N

N


Nagao Seicha Kojo

Japan, Ureshino, prefectuur Saga, bijna op de grens met Nagasaki. Gesticht ergens rond 1700. 6ha. Nu 9de generatie met Shunsuke Nagao die een goede opleiding kreeg in het National Tea Research Centre en nu 29 jaar oud is (2021) en op 19 jarige leeftijd ermee begon. Tamaryokucha, Fukamushicha en Wakoucha. Ook velden in Nagasaki. Werkt zowel conventioneel als bio. Gebruiken machines in de traditie van Kenzo Takabayashi naar een patent uit 1885, met veel houten onderdelen die de olie van de geplette theebladeren in zich opnemen (ook voor zwarte thee). Al zijn thee wordt beschaduwd.

Tamaryokucha, Nagao Seicha Kojo, Saga: 8 jaar oude struiken, Marishi cultivar (hij is de enige in de regio die er mee werkt). Ontdekt in 1996, kruising tussen Yaeho en een wilde cultivar. Ontwikkeld door Yamamori-san. Vroege cultivar maar vorstgevoelig. Diepgroene infusie en veel umami, en meestal erg zacht. Best zetten aan lage temperaturen (60°C). 1800 struiken per 0.1 ha in het nabijgelegen Tara, uitkijkend op de zee. 14 dagen beschaduwd. Diep gestoomd. Machinaal geoogst. Staat op een plaats waar het gewoonlijk niet vriest want de variant is erg vorstgevoelig. Indien het toch vriest gebruikt hij een sprinkler-systeem dat bijna 100% effectief is. 23 december ’21, 5 gram, 200ml, 60°C, 90 sec: vissig vegetaal met vleugje umami voor het natte blad. Heel mooi diep groen en troebel, heel gefragmenteerd blad; veel umami in de mond, heel rond, beetje zoet. Heel mooi klein bittertje dat de thee nog smakelijker maakt. Tweede zetsel, 65°C, 15 sec: nu echt prachtig diepgroen (troebel). Lekker, nog steeds umami. 😊😊😊😊


Nagasaki

Japan. Deze prefectuur ligt in het Westen van het eiland Kyushu en telt heel wat eilanden voor de kust. In 1191 plantte de monnik Eisai hier theezaadjes in Hirado die vanuit China kwamen. In 1610 werd thee geëxporteerd via de Nederlanders (de oudste thee in Nederland is een 200 jaar oude kamairicha uit Nagasaki die in Leiden bewaard wordt). In de 17de eeuw toonden Chinese handelaren hoe zij thee zetten en consumeerden en introduceerden zo de senchado, een veel informelere theeceremonie die gebruikt maakt van bladthee en geen poederthee als matcha. Ook de eerste Japanse thee die naar het Westen werd geëxporteerd vertrok in Nagasaki en Nagasaki was lang de enige haven waarlangs commerciële contacten met het Westen mogelijk waren. Unieke keuken dankzij de vele contacten met het buitenland. Nu N°12 in productie, goed voor 578 ton. De helft daarvan wordt gemaakt in Higashi Sonogi, de andere gebieden zijn Sasebo City, Saza Town, Saikai City, Shimabara City en andere. Vreoger veel kamairicha maar vandaag vooral tamaryokucha. Omdat bijna alle thee verhandeld werd in Ureshino viel de thee onder de ureshinocha, maar jonge producten proberen een eigen merk op te zetten, Sonogi.    

Tamaryokucha, Nagasaki Ikedoki Tea: 8 gram, 200ml, 70°C, 1 à 1.5 min. Yabukita. Deep-steamed, 10 dagen beschaduwd. 28 november, in de ochtend, tijdens een teatour van Ikedoki. 4 gram, 90 sec, 70°C, kyusu, 100ml. Fris en complex voor het natte blad. Zeer complex en met een lange afdronk. 29 November 2020, 4 gram, 100ml, kyusu, 60 sec, 70°C: het natte blad geurt minder complex dan gisteren, mooie vegetale toetsen wel. Jadegroene infusie. In de mond mooi startend, umami, dik, heel dik zelfs, mooie complexiteit (maar die van gisteren met 90 sec was beter, of was dat omdat het ’s morgens was). Mooi lang. Tweede zetsel, 90°C: nat blad geurt nog even mooi, iets meer umami ? Dieper groene kleur, en met gesmolten boter in de geur. Mooi gestructureerd, met een fraai bittertje, maar zonder de umami van het eerste zetsel. Erg vegetale en licht bittere afdronk. Erg leuk tweede zetsel, leuk om de temperatuur te verhogen (tip van mr Matsumoto). Minder smakelijk, maar mooi mondgevoel ! 😊😊😊(😊) 12 januari, 8 gram, 200ml, kyusu, 70°C, 1min 40 sec: een intens ‘eten en drinken’ aroma met bladgroente en iets van vis. Jadegroen, troebel. Erg mooie geur voor de infusie. Dikke thee, veel umami, ietwat vette mond. Lang, met een erg mooi klein bittertje, erg aangenaam. Tweede zetsel, 90°C: veel donkerder jadegroen voor de infusie, complexe geur in dezelfde trend als het eerste zetsel maar meer versmolten. Umami in de neus. Mooie dikke soep, intens maar met genoeg complexiteit. Zeker niet bitterder dan vorig zetsel, ondanks de 90°C. Mooie afdronk.

 

Nagatani Tea Factory

Japan, Ujitawara. 120 jaar oud bedrijf. Theevelden in de Ujitawara regio en zelfs in het legendarische Obukudani. Hebben een eigen theefabriek. 250m hoogte. Organisch sinds 1990 en ze gebruiken uitsluitend organische mest afkomstig van plantmateriaal. Nagatani Soen was ooit de man die in 1738 de methode om sencha te maken ontwikkelde.

Uji-tawara Organic Gyokuro, 2020, The Tea Crane: 52.5 dollar voor 100 gram. Goko en Uji-midori cultivars. Lente 2020. Bio. Nagatani Soen boerderij. 5 gram, 60°C, 100ml, 180 seconden. 14 maart 2021, 5 gram, 50ml, shiboridashi, 120 sec, 60°C.  Droog aroma, opmerkleijk complex. Bijzondere smaak, als een medicijn, niks dan kruiden, een door een oliefilm omringd bittertje, héél complex, héél bijzonder. Tweede zetsel, 65°C: die kruidigheid is echt opmerkelijk, en heel complex, wel ook wat bitter. Zeer lang en ook die complexiteit houdt aan. Echt een handvol kruiden (geen specerijen !), en dan lang gekauwd. Derde zetsel, 70°C: die opmerkelijke kruidigheid, als een kruidenpastille, blijft hangen. Opmerkelijke thee. Niet voor beginners. 😊😊😊(😊)

 

Nagri Farm

Lokaal gekend als Makurjung. Ligt ten ZW van de stad Darjeeling, in de Rongbung vallei. Theetuin die teruggaat op een in 1857 door een Mr Greenhill gestichte boerderij die zich op melkproducten had gericht. In 1883 werd het roer volledig omgegooid en concentreerde men zich op thee. 571 ha, tussen de 609 en 1950m boven de zeespiegel. Sinds 2001 in handen van de Chamong Group. Al sinds 2004 bio en sinds 2009 Fair Trade.

Darjeeling OP Nagri Farm, OR, Aalst: 2 min, 95°C, ergens in 2017, de thee wordt bitter wanneer hij langer trekt;  Bij het opgieten drijven kleine groene blaadjes boven; Infusie, een heel mooi karamelkleurig lichtbruin; duidelijke zoete muscatel toets bij het slurpen; heeft een leuk muscatel toetsje in de mond, een fijne thee. 21 maart ’19 (lente 2017 gekocht). 1 theelepel, 2 min, 95°C. heel zacht, met mooie muscatel-fruitigheid vooral in het bovenstuk en geen spoor van astringentie. Aangenaam ondanks zijn leeftijd. 😊😊😊

 

Naharhaku

Assam, Indië. °2018. Lid van de The Tea Leaf Theory. Upper Assam, in Naharhaku dorp, één van de beste terroirs van Assam. Mr Lakyajit in een theetuin die zijn vader heeft aangeplant en waarvan de oogst vroeger gewoon naar de grote producenten ging. 


Nakai Tea Farm

Wazuka, Kyoto. De familie Nakai maakt al sinds het eind van de 17de eeuw thee in het dorp Wazuka. Masao Nakai, de zesde generatie theemeester begin in 1980 met organische landbouw en was zo één van de pioniers in Japan. Nu wordt de traditie voortgezet door zijn zoon, Michio Nakai.

Matcha Seisui, Nio Teas: Yabukita. Wazuka, Kyoto. Mr Nakai. Bio. Zijn vader was één van de grondleggers van het JAS label. Sterker en grassiger. 2 gram, 100ml, 80°C, 3 September 2020:  Mooie heldergroene kleur. Opmerkelijke geur, heel complex, heel ongewoon. Dikke matcha met elementen van gebakken vis en groentes, en een bijzondere toets pompoen; vooral op het einde zijn al die elementen echt heel sterk; redelijk bitter. Bijzonder romige toets; lekkere echo, één van de lekkerste die ik ken. 😊😊😊(😊)

Matcha Washimine, Nio teas: Okumidori cultivar. Kyoto. Mr Nakai. Bio. Smooth and creamy. Great for koicha. 1 – 1.5 gram voor 150ml, 80°C. 45 dollar voor 40 gram.. 6 September 2020, 100ml, 2 gram, 80°C. Mooie lichtgroene kleur. Wat eigenaardige aroma ? Volle, ronde smaak, romig, met een heel speciale smaak, in het midden wat gebakken vis, maar complexer dan alleen dit, met een duidelijke en zeer interessante smaakevolutie, erg complex, en een zeer lange afdronk. Bijzondere kwaliteit. Heel speciaal. 😊😊😊😊

Wakoucha Nakai, Yannoko: Wazuka, Kyoto, al 350 jaar in de familie. In 1980 begonnen organisch te werken na gezondheidsproblemen. 8e generatie. Droog blad: gefragmenteerd in grotere stukken, van zeer donkerbruin tot lichter bruin. De natte blaadjes ruiken aangenaam, een beetje als fruitige pu’er. De infusie is rood bruin en geurt erg fruitig en een beetje aards in de positieve zin. De attaque is nogal licht maar dan plooit alles open en de thee bloeit open in een wolk van fruit, heel zacht en zonder astringentie. Niet echt een typische wakoucha maar wel een heel lekkere thee. Ongelooflijk zacht maar dichter bij een oolong dan bij een wakoucha. Maar wel heel erg lekker. Tweede zetsel, al even lekker maar zoeter. Vreemde mix tussen een goeie pu’er (sticky rice ?), een oolong en een wakoucha. Vreemd maar erg lekker… 😊😊😊😊

Oolong Nakai, Yannoko: Blend of june harvested cultivars. Medium to heavy oxidation. Wazuka, Kyoto. 2nd harvest June. Droog blad Mooi bruin bladmateriaal. 27 maart ’20, 100ml, gaiwan, 85°C, 20 sec, 5 gram. Nat blad: leuke roostertonen, emerald groen, steeltjes. Goudgele infusie. Eerder zachte roostertonen, warm deeg. Zeer zoete attaque, en dan in tweede instantie bloemen en pas als de thee wat afkoelt de roostertonen (onmiddellijk). Doet wat denken aan een redelijk geroosterde TGY maar veel zoeter in de mond. Lange afdronk. Zeker interessant. Tweede zetsel, 90°C, 50 sec: roostertoon nat blad wordt wat weggeduwd door iets stoffigs. Ook in de infusie, op het eerste zicht lekker, ligt er iets dofs naast de andere smaaktoon. Die wat aardse toon vond ik ook terug in hun wakoucha. Zeer eigenaardige vissige afdronk…eigenlijk niet zo’n aangename thee. 😊😊  

 

 

 

Nakamori Seicha

Japan, Watarai, prefectuur Mie. °2004, maar teruggaand op een traditie van 17 generaties. 15ha, dichtbij de Ise Jingu tempel. Kabusecha, Hojicha, Sencha, Bocha.

Kabusecha, Nakamori Seicha, Mie:  Yabukita, dubbellagig beschaduwd. Lente-oogst. 17 juni 2022, hittegolf, 7 gram, 60 sec, 70°C, 130ml. Nat blad: umami en vegetaliteit. Troebel en lichtgroen. Erg veel umami die onmiddellijk start. Lekkere finish en afdronk, heel rijk. Complexiteit en smaak vooral achteraan. Opmerkelijk verkoelend effect. Tweede zetsel, 85°C, 30 sec: jadegroene infusie. Zoet en zeer zacht, maar met een licht bittertje. 😊😊😊(😊)

Ise Bocha, Nakamori Seicha, Mie: licht geroosterde steeltjes van sencha en kabusecha productie. 6 gram, 250ml, 30 sec, 100°C. 17 juni ’22, hittegolf. Licht geroosterde aroma’s voor het natte blad, heel wat blaadjes zien nog groen. Kleur infusie ergens tussen goudgeel en lichtbruin. Erg zacht, een beetje zoet, en een erg leuke bijna karamelachtige smaak. Heel rond. Leuke en lange afdronk. Zeer lekker zonder heel straf te zijn. Heel aangenaam, heel zacht en tegelijk erg verfrissend. Tweede zetsel, 90 sec: amandelen. Lekker zoetje. Aangenaam. 😊😊😊😊       


Nakane Tea Company

Kakegawa, Shizuoka, Japan. Mr Motoomi Nakane. Mooie reeks interessante thee’s.

Wakoucha Matcha, Kakegawa, Nakane Tea Company: London, ITMA opleiding, november 2018. Matcha van zwarte thee ! Geurt heel sterk naar zoete cacao (wakoucha dus). Ook in de mond zacht, heel smakelijk, à la espresso. Heel veel culinaire mogelijkheden, zou goed kunnen draaien in een restaurant. 😊😊😊(😊)

 

Naming’omba

Groot theedomein in Malawi, in de Thyolo regio. °1929 als Nyasa Tea Estates. 1300h land.


Namring Tea Estate

Darjeeling, Indië. °1855, op een uurtje rijden van Darjeeling. Tweede grootste Darjeeling domein. Het was toen de hoogste van vier theetuinen die de Darjeeling Company in 1855 stichtte en het hoogst gelegen stuk ligt op 1700m boven de zeespiegel. Bestaat eigenlijk uit drie delen: Poomong, Jingiam en Namring. Gewoonlijk één van de vroegst ‘flushende’ tuinen dankzij de irrigatie van een hoger gelegen meer. 475 ha groot, met 60% van de aanplant met jat’s, de originele Chinese theestruiken die Robert Fortune naar Indië smokkelde, 30% klonen en 10% Assam hybride’s, een heel sterke combinatie. Modern uitgeruste fabriek, die ook voor Borokai Tea Estate (CTC) en Aylabari Rea Estate werkt.

Darjeeling First Flush 2017, Namring Estate, East India Company: Deze thee komt van de hoger gelegen delen en werd door theemeester Lalith Lenadora op precies het juiste moment geplukt. 20% is afkomstig van 100 jaar oude Chinese ‘Jat’ struiken, afstammelingen van de zaden die Robert Fortune meebracht uit China. In reactie op de omstandigheden plukte men een blad en een knop in plaats van een knop en twee blaadjes. 3à 4 min, 85°C. 20£. 1 oktober 2017: Droog: mooie kleuren met lichtgroen en zilveren tippen. Goudgeel in het glas, heel helder en schitterend. De natte blaadjes hebben een mooi en fijn aroma en je ziet er één knop en een of twee blaadjes takjes tussen liggen. Heel elegant aroma. In de mond duidelijk maar ook zeer fijn en elegant met een hele mooie afdronk, niks bitter, gewoon erg mooi ! Heel mooi en fijn astringent tikje op het einde. Erg mooie fruitigheid. Nu begrijp ik waarom ze dit de Champagne onder de thee’s noemen. 😊😊😊😊 8 oktober ’17: vreemd, de neus doet nu bijna denken aan een zoete groene thee…en ook in de mond vind je die zoetheid terug, heel fruitig; heb ik hem minder heet gezet ? of waren het de blaadjes, met opvallend veel heel lichte ? zéér lekker wel, noten en fruit en lekker zacht met een mooie afdronk. 9 oktober, cold brew: goudgeel met een licht bruin tikje; ook hier die wat zoete, fruitige neus; erg lekker zo koud, wel wat astringent achteraan (geen suiker toegevoegd), maar een mooie complexiteit;

 

Nandi Hills

Regio in Kenya. Zwarte CTC thee. Een paar kleinere producenten maken ook witte matcha voor de export. Koud en nat klimaat en rijke vulkanische grond en dus uitermate geschikt voor thee. Enkele van de beste lange afstandslopers van de wereld komen hier vandaan. Rond de 2000m boven de zeespiegel. Iets helderder en levendiger dan Kericho en zeer populair in Pakistan.


Nannuo

Gelanghe township, Menghai, Xishuangbanna, Yunnan, China. Nannuo berg (nannuoshan), aan de weg tussen Jinghong en Menghai. Eén van de klassieke Pu’Er terroirs. Gemiddeld 1400m hoogte. Astringentie en bitterheid vormen een wezenlijk deel van een goede Nannuo Pu’Er, maar er komt ook snel zoetheid binnen. Volle thee met typerende ‘wilde’ smaken.


Nannuoshan

Theewinkel in Berlijn, met uitgebreide website. Gespecialiseerd in China. Zeer breed en interessant aanbod. Kopen direct aan in China. Snelle levering en goede service. Posten ook heel regelmatig educatieve video’s over Chinese thee.  


Nantou

District in het midden van Taiwan waar men in de 19de eeuw begon met de aanplant van thee. Goed voor meer dan de helft van de Taiwanese productie. Thuis van twee top-terroirs, Dong Ding en Shan Lin Xi, en van Mingjian en Yu Shan. Niet alle thee van Nantou is even goed omdat de productie zo hoog is. In Nantou wordt ook veel thee verwerkt van andere regio’s. Ook zwarte thee, redelijk uitzonderlijk in Taiwan, zoals die van Sun Moon Lake.  

Stream Enterer, Be Your Tea: Mingjian, Nantou, Taiwan. Gerolde en onregelmatig gekrulde blaadjes. Mr Xie, die al 20 jaar organische thee maakt. Hij was een inspiratiebron voor zijn boeren door zijn bio-kennis en zette een bio-coöperatie op waarin kennis, kunde en opbrengsten worden gedeeld. Lentepluk april 2016. Tuin op 500m hoogte. Gebruik van de bovenste maar ook de volgende topblaadjes om meer body te krijgen. Handgerold. Zou goed combineren met zoet fruit.  80°C, 4 gr / 200ml. Een Stream Enterer is een van de vier stadia van verlichting voor Boeddhisten. 23 december ’17: eerste infusie (30 sec): lichtgeel; een licht maar aangenaam aroma van boter en witte bloemetjes; de thee is vederlicht en heeft een wat boterige aanzet, dan licht floraal, met weinig afdronk; Tweede infusie, één minuut: een iets dieper geel; het boterige wordt duidelijker in de neus, maar gaat gepaard met een grote complexiteit en meer diepgang; de thee is ronder en langer; derde infusie: goudgeel; de neus gaat richting gebrande boter; 😊😊😊

Hong Yun Rode thee TTES21, 2015, Hotsoup: 14,95 per 25 gr. Hong Yun rode thee TTES21, afkomstig uit Yuchi, Nantou, Taiwan. Deze thee groeit op 700m tot 800m hoogte en is geplukt en verwerkt in juli 2015 door Mr. Lee. Hong Yun #21 (sinds 2008) is een hybride thee, een kruising tussen de Indiase Kyang en Chineese Keemun rode (zwarte) thee en is erg moeilijk te produceren. 30 december ’17, 24 februari ’18: nat blad ruikt naar gekookt fruit inclusief het zurige daarvan ; infusie: amberkleurig met een zeer mooie rode schijn; zeker na wat walsen opvallend aroma van kersen naast een zachtere en wat zoetere grondtoon, heel opvallend en interessant aroma en erg complex; in de mond valt alles meer samen, en de thee is lekker maar niet zo goed als in de neus, maar na een tijdje komt het chocoladetoetsje van een Qimen wel boven, zeker na het toevoegen van een wolkje melk (t mag misschien niet, maar t is wel heel lekker); goed gestructureerd, met ragfijne tannines; tweede infusie met nog iets duidelijkere chocolaté  😊😊😊😊 3 december ’18: de droge bladeren zijn donker van kleur en opvallend groot. Echt wel een mooie complexiteit voor de natte bladeren, heel aangename geur. In de neus nog steeds een mooie frisse fruitigheid naast wat zoetere toetsen van honing, niet heel uitgesproken meer maar lekker. Ook in de mond komt die confituurachtige fruitigheid geregeld door, ook in de afdronk. Leuk in de ochtend (de confituur op je toast zit al in de thee …). 😊😊😊😊 24 maart 2019: met stukje zwarte chocolade, hmmm, bij elke sip kwam die chocolade terug !

Formosa Lu Gu, Curiosithee: 11 euro voor 50 gram. 20% oxydatie. Geoogst lente 2015. 4 november ’18: de droge thee geurt vooral boterig en bestaat uit kleine wat onregelmatig gevormde bolletjes van een intens groen. 90°C, 4 gram, 3 minuten, met de Kamjove. De ontrolde blaadjes zijn mooi van vorm en meestal groen, met lichte schakeringen naar bruin toe aan de randen. De infusie is mooi strogeel en intens schitterend. Heel knap aroma met vooral witte bloemen, wat gesmolten boter en een toets van gebakken vis. Ook in de mond zeer lekker, erg intens en compact, toetsen van bladgroenten, mooi rond. Lange afdronk. Smaakt naar meer. 😊😊😊(😊)

Cloudstream, Zhu Shan, Nantou, Taiwan, Global Tea Hut: 600-800 m hoogte. Bio, en beschermd door Master Tsai Yizhe’s Tea Mountain Preservation Society. 85-90°C. 8 september ’21, 82°C, 150ml, 3 gram, 2 min30sec. Nat blad geurt naar frisse kruiden en menthol. Heel fris aroma, ook wat eucalyptus ? In de mond fris, verfrissend, ronde en zachte finish, heel vol, fluwelig bijna, een zeer aangename thee. Heel opwekkend effect. Ook het tweede zetsel (zelfde parameters) was mooi en zuiver in de neus, en in de mond nog steeds rond en fluwelig, maar iets notiger. Bleef ook in latere sessies bijzonder goed ! 😊😊😊😊

 

 

Napuk

Goede Assam thee. Second Flush Assam. Echte ontbijtthee.


Nara

Japan. Prefectuur in Kanshai, op het centrale eiland Honshu, grenzend aan Wakayama, Kyoto, Osaka, Mie en de zee. Dit is de regio waar Japans liefdesgeschiedenis met groene thee startte, in wat toen Yamato heette, met een eerste aanplant in het begin van de 9de eeuw. De mist, de zon en de bergen in het noorden, 200 tot 500m hoog, bleken ideaal voor groene thee. 7de grootste prefectuur qua thee, met een jaarproductie van 1490 ton. De merknaam voor thee uit Nara is Yamatocha. Nara is ook een stad, in dezelfde prefectuur die in 2003 de dorpen Tsuge en Tsukigasé, beroemd voor zijn pruimenbloesems in maart, opslorpte. 90% van alle chasen wordt in Takayama in het NW van Nara gemaakt. Ook de theeproductie concentreert zich in het Noord-westen, in Nara City en Yamazoe. De meeste theevelden liggen op een hoogte van tussen de 200 en 500 meter. Ook bekend voor hun thee zijn Uda, Oyodo en Higashiyoshino. Vooral bancha als basis voor genmaicha en hojicha, maar ook sencha en kabusecha.  

Sencha Kabuse Yamato-Nara, Azumaya: 100gram, 18 euro. Nara. Oktober, bij Azumaya in Antwerpen. Gezet met de Yokoname kyusu: mooi aroma, wat notig. Opvallende maar gecontroleerde astringentie. Heel intens, grassig eerst en dan een beetje notig. Lange intense afdronk 😊😊😊😊 Later in oktober, op zijn westers, 5g op 150 ml, 1 minuut. Goudgele heldere infusie met mooie groene schijn. Natte blaadjes geuren wat naar groente en zeewier (een viswinkel waar de vis al weg is); zeer mooi, complex en evenwichtig aroma; in de mond verrassend notig (okkernoot), met daarnaast iets zoets en iets erg complex ! tweede zetsel, 30 sec, ongeveer 200ml water: iets minder complex maar mooi aroma; in de mond overheerst het vegetale nu meer; mooi fijn astringent tikje ! Erg mooie thee 😊😊😊😊

Jade Sap, Sencha, 2019, Global Tea Hut: Nara, Tsukigase, Japan. Gemaakt door Fumiaki Iwata. 300 tot 500m boven zeeniveau, en dus een week tot tien dagen later geoogst dan sencha in de lager gelegen gebieden. Absoluut geen bemesting op hellingen die nog hun originele bodem hebben. Het plantgoed komt van zaad van de Yamatomidori cultivar. Aangeleverd door de Tea Crane. 18 september ’20, 60°C, 60 sec, 5 gram. Een erg vegetaal en grassig aroma voor het natte blad. De infusie is waterig en flauw, dit is niet de goeie zetwijze. 15 oktober ’20, 94°C, kyusu, 3 gram, 150ml, wél de goeie zetwijze. Nat blad doet denken aan gebakken vis met groente, maar ingetogen en zeer versmolten. Diepgele kleur. Mooi aroma, alhoewel niet uitermate uitgesproken toch intens, een beetje apart zelfs, met iets mariens en iets vegetaals, maar echt in elkaar geweven. Licht bittertje inde mond. Dik en vol, bijna stroperig, veel body; bijzondere afdronk, absoluut geen jonge sencha. Tweede zetsel, ok, vooral mooi zoet en dik. Leuke thee. 😊 😊 😊 😊

 

NaturaliTea

Japan. Het bedrijf heet eigenlijk Hito to No, Shizen wo Tsunagu kai (Society connecting People, Agriculture and Nature). NaturaliTea is de merknaam voor de thee. °1976 door Toshiaki Kinezuka in de heuvels van Fujieda in Shizuoka. Coöperatieve van een dertigtal kleine boeren, geleid door de Kinezuka familie wiens eigen velden goed zijn voor 30% van de totale thee-productie. Pioniers in organische landbouw nadat de papa Silent Spring van Rachel Carson gelezen en zag wat de schade was die het gebruik van pesticides en kunstmest aanrichtten. en ze telen ook rijst en groentes. Geen pesticides, geen kunstmest. Nu geleid door de kinderen Ayumi, Tamiko en Kazuki en hun partner. Ayumi gaat geregeld naar Sri Lanka om er te leren over zwarte thee en ze maken dus ook uitstekende Wakoucha.

Naturali Tea #12 Japanese Black Tea Setoya Monomi 2nd flush, Yunomi: Yabukita. Akumi Kinezuka keert geregeld terug naar Sri Lanka om er de techniek te bestuderen. Setoya is een gebied in Fujieda waar veel van hun theetuinen liggen. Momiji is de naam van de Japanse esdoorn. 3 à 5 min, 90°C, 200-300ml, 5 gram. Juni oogst. 20 gram. 11.79 euro voor 100 gram (pre-taks). 13 maart ’21, 3 gram, 150ml, 3 min, 98°C. Zeer mooie, complexe aroma’s voor het natte blad, heel verwarmend en kruidig en met mooi fruit. Roodbruine infusie waarin de bessen en de zuiverheid nog meer opvallen. Heel fijn en elegant, zeer mooie spanningsboog, lekker lang. Bewijst dat je ook met yabukita goeie wakoucha maakt. Tweede zetsel, idem: meer aroma’s van een goeie zwarte thee, en mooie smaken maar het eerste zetsel was het beste. 😊😊😊😊

 

Ndu

Theeregio uit Kameroen. Hooggelegen plantages in het Noordwesten van Kameroen. In 1957 begonnen met zaad uit Tole en Oost-Afrika, door een Engels bedrijf (Estates & Agency Company Limited). De plantages liggen boven de 2000 m hoogte. 


Neelamalai

Nilgiri, Indië. °2016. Klein familiebedrijfje op 2000m hoogte. Organisch. Lid van The Tea Leaf Theory.


Nepal

0.4% van de wereldproductie. Theeproductie sinds 1863, 10 jaar later dan de opstart van Darjeeling, met wiens terroir het veel gemeen heeft, maar een deel van de Tea Horse Road liep door Nepal zodat de lokale bevolking al wel bekend was met verschijnselen als yakboter-thee. De eerste theezaden kwamen in 1863 aan vanuit China en waren een geschenk van de keizer nadat Nepal onderworpen was door China, maar kort nadien werd Nepal een heel geïsoleerd land en verdween de theeproductie. De herstart kwam er pas vanaf de jaren 50 en vooral 70 van vorige eeuw, met vooral zwarte thee, maar ook wat oolong en groene. De meeste kwekers zijn relatief klein en ze verkopen hun oogst aan de fabrieken. De grootste boerderijen specialiseren zich in CTC voor lokale consumptie en liggen in het vlakke Terai gebied, niet hoger dan 300m, maar sinds 1993 zijn er ook interessante bladthee’s van kleinere producenten te vinden. Deze orthodoxe thee vind je vooral terug in Ilam, Dhankuta, Kaski, Terhathum, Sindhulpalchok en Panchthar. Ilam en Dhankuta leveren de meeste kwaliteitsthee’s, en in Ilam staan nog afstammelingen van de allereerste Chinese aanplant uit 1863. Door de omstandigheden oxideren de zwarte thee’s niet volledig en een zwarte thee uit Nepal is meestal doorspikkeld met groene blaadjes. Het terroir is vergelijkbaar met dat van Darjeeling, met theetuinen op hoogtes tussen de 1000 en 2400 m. Zowel de opwindende frisse First Flush als de naar tropisch fruit geurende Second Flush zijn de moeite, en enkele van de bekendere kleine producenten zijn Maloom, Kanyam, Mai-Ilam, Guranse en de vreselijk lekkere Jun Chiyabari. Teenjure is de eerste coöperatieve theetuin van Nepal. De laatste twintig jaar is de productie sterk gegroeid, van 3500 ha in 1996 naar 16700ha in 2018. De grote boom kwam er een tiental jaar geleden toen de markt werd vrijgemaakt, en nu is het een belangrijk export-product. De Nepalezen zelf drinken zwarte CTC thee met veel melk. Slechte wegen, de politieke situatie en de grote armoede zijn hindernissen voor de ontwikkeling van Nepal, maar sommige terroirs zijn echt veelbelovend. Ongeveer 10.000 kleine theeboeren zijn goed voor 90% van de productie. Sinds kort is er veel kritiek in Indië omdat er grote hoeveelheden  goedkope Nepalese thee wordt ingevoerd, officieel om door te verkopen via de veel beter uitgebouwde exportfirma’s, maar die in realiteit vaak op de Indische markt verkocht wordt omdat hij qua kwaliteit en karakter op de Indische lijkt, maar veel goedkoper is. Ondermeer Darjeeling zou daar een groot slachtoffer van zijn.


New Vithanakande

Ratnapura, Sri Lanka. 12ha op 350m boven de zeespiegel, en dus sterke maar niet echt subtiele low-grown thee’s. Een beetje uniek op Sri Lanka omdat ze de thee verwerken van bijna 4000 kleine boeren, met theetuinen van 20 ha tot 50 struiken, en alles daartussen. De eigenaar is N B H Pilapitiya en hij geeft werk aan 400 mensen, waarvan een 80tal in vaste dienst. Het bedrijf werd in 1940 door zijn vader gesticht. In 1981 nam de huidige eigenaar het over en begon het aan de groei die leidde tot vandaag waar het bijna 140 ton thee per dag maakt. Lid van het Britse Ethical Tea Partnership en heel actief op vlak van ondersteuning van zijn boeren op allerlei vlak. Een breed gamma dat gaat van Broken tot Full Leaf.  https://newvithanakandetea.com/index.html


Nibancha

Japan. Thee van de tweede oogst, in de zomer. Goedkoper en wordt aanzien als inferieur aan lente-thee.


Nilgiri

Reeks bergen in het Zuiden van India, van Kerala tot Tamil Nadu, in een stuk van de Western Ghats bergketen. De naam betekent ‘blauwe bergen’ en zou komen van de bloemen van de Kurinji plant. 66000 ha, en de derde grootste aanplant van Indië. Theetuinen op 1000 tot 2500 m boven de zeespiegel. 80% van de struiken zijn Assamica.  De bergketen was een populair vakantieoord voor de Engelse kolonisten sinds John Sullivan in 1823 zijn Stone House in Ooty (Ootacamund) bouwde, en het is nog steeds een populaire en erg mooie toeristische bestemming. Nadat kolonel John Ouchterloney aan de voet van het gebergte ideaal terrein vond om thee te verbouwen in 1840 begon zijn broer James met de aanplant van struiken en de import van arbeidskrachten. In 1854 startte Henry Mann met de eerste plantage, de Coonoor Tea Estate. In 1859 werden de Thiashola en Dunsandle opgestart. Vandaag is de regio goed voor 10% van de productie van India, en zouden er ongeveer 30.000 tuinen zijn, maar velen daarvan zijn kleiner dan 10ha. De beste is te vinden rond Ooty en Coonoor, en vooral ten zuidwesten van Coonoor waar het terroir perfect is en thee gemaakt wordt in de stijl van de allerbeste grote-hoogte-Ceylon’s. Ze worden vaak geblend met Assam’s. Omdat er twee moessonperiodes zijn kent men er ook twee plukseizoenen, april-mei en september-december. Heel fijne thee, fris en elegant, met een gladde, ronde, milde smaak. Havukal, Kairbetta, Parkside, Chamraj en Korakundah zijn de bekendste domeinen. Veel kleine tuinen worden momenteel gesloten vanwege een overaanbod van doordeweekse thee’s. Nilgiri heeft echter ook een steeds groeiende groep heel kleine producenten die uitstekende thee’s maken in kleine of heel kleine oplage’s, en er zitten prachtige thee’s tussen dankzij de heel individuele en persoonlijke aandacht die ze krijgen. Ze leunen dichter aan bij Sri Lanka dan bij Darjeeling of Assam. Eén van de meer aparte thee’s van Indië is de Nilgiri Frost, gemaakt met bladeren die geplukt worden eind januari of februari, wanneer het vriest. Het is een zeer aromatische thee omdat het verwelkingsproces gebeurt zonder veel interventie en er dus minder aroma’s verloren gaan. 

Nilgiri GBOP, Northern tea Merchants: 3.15£ in een winkeltje in Chesterfield, 125 gram. Best before jan 2020. 4 minuten, één volle theelepel, 100°C, 250ml. Erg aangenaam ruikend droog blad, heel fruitig, heel fijn gehakt met behoorlijk wat tip. Zeer fruitige thee die deed denken aan Ceylon. Ik was eigenlijk heel positief verrast door deze zeer smakelijke en evenwichtige Indiër. 😊😊😊(😊)

 

Nishide Seichajyo Tea Factory

Japan. Ujitawara. Takashi en Atsuko Nishide en familie. Meer dan 140 jaar oud theebedrijf dat in de regio arache (onafgewerkte thee) koopt om dan in de eigen fabriek af te werken. Gesticht in 1860. Excellente kwaliteit. 


North Sumatra

Indonesië. Nogal wat CTC thee voor gebruik in theebuiltjes. Sterke zwarte thee.


Nuwara Eliya

Sri Lanka. Koel, gematigd klimaat in de schaduw van de 2524m hoge Pidurutalagala, Sri Lanka’s hoogste berg, met theetuinen op grote hoogte (2000m). De Champagne van de Ceylon-thee’s, zacht, fruitig en verfijnd, wordt onder de beste theeregio’s van de wereld gerekend. Warm en vochtig het hele jaar door wat verschillende oogsten per jaar toelaat. Het beste seizoen is echter van januari tot eind maart. De toppers hier zijn de zogenaamde ‘bright-lights’, zwarte thee die slechts heel weinig oxidatie ondergaat en daardoor een unieke ‘groene’ toets krijgt. Hij wordt zonder melk gedronken, is erg populair in Duitsland, en is heel verfrissend (wordt vaak zelfs met een schijfje sinaasappel of citroen geserveerd). Hij ontstaat door unieke omstandigheden die ervoor zorgen dat het blad weinig vocht bevat. De pluk gebeurt in december en/of januari wanneer weinig regen en koude temperaturen de groei vertragen. Er komen nu aroma’s van tropisch fruit als mango vrij. Court Lodge, Lovers Leap en, Mahagastotte zijn de bekendste namen. De stad zelf ligt op 1868m boven de zeespiegel en was ooit een zeer populaire verblijfplaats voor de Engelse kolonisten wanneer het in de lager gelegen gebieden te ongezond werd, bekend als ‘Litttle England’. Ook witte thee.

Pure Ceylon Nuwara Eliya Tea, Mlesna Teas: 50gram, meegebracht uit Ceylon door Onno, september ’18. Blend van verschillende estates. 50 gram. Verpakking niet goed gesloten. Geproefd met twee andere Ceylon’s van Mlesna. CTC. Droog een heel heady aroma, heel fruitig, heel bijzonder. Nogal bleke licht-oranje infusie. Heel zacht aroma, fluisterend. In de mond geen spoortje bitterheid, zacht, bijna fluwelig, iets té ingehouden zelfs. Wel een bijzondere afdronk, bijna pure verse perzik (of mango ?) 😊😊(😊)

G&T Top Black Tea, Original, Mabroc Teas: thee van het Uda Radella landgoed in Nuwara Eliya, op 1680m boven de zeespiegel. Volgens de verpakking gemaakt op de Chinese traditionele manier wat de zoete nasmaak zou verklaren. 30 september ’18: redelijk grote blaadjes met veel lichter gekleurde ertussen. Aroma van de droge blaadjes is al erg mooi, fruitig en fris, heel complex ook. Infusie is amberkleurig maar met mahoniehouten inslag. Natte blaadjes geuren bijzonder complex, bijzonder vineus ook, echt heerlijk. Infusie geurt attractief, zacht en fruitig. In de mond eveneens prachtig, bijna een limonade maar dan zonder de suiker, het fruit springt je van de eerste slok onmiddellijk tegemoet en blijft dan lang hangen; bijzonder frisse, fruitige en levendige thee, een pareltje ! 😊😊😊😊

Nr111, Ceylon Pekoe, Nuwara Eliya, Teastation: 80°C, 2 a 3 mins. 2000m hoogte. Goed tot maart 2021. 7,17 euro per 100 gram. 7 april ’19, 100°C, 1 theelepel, 3.5 min: helder mahoniebruine infusie. Mooi en fruitig aroma, helder. Nogal astringent, mooie afdronk. 9 april, 3 minuten, 80°C: de astringentie is nu onder controle. Fruitig aroma, niet verkeerd. Ook in de mond ok, er is wat leuk fruit dat opwelt op het einde. Melk voegt niks toe aan deze thee, maakt hem zelfs wat saai. 😉😉(😊)

 

Nyeri County

Koelste plaats van Kenya voor thee. Hooggelegen en veel regen, en dus erg geschikt voor thee.