van mineralen en viramines in een arm gebied. Eurotium Cristatum schimmel. 8 april ’20, Rinsed (7sec), 4 gram, 100ml gaiwan, 60 sec, 98°C. Nat blad: een heel apart aroma, een oud huis, maar geen aardse tonen ! Caramelbruin, veel gruis. Ook hier een heel aparte neus, oud maar zuiver, een kamer in een museum, badend in de zon ? De smaak is moeilijk te definiëren maar zacht, en zeker niet aards. Er is een heel interessante reeks ‘oude’ tonen, maar geen mufheid of aardse geuren. Dat aroma van een oud huis of een oude kamer blijft lang hangen en is erg mooi en interessant. 70 sec: Nat blad: heel complex, een heel fijn aards toetsje maar ook iets zoets en fruitigs, heel complex. Aroma infusie ook veel complexer, erg lekker vind ik, erg apart. In de mond echt zoetzuur startend, heel leuk, heel apart, onvergelijkbaar ! if this is Fu I like it. Heel lang, heel mooie afdronk. 90 sec: echt een zuurzoet aroma voor het natte blad. Heel fris aroma voor de infusie. De smaak blijft zoetzuur en erg aangenaam; niks van astringentie en lekker en lang. 75 sec: nog altijd wat zoet, en zeker ok 😊😊😊😊

 

Fuding Da Bai

China. Cultivar die in 1857 zou ontdekt zijn door ene Chen Huan in het wild op een berg dichtbij Fuding. Het groeiseizoen is lang, van begin maart tot eind november, en de topjes zijn wit, donzig en stevig, zodat ze langer stevig blijven. Ze zijn perfect voor witte thee en brengen de fameuze haoxiang aan indien ze ook in Fuding geplukt zijn. Worden ook gebruikt voor groene en zwarte zoals Du Yun Mao Jian. Zeer goed bestand tegen droogte en koude. Hoge opbrengst. Breed aangeplant in China.


Fujian

China. Provincie tegenover Taiwan, onder Zhejiang. Gele leem, bergachtig. Subtropisch en veel neerslag. Ligt tegenover Taiwan. Oorsprong van het woord tea (in Mandarijn-chinees zegt men chá). Meest producerende thee-provincie van China. Voor het eerst erkend als China’s eerste herkomstgebied door keizer Taozong in de 10de eeuw toen deze er de voorkeur aan gaf boven Zhejiang.  Groot leverancier van uitstekende witte thee, oolong en Lapsang Souchong. Er wordt gezegd dat de productiemethode’s voor witte, zwarte en oolong-thee’s hier voor de eerste maal werden toegepast. Fujian thee’s zijn van oudsher goed bekend in het Westen omdat Fujian aan de zee ligt en er dus al relatief snel handelscontacten waren. Heel mooi in de lente wanneer de Da Bai theeplant uitbot met de typische fijne donzige haartjes. In het noorden van de regio liggen de Wuyi bergen en hun uitstekende rots-oolong’s waaronder Da Hong Pao, terwijl Anxi bekend is voor zijn Tie Guan Yin’s. De beste witte komt van de Tai Mu bergen en van tuinen in de omgeving van Zhenghe en Jianyang.

Snow Bud Lu Xue Ya, Simon Lévelt: “Deze prachtige thee wordt al vroeg in het voorjaar met de hand geplukt. In het Tai Mu gebergte groeit deze beroemde groene thee op een hoogte tussen de 600 en 800 meter. Het gebied staat namelijk bekend om de moeilijke condities waaronder geplukt moet worden, zoals dichte bebossing, zware mist en regenval. Een beroemde groene thee uit Fujian. Groeit in het Tai Mu gebergte in het oostelijk deel van Fujian op een hoogte tussen de 600 en 800 m. onder extreme condities, dichte bossen, zware mist en regenval. Als de weersomstandigheden gunstig zijn dan wordt het blad voor 10 april, aan het begin van de voorjaarspluk, zorgvuldig met de hand geplukt, 1 blaadje en de knop. Vervolgens wordt het blad met de grootste zorg volgens traditionele techniek handmatig verwerkt. Volgens de overlevering heeft LU XUE YA een geschiedenis van ruim 150 jaar. Er bestaat een interessante legende uit die tijd waarin deze thee een hoofdrol speelt. In die periode bestond er een grot, de HONG XUE grot, in het Tai Mu gebergte. In deze grot groeide wilde theeplanten. In de legende worden de mensen in het naburige dorp plotseling ziek. De monniken van de tempel in het dorp hebben toen de bladeren van de theeplanten in de grot geplukt en deze volgens de traditionele techniek van groene thee bereid. Deze thee werd aan de zieke dorpelingen te drinken gegeven, waarop zij spoedig weer beter werden. Na dit wonder zijn de mensen in de omgeving thee gaan verbouwen, die wij tot op de dag van vandaag kunnen drinken. “ 10.8 euro per 100 gr. Bijna kleurloos. Heel licht aroma. Licht maar best wel leuk in de mond, even wennen maar toch wel ok JJJ 28 oktober ’17: prachtige thee, met een heel uitgesproken smaak van hazelnoten en fluwelig zacht !! 9 december: drie minuten en dat kan hij hebben; mooi zacht, opnieuw sterk die hazelnoot, en het aroma is zelfs uitgesproken zoet; uitstekende thee om mensen te doen kennis maken met witte en zachte groene thee. 😊😊😊

Noir de Beibei, Curiosithee: Geoogst herfst 2015, ten noord-oosten van Xiamen in de bergen. De velden zijn van Mister Chen, een boeddhistische leraar met banden met Taiwan. 25 euro per 50 gram. 29 november, 5 mins, 95°C, 5 gram, 500ml. De droge blaadjes zijn mooi en tamelijk groot, heel duidelijk mooi in de lengte gerold, en geuren lekker. De infusie is mooi roodbruin en geurt aantrekkelijk en complex. De natte blaadjes geuren zoals ze moeten geuren: complex en interessant. Zeer mooie blaadjes ook. In de mond heeft de thee een opvallende metalige twang, een erg mooie afdronk, een mooie ingetogen astringentie (pas na een tijdje) en een interessant en complex smakenpatroon. Tweede zetsel, parameters idem: zachter, iets meer fruit (perzik inderdaad) en cacao, de twang is weg maar de thee blijft lekker fris en tegelijk fluwelig 😊😊😊😊 30 november: no twang. 5 december ’18: ik vraag me nog steeds af waar die eerste twang vandaan kwam, hij is nu volledig verdwenen. Vind de neus nu ook veel aangenamer, mooie fruitigheid in de mooie en zachte neus met alleraardigste vleugjes van cacao. In de mond nog wel een frisse attaque (die twang ?), maar ook een goed beheerste en mooie astringentie naast een voldoende en zachte afdronk. 29 december ’18: 7 minuten, 2.7 gram op 200ml, 90°C. Erg mooi aroma voor de natte blaadjes, een beetje zoals een keuken in volle actie. De neus van de infusie is mooi en zuiver maar iets minder uitgesproken, maar de smaak is bijzonder overtuigend met cacao en fruit. Lekkere thee. 😊😊😊😊 9 februari ’19, 3TT: aroma lijkt wat op dat van de Encre de Chine maar is meer een blok, is monolithischer. De smaak is iets zachter maar tegelijk ook mannelijker, met meer power en minder complexiteit maar mooi fruit in de afdronk. 😊😊😊😊

Sister Lin, Curiosithee: Geoogst herfst 2015 in Zhangzhou, Fujian volgens de verpakking, maar volgens Ann eigenlijk een lente-oogst. Volgens de verpakking afkomstig van de Guangzhaoren Tea Company, www.3h-sender.com, Ecocert-gecertifieerd sinds 2010. Guangzhaoren Tea Company. De eigenaars Lei Long en zijn vrouw Lin Fang werken biodynamisch en zijn eco-gecertifieerd sinds 2010. De blaadjes komen van een plant die eigenlijk werd gebruikt voor Tieguanyin. Ongeveer 7ha thee-aanplant. Biodynamisch. 28 december ’18: mooie zwarte grote blaadjes. Weinig aroma. 7-8 minuten, 95°C, 2.5 gram. Heel onuitgesproken thee met een afdronk van caramel. Erg aardig en zacht met melk waarbij die lichte carameltoets heel mooi uitkomt. 90°C, 6 minuten, 2.6 gram op 200ml. De natte blaadjes geuren naar warme rode vruchtengelei met een strakke ondertoon van hout. De infusie is mooi roodbruin. Aangename neus met dezelfde rode vruchten compote. Erg evenwichtige smaak, maar geen uitgesproken smaken. In de afdronk zit een beetje caramel. Tweede zetsel, 8 minuten: opnieuw duidelijk die warme rode vruchten, maar ook iets stoffigs. In het aroma zit iets frisser nu, maar de mond heeft nu vooral iets van tabak, met weinig afdronk. 😊😊😊 9 februari ’19: 3TT: het aroma van de natte bladeren geurt een beetje naar druiven, is wat darjeeling-like. Lichtste van de drie, fijn en elegant, mooie fraicheur 😊😊😊

Encre de Chine, Curiosithee: Xiamen, Fujian, Bio, geoogst herfst 2015. Zelfde tuin als Noir de Beibei maar een andere verwerkingsmethode waarbij de blaadjes zacht worden gerold in rieten trommels. 25 euro. 29 december, 6 minuten: natte blaadjes geuren mooi complex, een vleugje rode vruchten met bijhorende fraicheur, bloemen en een sort vlezigheid in een erg mooie combinatie. Ook de infusie geurt bijzonder complex en interessant, met dezelfde geuren als de blaadjes maar wat meer omfloerst en met wat meer cacao. Heel mooie attaque, klein tikje astringentie dat ondersteunt, een mooie afdronk waarin zoethout ineens opduikt. Een erg lekkere en complete thee, met een erg mooie complexiteit die het drinken interessant houdt tot de laatste slok. Lange afdronk en een prachtige echo ! Tweede zetsel: een minstens even lekker aroma, misschien iets eenduidiger. 😊😊😊😊 9 februari 3TT: de blaadjes geuren vol en rijk, met toetsen van hout, honing, bijenwas, maar ook iets floraals. In de mond is dit meer een rode wijn als de Sister Lin een witte was, mooie fraicheur ook, heel vol en complex, de smaken en indrukken vullen echt heel de mond, lange afdronk 😊😊😊😊

White Buds Chelan, Roasted Oolong, N°35, Companion Tea: Fujian, China. Geoogst in November 2019 in Pinghe County in Zhangzhou op 1200m hoogte. 90°C. Tea Master Jiandon Zeng. Ball oolong. 21 maart 2021, 90°C, 20 sec, yixing, 5 gram, 100ml: nat blad is kruidig zoet. Lichtbruin-gele infusie. Licht geroosterd aroma, en de smaak is zacht en redelijk complex met een lange afdronk van specerijen. Valt goed mee. Tweede zetsel, 25 sec: goudgele infusie. Nog mooiere en rondere tonen van specerijen voor het blad en voor de infusie, met toetsen van kaneel, heel rond en fluwelig. Dikke thee, heerlijk zacht, echt fluwelig, heel erg mooi. Knappe afdronk. Heel leuk zoetje. Derde zetsel: het dekseltje blijft héél mooie aroma’s geven. Zacht en lekker en nog steeds langer, nu wat meer florale toetsen. Minder intens maar lekker. Vierde zetsel: wat flauwer maar nog altijd lekker. Knap theetje zeg ! 😊😊😊😊


Fujikaori

Ook bekend als Fuji-kaori. Cultivar uit Fujieda, een stad in Shizuoka. Het is een kruising tussen Shizu-inzatsu 131 en Yabukita. Ontwikkeld door Koyanagi Mitsudi en Morizono Ichiji. Niet zo bekend omdat de variëteit in het begin alleen werd toegepast in Fujieda. Bittere amandel, kersenblad en jasmijn schijnen typische smaken te zijn, maar de thee is erg temperamentvol en moeilijk om correct te zetten in zijn gestoomde, sencha-verschijning, en eigenlijk veel beter in zijn gebakken, kamairicha-vorm.

Kimura Black tea Fujikaori, Yutaka Thee: Kimure theeboerderij in Sashami, Ibaraki. Geoogst mei 2017, first flush, 50 m hoogte. 18 euro voor 100 gram. 17 augustus 2019, 3 gram, 3 min, 150ml, kyusu, 98°C. Goed uitziend droog blad, erg donker met wat tip. Geurt naar zwarte chocolade. De natte bladeren geven kers en iets geparfumeerds. Mooie kleur voor de infusie met iets karamel-roze-oranje. Zachte, zoete en florale aroma’s voor de infusie. De smaak verrast eerst even door zijn neutraliteit, de thee is wat dun en een beetje astringent. Wanneer hij afkoelt stijgt dit, maar komt er ook wat kers in de afdronk. 18 augustus, idem maar met 5 gram. Rijke en complexe aroma’s voor het natte blad. Zoet geurende infusie met cake en zoete aardappel en bloemen op de achtergrond. Nogal astringent. Leuk maar niet meer ? Tweede zetsel leverde een leuke zwarte thee op met een mooie nasmaak. Geen topper. 😊😊(😊) 4 februari ’21: kruidige en complexe versmoltenheid voor het natte blad en ook de infusie geurt erg mooi. De smaak is nog altijd veel te neutraal en valt echt tegen; jammer

Fujieda Kamairicha Fuji-Kaori, 2021, Thés du Japon: 9.8 euro voor 50 gram. 20 april 2021. Shimonogo, Fujieda, Shizuoka. Koyanagi Tsutomu, de zoon van Koyanagi Mitsugi die mee aan de wieg stond van de Fujikaori cultivar. Fujikaori van de eigen theetuin. 4 December 2021, 150ml, 3 min, 80°C, theezakje. Goudgele infusie, helder. Nogal zoet aroma, zeer floral, amandel, doet wat denken aan snoep. Licht in de mond, maar met lekkere elementen, een beetje zilt, een beetje rooster maar niet veel. Lichte maar aangename afdronk.  😊😊😊

 

Fukamushicha

Japan. Ook bekend als Fukamushi Sencha. Deze groene thee wordt sterk gestoomd, wat minder aroma maar meer kleur en een zoetere smaak geeft. Die zoete smaak wordt sterk gewaardeerd in Japan, maar de meeste sencha is een mengeling van korter en langer gestoomde thee, met Fukamushicha als een belangrijk deel van de blend om de thee zoet genoeg te maken voor de Japanse theedrinker. Je kan deze manier van stomen herkennen aan de droge blaadjes waar, omdat het stevige stomen de blaadjes breekbaarder maakt, meer residu tussen zit. In het westen houdt men hier niet zo van, in Japan echter des te meer. De techniek wordt vaak toegepast voor de tweede pluk om de iets mindere kwaliteit van de pluk te compenseren, maar echte fukamushicha meesters maken overheerlijke thee’s. Omdat het diepe stomen de blaadjes veel vochtiger maakt volgt er vaak een rooster-droog proces dat reikyakuki heet. Je vindt fukamushicha vooral in Shizuoka en Saitama, waar de lagere temperaturen de blaadjes van de theeplant dikker maken.  

Shincha Sencha Fukamushicha, Hotsoup: 10 euro per 25 gram. 1 minuut, 70°C. Sommeliertraining Kelly. Droog: heel fijne naaldjes, diep donkergroen, en fruitig en zoet geurend; nat: aroma van groene asperges. De infusie is fijn en elegant met een puntje, heel mooi helder van kleur en smaakt wat naar selder of zuring, met een heel mooie nasmaak. 😊😊😊

Fukamushicha, Kakegawa sencha, Nakane Tea Company: door Stijn meegebracht uit Japan. 2e pluk. Droog, kleine gebroken stukjes. November 2018, ITMA London. 85°C, 25 à 30 seconden, 3 gram. Infusie is helgroen, heel licht aroma. Nat blad geurt naar Sole Meunière (vis en boter). Tweede zetsel, 45 seconden. Heel astringent, zelfde aroma, pairen met een curry ? 😊😊😊

Fukamushicha, Ikenoya-en: Diepgestoomde (90 à 100 seconden), niet beschaduwde thee. Omdat de thee diepgestoomd is krijgt hij een extra roosterbehandeling om te drogen, en dat proces heet reikyakuri. Yabukita cultivar. Ikenoya in Iruma in de prefectuur Saitama. 5 gram, 200ml, 60 sec, 80°C, kyusu. Het droge blad is zeer gefragmenteerd, mooi groen, heel wat steeltjes. Het natte blad geurt zeer diep, ondermeer naar geroosterde kastanjes en umami (iets van een bouillon). Eg mooie kleur. Zacht en zoet, mooi retronasaal, heel flatterend, lichte astringentie wanneer hij wat afkoelde. 90°C en 50 secs voor het tweede zetsel: dieper groen, strakker in de smaak, iets meer astringentie, minder umami. Zeer mooie thee 😊😊😊😊

Fukamushicha, Orita-en:  Global Japanese Tea Maraton 2021. Okumidori cultivar. 120 à 180 seconden gestoomd. Bio, onbeschaduwd want hij vindt beschaduwing te veel een mode en hij is een traditionalist op dit vlak. 2 oktober ’21. Droog blad: je kan zien dat dit stevig gestoomd is, mooie complexe en frisse geur. Droog blad, warm: notig, gebrande granen. 160ml, 4.5 gram, 2 min 30 sec, kyusu, 70°C. Heel vol en rijk aroma, niet echt vegetaal, eerder romig en wat geroosterd. Jadegroen. In de mond fijner dan in de neus, zeer beschaafd maar toch stevig, klein maar fijn bittertje. De smaak is een beetje ingehouden maar heel strak en duidelijk, maar niet extravert. Een thee om bij te eten volgens de maker. Tweede zetsel, zelfde parameters maar 30 seconden: minder notig. Diep groen nu, bijna matcha. Meer opvallend zoetje geflankeerd door een zeer mooi bittertje. Orita san raadt hier een stukje cake bij aan. Zeer lekker. 😊😊😊😊

Fukamushi Saeakari, Mei Leaf: Geoogst April 2021. Saeakari cultivar. Kirishima, Kagoshima. 250 m hoogte. 12.95 £ voor 50 gram. 29 april ’22, 150ml, 70°C, 2 mins, lyusu, 3 gram. Aroma, brood, warm graan, edamame, yuzu. Ronde en erg volle mond, veel body. Heel mooi klein bittertje, zeer mooie complexiteit. Erg mooi, lange afdronk, veel umamai. Vooral retronasaal enorm lekker, lange afdronk waarin die yuzu-fraicheur sterk speelt. Start eerder rond en molig en wordt dan heel fris. Tweede zetsel, 85°C, 30 sec: heel erg lekker. 😊😊😊😊

 

 

 

Fuku Midori

Japan. Cultivar uit het Noorden, aangeplant in Saitami en Ibaraki omdat hij goed tegen de koude kan. Dik blad en dus erg geschikt voor fukamushicha. Eén dag later dan yabukita. Kruising uit 1958 tussen een kruising van Yabukita met Syamamidori uit 1948 en Yabukita. Geregistreerd als N°36 in 1985. Erg productief (30% meer dan Yabukita), maar gevoelig aan anthracnose. De fuku uit Fukumidori slaat op ‘geluk’.

Bo Hojicha, Ikenoya-en: Steeltjesthee (Bo), geroosterd (Hoji). Fuku Midori cultivar, eigen aan Saitama want goed bestand tegen de koudere temperaturen hier. Redelijk licht geroosterd omdat Hideki-san de florale toetsen eigen aan de cultivar wou behouden. 60 seconden, 1 minuut, 5 gram, 200ml. Droog heeft de thee een typische roostergeur met iets firs citrus-achtig erdoor. Mooie steeltjes, tamelijk licht gekleurd. Het nate aroma is zoet, met citruszeste. Zeer aangename smaken, bruine suiker, torrefaction (koffie, tabac), lang en met een mooie frisse toets. 😊😊😊😊

 

Fukuoka

Japan. Prefectuur op de westkant van het eiland Kyushu met de Yabe en Hoshino rivieren. De rivier die door de theegebieden loopt zorgt voor mist (ideaal voor thee). Fukuoka is één van de oudste steden van Japan. De eetcultuur is sterk beïnvloed door Korea en China. 1500 ha thee goed voor 1600 t. 6e belangrijkste theeprefectuur van Japan. Productie sinds de 15de eeuw. Yame, goed voor 90% van de productie, brengt heel goede sencha (vooral fukamushicha) en super gyokuro voort, en is een bekende naam in Japan. Fukuoka is ook bekend voor zijn kabusecha.


Fuliang

Regio in Jiangxi, vandaag een deel van Jingdezhen, waar ooit het fijnste porcelein van China gemaakt werd. Historische theeregio, ooit goed voor een productie van 7 miljoen ‘muilezelladingen’ per jaar.


Funmatsucha

Japan. Een poederthee die op matcha lijkt maar gemaakt wordt van ‘gewonere’ onbeschaduwde groene thee. Ook funmatsuryokucha. Gemaakt van sencha, en niet van tencha zoals een matcha, en dus bitterder en minder zoet dan een matcha. Wordt ook verkocht in zakjes zoals poederkoffie. In de keuken wel eens gemengd met keuken-matcha om meer structuur te krijgen.


Fushoushan Oolong

Taiwan. Echte bergthee van de berg Fu Shou in Taichung, Nantou. De meeste theetuinen liggen erg hoog, op zo’n 2500 tot 2600m, waar het meestal koel en erg mistig is. Fushoushan is de naam van een grote staatsboerderij op de Fushou die eigendom was van Chang Kai Shek en waar in de jaren 70 thee werd aangeplant. Thee van de boerderij wordt altijd verkocht in speciale verpakkingen en geschonken aan hoogwaardigheidsbekleders, en is duur en moeilijk te krijgen. Er staan twee cultivars aangeplant, Tie Guan Yin en Qingxin. De Tie Guan Yin wordt verkocht in een gele verpakking, de betere Qingxin een groene. Vanaf het begin werd er ook thee aangeplant in de omgeving van de boerderij, vooral een beetje erboven en die krijgt vaak dezelfde naam. Indien hij van een goede producent komt is hij zelfs beter dan die van de staatsboerderij, maar er zijn enorm veel goedkope vervalsingen op de Taiwanese markt, en de betrouwbaarheid van je partner is dus essentieel. Maar indien goed is het één van de topthee’s van het eiland. De thee van de staatsboerderij is een hele tijd minder goed van kwaliteit geweest, maar er schijnt recent een nieuwe directie aangesteld te zijn die de kwaliteit moet optrekken. Indien daar, zeer de moeite om te bezoeken naar het schijnt.

Fushoushan oolong 2018, Hotsoup: 21 maart 2019, goed tot 19 maart 2021. 25 gram, 19.38 euro. Geoogst en verwerkt herfst 2018 op de berg Fushou in Lishan. Licht geoxideerd, niet geroosterd, vast gerold. Qingxin cultivar. De handelaar koopt bij een dame in Nantou met twintig jaar inkoopervaring. Kan zeer vaak opnieuw worden opgegoten. 9 januari ’20, 100ml gaiwan, 20 seconden, 4 gram, 93°C. Mooi opgerolde grijsgroene bolletjes met steeltje. In de opgewarmde gaiwan een heerlijk aroma, erg intens en floraal. Het natte blad ruikt extreem complex, heel boterig, heel floraal maar met een unieke mooie frisse fruitige toets. De infusie is strogeel en ruikt zoals het natte blad. Start in de mond zeer lekker en zoet, is mooi lang en biedt ontzettend veel drinkplezier. Tweede zetsel, 30 seconden: extra boterige toetsen in de neus naast de florale, erg mooie complexiteit. Zacht en zoet in de mond. 40 seconden: het nat blad geurt nu veel vegetaler en minder boterig. In de mond blijft hij echter erg zoet en zacht, maar ook hier is de botertoets nu weg. 😊😊😊😊(😊) Op zijn Taiwanees, 7 gram op 100ml, in een yixing, 93°C, 30 sconden. Het droge blad in de gaiwan is uitzonderlijk fris, als een lentebries aan de rand van een bloemenweide in zijn eerste bloei. Het natte blad, nu nog deels opgerold, gaf eerst iets stoffigs, maar dan bloeide er plots iets uiterst complex op, met boter en bloemen en iets dat gebakken wordt (smeltende boter met de eerste bruine tikjes erin door de hitte). Bleekgele infusie, tussen bleek goud en stro in. Een dikke mond, eerst met iets grassigs dan welt iets zoets en boterigs op. 45 seconden: veel meer goudgele infusie met als eerste aroma een heel mooie boterigheid maar ook een geweldig complexe neus die echt doet denken aan frisse avondlucht op het platteland. Een heel dikke attaque, onmiddellijk erg interessant, en dan direct een zoetje en een overrompeling van florale toetsen. Derde zetsel, opniuew 45 seconden: boterig en floraal, en nog altijd lekker dik. Prachtige romige afdronk. Vierde zetsel: boter, boter, boter en opnieuw van dat gebakkene…

Fushoushan AAAAA oolong 2020, Hotsoup: Geoogst lente 2020, Tichung, Taiwan. 2500 tot 2600m hoogte. 19.95 euro per 25 gram. Fushou berg. Qingxin cultivar. 6 november, 4.5 gram, 100ml, gaiwan, 95°C, 40 sec: Nat blad geurt boterig, heel floraal. Bleekgele infusie. Aroma is floraal met een ctiruske. Zacht, licht, fijn en romig. Tweede zetsel, 30 sec: Nat blad: veel uitgesprokener, floraal, zacht, heerlijk. Prachtig aroma, doet mij denken aan de Azoren en winterse maaltijden op het eiland: ongelooflijk gezellig aroma, hartverwarmend. 40 sec: nat bladb nog altijd erg floraal ook toetsen van citrus. Heel mooie frisse floraliteit voor het aroma. Iets dunner in de mond nu. 7 november, 7 gram, 100ml, gaiwan, 95°C, 30 sec: het natte blad geurt ongelooflijk lekker: heerlijk, bloemen plus iets van amandelspijs, heel intens en lekker. Eerste mondindruk is nog wat dun, maar al heel erg lekker in het tweede stuk en de afdronk. 40 sec: Nat blad heel intens (deksel), als een bedwelmend parfum. Beetje astringentie die hem een beetje minder lekker maakt: voor oppassen. 8 november ’20, op zijn westers, 2 gram, 2 mins, 95°C, 200ml. Eerst wat flauw, maar dan wel lekker met drop-zoetjes en frisse lucht. 😊😊😊😊


Fuushun

Japan. Cultivar. Betekent ‘rijke lente’. Beter bestand tegen kou dan Yabukita, 30% hogere opbrengst en meer umami in de smaak. °1991 als een kruising tussen Z1, van verwilderde tamamidori planten, en Kanayamidori. Cultivar #41. Bestemd voor sencha, en een goede keuze op grond vanwat lagere kwaliteit. Wordt 1 tot 3 dagen na Yabukita geoogst. Moet op tijd worden geoogst, en is niet even resistent tegen ziektes als Yabukita.


Fuyun N°6

China. Populaire cultivar waarmee zowel groene als zwarte thee kan worden gemaakt. Uitgeselecteerd door het Fujian Tea Research Institute en gecertifieerd in 1987. Grootbladig en vermeerderd via klonen. Geelgroene blaadjes met veel haartjes. In sommige regio’s van China breed aangeplant.