L

L


Lacha

Of la cha, of Wax Tea. Tijdens de Song dynastie was dit de meest prestigieuze thee van China. Zeer bewerkelijk proces waarbij de blaadje werden gewassen, gestoomd, geperst, vermalen en dan gebakken in een bepaalde vorm boven een traag vuurtje. Daarna werden ze met Borneo camfer verzegeld. Hij werd gemaakt op een groot domein op de oostelijke oever van de Jian in Fujian. De thee werd voor het zetten eerst fijn gemaald en gezeefd, en het resultaat was een beetje zoals matcha. Er werden doucha wedstrijden gehouden om te zien wie het mooist en meest standvastige schuim kon kloppen. Witte thee was de duurste. In Jian werden ook speciale kommen gebakken voor dit procedé. 


Lakyrsiew Tea Garden

Meghalaya, in de Khasie heuvels van NO Indië, tussen Assam en Darjeeling. °2002 op ongecultiveerd land, en bio vanaf het begin. Mengeling van traag groeiende Darjeeling struiken en een paar afstammelingen van oude Chinese struiken die East India Company nog naar hier bracht. Ligt op de zuidbank van het Umiam meer, op een hoogte tussen de 1000 en 1300m. Gesticht door Nayan en Geert Linnebank. 


Lao Cha Tou

Ook bekend als Old Head of Tea. Tijdens het productieproces van Shou Pu’er vormen er zich tijdens het nat ophopen klompjes op de bodem door pectine die ze aan elkaar doet kleven. Ze worden na de productie uit de thee gehaald om te worden gebroken en hermengd, maar indien ze te hard zijn geworden worden ze apart gelegd om te worden verkocht als Lao Cha Tou. Wordt soms ook lump tea genoemd. De betere worden zoeter naargelang ze vaker gezet worden en kunnen tot 30 sessies aan. De eerste zetsels zijn vaak licht omdat de klompjes zo hard zijn. Kan heel slecht zijn (aroma’s van schimmel, paddestoelen, natte kelders) of heel goed (fruit, leder), maar vaak zijn ze een combinatie van de twee.


Lao Cong Shui Hsien

Zie Shui Xian. Lao Cong betekent ‘old bush’ en slaat op struiken die meer dan 70 jaar oud zijn.


Laobanzhang

China, Bu Lang Mountain, Menghai County. Lao Banzhang. Uit dit dorp zou de beste Pu’Erh komen. Het is één van vijf Pu-Erh dorpen in Banzhang maar de erg oude theebomen die hier nog staan zouden de beste thee van de vijf opleveren, bekend voor zijn cha qi (en ook wel wat berucht, want deze thee drink je best niet op de nuchtere maag of in de avond). De hoeveelheden zijn dus klein en Pu’Erh cakes uit dit dorp zijn zeldzaam en duur. De kans op vervalsingen is dan ook erg hoog. Het dorp ligt op 1700 tot 1900 m boven de zeespiegel, met veel mist. 310 ha, met veel (geschat 187000) bomen die 100 tot 800 jaar oud zijn, waarvan 35000 ouder dan 500 jaar. Ze staan verspreid in de jungle en ondergaan dus geen pesticides of herbicides. De Chen Sengh fabriek monopoliseert vandaag een groot deel van de productie en vraagt stevige prijzen. De inwoners zijn Hani, één van de vele minderheden in China. Een goeie decade geleden heerste hier nog grote armoede en waren aardappelen meer waard dan thee, maar vandaag is het een welvarend dorp geworden dankzij Pu’Er. In 2000 kostte een kilo thee hier 8 yuan, tegen 2007 betaalde een handelaar 900 yuan voor een kilo. Sinds 2008 is de markt gekalmeerd en heeft de Chen Sengh fabriek een monopolie en ze kocht een paar jaar geleden aan een meer realistische maar toch nog altijd erg mooie 400 yuan per kilo. De kwaliteit van de maocha is drastisch gestegen. De marktprijs van afgewerkte thee uit Banzhang stijgt nog steeds en thee van unieke bomen haalt astronomische prijzen. Het dorp is berucht geworden voor de bouwlust van zijn inwoners: bijna alle traditionele huizen zijn vervangen door moderne villa’s, vaak met een nieuwe auto op de binnenplaats die puur een statussymbool was: hij was er met een kraan geplaatst, de wegen waren ongeschikt om er mee te rijden. Rond Laobanzhang ontstonden ook twee nieuwe dorpen: Xin Banzhang en Weidong. De eerste heeft zowel oude bomen als nieuwe aanplant, in Weidong vindt je alleen nieuwe aanplant. Lao Banzhang zou alleen van het gelijknamige dorp mogen komen, ‘gewone’ Banzhang kan van Xin Banzhang, Weidong, Lao Man’e, Mengkanan en Mengkalong komen. Veel theemakers uit de regio leerden in Lao Banzhang hun vak. Het enorme succes heeft de stijl van de thee ook veranderd: dit was een thee die een bijna magische aanleg had tot veroudering over decennia lang, maar veel van deze thee wordt nu gemaakt voor consumptie tijdens het eerste decennium.    


Laochuancha

Cultivar. China, Sichuan. Lao Chuan Cha of Qun Ti Zhong. Oude cultivar uit Mingshan, Ya’An stad in Sichuan. 800 tot 1300m hoogte. Heel oude cultivar die zeer goed tegen vorst en droogte kan. Door de lagere opbrengsten en de wat latere groei vaak vervangen door modernere cultivars, maar bezig met een nieuwe carrière omwille van zijn rijke smaakpatroon. Vaak gebruikt voor heel interessante zwarte thee, Huang Jin Bai Lu. Ook voor excellente Zu Ye Qing.


Lao Jun Mei

Fujian, Wuyi bergen. Grandfather Eyebrow. Sub-variant van Shui Xian, ooit veel populairder dan nu maar indien correct geroosterd kan hij heel lekker zijn.

N°58 Lao Jun Mei Superior, Teastation: Proefpakje 4 ooolongs, 21 euro. Zakje van 8.4 gram. Geplukt 3 mei 2018 in Chengdun op 800m in Wuyishan. Grootvaders Wenkbrauw. Zeldzame varieteit van de Hua Xiang Shuixian. Handmatig geplukt van 70 jaar oude struiken. Medium roast (3x) op lage temperatuur. Traditioneel gemaakt. Familie Chen. 13 maart ’20, 1 min, 88°C, 100ml, 4 gram. Een héél apart aroma, helemaal niet de klassieke roostertoets, eerder zacht en met een heel bijzonder parfum met een fruit dat ik niet kan plaatsen. Infusie kleurt ergens tussen oranje en donkere honing. Ook hier is de geur erg bijzonder, prachtig versmolten en complex en voor mij compleet nieuw. In de mond een heel mooi openplooiende maar zeer beschaafde thee, met iets dat me erg bekend voorkomt maar dat ik niet kan plaatsen. Er danst van alles rond, van steenfruit over Wuyi roostertoetsjes, mineraliteit, bloemen maar dan in de natuur niet in de winkel, en na afkoelen een mooie lichte, wat korrelige astringentie. Tweede zetsel, 70 sec: nog complexere aroma’s maar met opvallend meer florale toetsen voor het natte blad, zeer mooi, en heel mooi fruit voor de infusie. Zeer breed en lang. Schitterend. 80 sec: idem, maar een beetje meer roostertonen in het natte blad, meer mineraliteit in het aroma van de infusie. Ook in de mond nu vooral de roostersmaak.  😊😊😊😊(😊) 17 maart ’20, gaiwan, 10 sec, 95°C, 4.3 gram, 100ml. Heel bijzonder aroma vor nat blad, een mij onbekend fruit en heel erg dessert-like (chocola, karamel…). Heel aparte kleur voor de infusie. Zeer mooi aroma, vanilla, sesampasta, geroosterde zonnebloempit. Hele mooie mond, heel versmolten en heel lange afdronk. Veel body, brede thee, beetje korrelig. 20 seconden: nu echt prachtig op alle vlak. Het afgekoelde blad geeft Stimorol ! Dit is echt een héérlijke thee. 30 seconden, 90°C: yummy, yummy. Alles is meer versmolten, maar nog steeds heerlijk. 90°C schijnt toch iets beter te zijn voor deze. 

 

Lao Man’e

Xishuangbanna, Yunnan, China. Oudste dorp van de Bulang berg, vlakbij Lao Banzhang. 400 m lager dan Lao Banzhang en dus sterker en wat bitterder. 200 ha theetuin. Veel blenders uit de regio vinden het essentieel om wat thee uit dit dorp toe te voegen: het verleent structuur die bij het ouderen een rijke robuuste nasmaak oplevert.


Laos

Klein maar oud theeland, met vooral aanplant in Phongsali in het Noorden, en het thuis van een paar van de oudste theebomen ter wereld. Phongsali was tot 1885 Chinees, maar werd in dat jaar geannexeerd door de Fransen die het tot een deel van Indochina maakten. De manier van thee maken is sterk verwant met die van buur Yunnan. De stokoude assamica theebomen waarvoor Laos zo bekend is groeien op steile hellingen, op tussen de 1400 en 1600 m boven de zeespiegel, zijn bedekt met mos en alleen op de bovenste takken kan geoogst worden. Zo goed als alles is hier bio, en de thee wordt gemaakt in zeer kleine oplages. Hij is erg artisanaal en heel interessant omdat hij teruggaat tot de roots van thee. Bij sommige boeren wordt hij nog gewokt op een platte steen waaronder een vuurtje wordt gestookt, waarschijnlijk de oudste manier om thee te maken. Uiteraard is er vandaag ook veel nieuwe aanplant. De populariteit van de pu-erh’s uit Laos bij de Chinese buren is soms een probleem omdat het zoveel “gewone” groene en zwarte thee uit de markt haalt, maar de Chinezen betalen groot geld voor deze unieke thee. In het zuiden, in de provincie Champasak, wordt ook groene thee gemaakt met sinensis aanplant op het Bolaven plateau. Deze thee is goed maar niet zo uniek als die van Phongsali.


Lapsang Souchong

Thee die gedroogd wordt in bamboemanden boven brandend naald- of cypressenhout. Komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Het verhaal is dat er tijdens de Qing periode (17de tot 19de eeuw) soldaten in de Wuyi bergketen de theedrogers op de vlucht joegen en zo het jaarlijkse proces verstoorden. De theedrogers hadden geen zin om hun voorraden weg te gooien nadat de soldaten vertrokken waren en droogden daarom de thee boven vuren van plaatselijke dennen. Volgens sommigen is dit de eerste zwarte thee die ooit gemaakt werd, maar in China is hij niet echt populair, hij wordt vooral in het Westen gedronken. De Hollanders vonden hem erg lekker en begonnen hem enthousiast te exporteren, en ook vandaag brengen de vele toeristen die de erg mooie Wuyi bergen aandoen deze thee mee naar huis. De term Souchong slaat op de vierde en vijfde blaadjes van de theeplant, ruwer dan de blaadjes aan de top die men gewoonlijk gebruikt. Deze hebben minder aroma en smaak en daarom worden ze gebruikt voor deze rookthee. Er zijn grote verschillen tussen de top in deze stijl en de massaproductie. De beste worden verwelkt op zolders waaronder het dennenhout (waarvan de bast wordt verwijderd) zachtjes smeult, dan in manden gedaan om een paar uur te rijpen, en dan opnieuw gerookt op matten met de rook van groen hout, een proces dat 12 uur kan duren. De duur en de intensiteit bepalen nu het eindkarakter van de thee en je kan Lapsang Souchong kopen in verschillende gradaties van rokerigheid. Goedkopere Lapsang Souchong slaat sommige van de stappen over, waarbij men start van een gewone zwarte thee die dan ook nog vaak wat te sterk gerookt wordt en zo alle complexiteit verliest. Je kan de twee onderscheiden door hun complexiteit en hun prijs. Goede Lapsang past erg goed bij gerookte zalm, en de beste doen erg denken aan Islay whiskies: turf en zeelucht ! Ook bekend als Tarry Souchong en Zengshan Xiaozhong. Niet alle Lapsang Souchong is gerookt: de Chinezen prefereren hem trouwens ongerookt, en alhoewel deze in het Westen zeldzaam is is hij vaak erg lekker.

Lapsang Souchong, Be Your Tea: Wuyi gebergte, Fujian. 95°C, 2 gr / 200ml. Uit het reservaat Da An Yuan, een natuurreservaat in Fujian. Gemaakt in mei 2016. Tijdens de oogsttijd moet dag en nacht worden doorgewerkt om de thee perfect te kunnen maken. Echte rotsthee, maar niet gerookt en dus eerder volgens de Chinese smaak. Souchong betekent dat het derde en vierde blad mee worden geoogst wat meer body moet geven. Droog: mooi aroma, nogal zoet. Mooie donkerbruine blaadjes die in elkaar haken en gedraaid zijn. Nat: grote blaadjes met schakeringen van bruin. Vossig rode infusie. Geur van fruit en karamel. Volle, fraaie en ronde smaak met smaakevolutie, mooi licht fruit. Goed evenwicht. Lekkere thee. 😊😊(😊)

Tong Hyen Lapsang Souchong Fujian, Essence du Thé, Colmar: blend van groene thee’s uit China en Taiwan, en zwarte thee’s, deels gerookte. Genoemd naar een klein dorp in Yunnan waar de maker goede herinneringen aan had. 7.1 euro. Droog: Heel fijn aroma, mooi evenwicht, fijne rooksmaak, een beetje vlezig (parma-ham). Lichtbruin karamelkleurig. Aangename fijne licht rokerige geur, zeker bij het brouwen is de geur van groene thee aanwezig. In de mond vol en dan beurtelings vlezig en (licht) rokerig. Erg aangename thee met een mooie fijne afdronk. Iets voor beginnende LS proevers.  😊😊😊(😊)

Golden Lapsang Souchong, Simon Lévelt: “4.95 euro. 12 maart ’17: de thee zelf heeft een sterk rokerig en vlezig aroma; in de neus beetje oude Engelse pub in de winter, rokerig dus, met de open haard aan; in de mond goed gestructureerd en die rokerigheid maakt de thee echt origineel en interessant en met een aanwezige afdronk; spijtig van het kartonsmaakje aan het begin 😊😊😊

Fruity Wuyi Lapsong, Siam Tees: 25 gram, 8.4 euro. Met de hand geplukt en verwerkt, tip en het jongste blad. Uit Feng Shui Guan, in het hart van de regio. Lentepluk van halfwilde 60 jaar oude planten. Familie Chen, nu vooral de dochter Cindy, en het bedrijf werd gesticht door haar grootvader die uit Fuzhou kwam en voor een lokale coöperatieve werkte. Tijdens Deng Xiaoping’s  herverdeling van land kon hij redelijk goedkoop land kopen in Wuyi van boeren die liever cash dan grond hadden. Vandaag bezit de familie dan ook land vlakbij Tongmu zelf, en op de Liang Hua Feng (Lotustop), binnen het kerngebied (Zhengyan) voor Wuyi Oolong, met de theetuinen aan de Shui Lian Dong (Curtain Water cave) voor de Rou Gui en op 800m hoogte op de Lotustop voor de Shui Xian. De Lapsang Souchong komt van een 1200m hoog gelegen theetuin vlakbij Tong Mu. 14 juni ’20, 98°C, 200ml, kyusu, 4 gram, 3 min: nat blad is fruitiger en complexer dan dat van de floral, vooral de grotere complexiteit valt op, er zit iets kruidigs in. Iets meer naar het oranje gaande infusie. Een erg fruitig en uitbundig aroma. Zeer lekker in de mond, zeer zacht en met een erg mooie versmoltenheid die tegelijk een mooie complexiteit bezit en een mooie lange afdronk. Vooral de finish is echt briljant, en ik buig het hoofd voor de afdronk. 2de zetsel: erg mooie fruitigheid nat blad. 27 september ’20, 3 gram, 170ml, kyusu, 93°C, 3 min. Nat blad: roast beef in de herfst op een zondagnamiddag…complex en kruidig. Zeer mooi en uitbundig aroma. Start enorm lekker, heel zacht, heel duidelijk, veel body. Mooie afdronk. Tweede zetsel; heel mooi 😊😊😊😊

Florist lapsang, White2Teas: 30 euro per 100gram (excl taks). 6 februari 2022, 150ml, 4 min (per ongeluk), 99°C, kyusu, 3 gram. Nat blad, heel floraal, maar wat me het meest opviel was de afwezigheid van zowel fruit als specerijen, en de overheersende indruk van dat florale. Roodbruine infusie. Heel mooi en zuiver aroma. Ook in de mond zeer zuiver en floraal. Heerlijk en heel lang. Tweede zetsel, idem: houdt perfekt zijn mooie aroma, is alleen in de mond iets minder uitgesproken. Derde zetsel, is nog ok maar een beetje flauw 😊😊😊(😊)

Fruit bomb lapsang, White2Teas: 33.6 euro per 100 gram excl taks. 23 januari 2022, 3 gram, 150ml, 99°C, 3 min. Droog blad is fijner dan die van de strawberry lapsang, en het fruit is meer dat van rode bessen. Roodbruine infusie. Nat blad geeft een leuke mix van rode bessen en hout. Te warm en te lang. 24 januari 2022, 5 gram, gongfu, 15 sec, 93°C, 100ml: heerlijke aroma’s voor het natte blad, warm fruit en iets van een zuiderse rode wijn. Helder roodbruin. Zacht, een beetje korrelig, rode bessen vooral achterin. Tweede sessie, 20 sec: ietsje houtiger. Mooie fruittonen, zacht. 😊😊😊(😊)

Strawberry lapsang, White2Teas: 33.6 euro per 100 gram excl taks. Wuyi. Niet gerookt. 23 januari 2022, 3 gram, kyusu, 3 min, 150ml, 99°C. Droog blad (redelijk groot) geurt echt naar aardbeien, bijna alsof er een aroma werd aan toegevoegd. Bij het natte blad valt dat minder op alhoewel de geur echt wel fruitig te noemen valt. Mooie roodbruine infusie. In de mond zacht en fruitig, niet echt aardbei vind ik, maar wel zeer lekker en rond. Aangenaam. Na een tweede zetsel kwam die aardbei terug meer naar boven, zeker in de onmiddellijke afdronk, en de thee leek ook zoeter te worden.😊😊😊(😊) zelfde dag, gongfu, 45 sec, 100ml, 5 gram, 99°C: nat blad geurt echt wel leuker en complexer, met een mix van heel mooi fruit en iets floraals. In de mond meer gelijkend, maar intenser. Beide zetsel hebben een leuke korrelige toets die lijkt op astringentie maar het niet is. Tweede zetsel, 35 sec: het natte blad heeft nu ook echt aardbei.

Spiced lapsang, White2Teas: 26.5 euro per 100 gram. 5 februari 2022, 3.3 gram, 150ml, kyusu, 3 min, 99°C: nat blad: kruidig, niet fruitig. Roodbruin. Verrassend zacht, mooie toetsen van specerijen, mooi rond. Kaneel, wat nootmuskaat, een beetje uitdrogend. De titel is goed gekozen. Tweede zetsel, acht, kruidig, iets langere afdronk met kaneel (zacht). Derde zetsel, zoeter, en een beetje moutiger ? 😊😊😊

 

 

Latumoni

Assam, Indië. Opgestart Jaren 90 door mr Ramesh, en nu verdergezet door de zoon mr Sailen. Heel klein domein met een eigen micro processing unit. Geen pesticides en heel artisanaal. Heel speciale Assam thee’s. Lid van The Tea Leaf Company.

Latumoni Royal Tippy Assam First Flush Black Tea, Siam Teas: Latumoni is een kleine theetuin in Assam, nog echt een familiebedrijf en lid van The Tea leaf Theory, een associatie van kleine artisanale theebedrijfjes. Lentepluk. 23.9 euro voor 100 gram. Handgeplukt en traditioneel bewerkt. 2+1 picking. 14 december ’20, 98°C, 4 min, 220ml, 5 gram. Zeer mooi droog blad. Het nat blad biedt een prachtig aroma, doet denken aan first flush wakoucha’s maar fruitiger, zeer intens en prachtig complex. Ik stak er mijn neus helemaal in, zo lekker ! De infusie heeft een prachtige rode kleur. Ook in de neus die prachtige complex toetsen, een beetje tomaté, heerlijk. Heerlijk kruidig (specerij-kruidig), heel fijn, geen dikke thee, heel zacht, geen astringentie, mooie intensiteit en lange, zeer lange afdronk (sterk in de neus). Wat een stuk ! Een lichte astringentie geeft structuur en iets bovenop dat echt super is. Tweede zetsel, 5 min, 95°C. Specerijen, appel en rode kool voor het natte blad. De kleur van de infusie is nu meer naar oranje geëvolueerd. De smaak is zacht en veel van het karakter is weg, maar toch heb ik geen spijt van het zetten. 😊😊😊😊(😊)

 

Laxapana Tea Garden

Ceylon, in het Dimbula gebied. 700ha. Eén van de 19 tuinen van de Maskeliya Plantations (MPPLC). 1260m hoog. Maskeliya zone. Opgestart rond 1870-1880. Slorpte in 1930 St Andrews Estate op. In 1967 werd de fabriek vernieuwd toen de oude installaties en een deel van de tuin verdwenen onder het water van de Moussakellie dam. Ligt aan de voet van Adam’s Peak. ETA partner. 


Lincang

Yunnan. Eén van de vier theeregio’s van Yunnan. Sterke, stevige thee’s, wat droger dan andere. Hier wordt meer geoxideerd dan bijvoorbeeld in Baoshan. Veel oude theebomen. Vaak een roodachtige tint en eigenlijk in China bekender voor zijn rode thee, met ondermeer die uit Feng Qing, dan zijn Puer.

Snowswept, 2020, Sheng Puerh, Lincang, Global tea Hut: Da Xue Shan in Lincang in Yunnan. Maocha, geen cake. Gemaakt van oudere bomen dan Cerulean. ‘fragrant and pungent flavor and aroma of citrus with floral notes, and a deep and wise Qi. 13 September 2023, 95°C, 3 gram, 3 min 150ml. Nat blad, jong hout, struikgewas in de lente. Infusie is okergeel met een oranje schijn. Complex en erg aanwezig aroma, floraal en met héél diepe sheng tonen. In de mond strak, een beetje zoet (puntje tong), een complexe afdronk. Tweede zetsel, iets meer geprononceerd zoet en een korreligheid achterin de keel 😊😊😊(😊)

Grand Master Ripe, 2010, Mei Leaf: Shou Pu’er. Geplukt lente 2010. Da Ye Zeng cultivar. Small batch. Bing Dao, Lincang, Yunnan, China. Ongeveer 1800 m hoogt. Knop en jong blad. 5 gram (maar 7-8 is ook een aanrader, intens wel) op 100ml, 20 sec. 99°C. De leeftijd van de bomen wordt op 250 jaar geschat. 36£ voor 35 gram. 3 januari 2023, 5 gram, 100ml, 20 sec, 99°C: mooi bruin blad. Chocoladekoekje, melkpoeder. Nat blad: praline van zuut, karamel, zwarte chocola. Mahoniehout-bruin. Zacht in de mond. Chocolade, donkere pralines, mooie maar ingehouden complexiteit. Zeer weinig klassieke groffe aardse shou-toetsen, veel fijner register. 25 sec: wat donkerder infusie. Voller aroma voor het natte blad, meer versmolten. Echt donkere chocolapraline met vulling, maar zeer versmolten. 30 sec: nat blad, er komt natte asse bij. 35 sec: vooral het natte blad is nu echt bedwelmend. 40 sec: in het natte blad drijft nu een geur boven die doet denken aan een winkel met confiserie, heel mooi complex, een mix van chocola, droogruit, caramel etc. 45 sec: leuk. Geweldig mooie aroma’s, heel complex voor een shou, maar ik was niet mee voor de mond. Ik ga hem de volgende keer met wat meer thee maken. 😊😊😊(😊)  

Young Gushu 2020, Mei Leaf: 15 gram (PuErh headliners packet). 10.95 £ voor 30 gram. Bang Dong Da Xue Shan dorp, vlakbij Lincang, ten NO van de West Lan Cang rivier. 200 tot 300 jaar oude bomen op 1600m hoogte.  Da Ye Zhong cultivar. Lente-oogst. Knop en drie bladeren. Zongedroogd. 5 gram per 100ml, 25 sec. 16 oktober ’20, gongfu, 99°C, 5 gram, 100ml, 25 sec: droog blad: aloe vera, appelsien en framboos-aardbei ? Nat blad: heel frisse aroma’s, citrus, bakbanaan, iets kruidigs (fenegriek blijkbaar). Infusie licht goudgeel. Geur infusie: complex, fris, heel geschakeerd, opwekkend. Smaak: zacht en dik, citrusfruit, frisse lucht, natte rots, geen spoor van astringentie. 30 sec : Nat blad duidelijker, minder frisse aroma’s, meer bakbanaan, meer van het geroosterde en kruidige. Geur: gerookte zalmsla van den Delhaize! Infusie echt goudgeel. Smaak: zacht en rond en vegetaler/jong houtiger met bittertje. 35 sec : vegetaler (kreupelhout) en veel zoeter (tipje van de tong). 😊 😊 😊 😊

First grade Lincang Shou Pu’Erh, 2012, Siam teas: 19.9 euro voor 100 gram. Advent kalender 8 december. Losse thee, geen cake. Uit Mengku, ten zuiden van Lincang. Medium-fermentatie. 2 min, 200ml, 93°C, 5 gram, 8 december: Nat blad: Een diepe aardse geur, bosgrond, leder, maar wel zuiver. Roodbruine infusie, donker. De geur van de infusie verrast: geen bosgrond, wel gedroogd fruit, ook hier zeer zuiver. Korrelig mondgevoel, heel zacht en dik. duidelijk shou maar ook hier geen geur van paddenstoel of kelder, wel van gedroogd fruit en leder en opgeslagen stookhout; lange afdronk. Tweede zetsel: even tijd uit het oog verloren. Zacht aroma. Ook in de mond erg zacht, vooral leder nu maar zacht en wat weggestopt. Derde zetsel, 3 minuten: zeer zacht, nog altijd wat korrelig, aardsheid in de afdronk maar heel timide en naast droogfruit-toetsen 😊😊😊(😊)


Li Shan

Taiwan. Oolong uit de hoger gelegen theetuinen (tussen de 1600 en 2650m) van de Li Shan berg (Pear Mountain). Duur. Licht van smaak maar sterk geurend, zou vooral aan citrus moeten doen denken. ’s Morgens schijnt hier de zon, maar in de namiddag bedekken dikke dekens van mist de berg, wat heel goed is voor de smaak. Er zijn ook grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat ook heel belangrijk is. De oogsten vallen redelijk laat, met de lente-oogst pas einde mei en de winteroogst eind oktober. Tussen de rijen theestruiken staan hoge grassen om bescherming te geven tegen de winterkoude. De cultivar is Qing-Xin Oolong. De thee wordt gemaakt sinds begin jaren 80. Er schijnt helaas ook veel Li Shan te zijn die ofwel van lager op de berg, of van een andere berg komt.

Lishan Oolong winter 2017, Hotsoup: grade AAAA, handgeplukt op 2000 tot 2200 m. 15.35 euro voor 25 gram. Niet geroosterd. 13 mei 2017, bij Stijn thuis, meegebracht door Els. 90°c, 2.5 minuten. Zeer florale thee, erg veel volume, romig en een heel mooie en complexe mond. Tweede zetsel, 2 min 15 sec: nog steeds zeer lekker maar met een kleine bittere toets. 😊😊😊😊

Harmony Traditional Oolong, 2017, Li Shan, Taiwan, Global Tea Hut: Qing Shin cultivar, kleine boerderij op 2000m hoogte. ‘Traditional’ omdat hij op de traditionele manier werd geroosterd boven houtskool, en daarna 2 jaar mocht rusten om die roostertonen te kalmeren en de thee complex te maken zonder dat de roostertonen nog opvallen. 22 maart ’20, gaiwan, 100ml, 20 sec, 95°C, 5 gram: kleine bijna zwarte strak gerolde bolletjes met een onmiskenbaar roosteraroma. Nat blad: vreemd aroma, zacht, heel versmolten, doet me aan Duitse hotels denken ?  appel en hout ? nog niet zoveel aroma en smaak in het glas, maar aardig. 40 sec: nat blad: mooi ingetogen aroma, mooie roostertonen. Infusie: diep goudgeel, als een stevig geoxideerde witte wijn. Zeer mooi versmolten aroma met iets floraals, bakkersgeuren maar ook iets fris. Erg mooie complexe smaken, maar helemaal versmolten, mooi zacht. 40 sec: fruitiger, meer appel, minder roast. 😊😊😊(😊)

Magic Fruit, 2015, Global Tea Hut: Li Shan, Taiwan. Aged Pomelo Tea. Ong. 2000 m. Traditionele thee van de Hakka. Gemaakt met Li Shan oolong and bio pomelo. 28 maart 2021, kyusu, 95°C, rinsed, 150ml, 90 sec, 5 gram, 150ml: warm blad, de geur in de ochtend op een zuiderse markt, frisse ochtendlucht, vlagen fruit en warm brood maar vanop een afstand, op een terras aan de ingang bijvoorbeeld. Nat blad, interessant, frisse opgewekte zwarte theetonen met vlagen pomelo. De kleur van de infusie houdt het midden tussen oranje en een licht amber. Erg verwarmende aroma’s, mooie versmoltenheid. Er zit een scherp zurig toetsje in de mond dat wat ronddanst rond een redelijk strak mondgevoel. Lange warme afdronk. Tweede zetsel, 2 min: mooie citrustonen in het aroma. In de mond nu echt verwarmend met de structuur van de thee en de frisse tonen van de pomelo, zeer lekker en heel natuurlijk. Derde zetsel, 150 sec: het scherpe van de thee is nu weg en hij is heel zacht geworden, hartverwarmend lekker met een hele mooie zoete fruitige toets, en het lijkt of de fruitigheid van de li shan nu de bovenhand krijgt: magic fruit indeed. Vierde zetsel: ruikt nog altijd heel mooi, zachte smaak, wat neutraler nu, maar mooie frisse citrus-afdronk, echt lekker. 😊😊😊😊

Chorus, Li Shan Oolong, 2020, Taiwan, Global Tea Hut: Ongeveer 2000m hoogte. Oolong uit Li Shan gemaakt door meester Tsai Wei Xun. Qin Xin cultivar uit een kleine organische tuin. Houtskool geroosterd. Traditioneel, en dus iets meer geoxideerd dan vandaag de mode is. 12 juni ’21, 93°C, gaiwan, 100ml, rinsed, 60 sec, 5 gram. Heel mooie en diepe kruidige roostertoon, beetje wierook. Bruingouden en heldere infusie. Heerlijke geur, tropisch hout, koekjes, fruit. Dik en zuiver, een heel mooi zacht mondgevoel, grote intensiteit, mooie fraîcheur en aangename complexiteit. Heel beschaafd. Lekker. Tweede zetsel, 20 sec: warm koekjesdeeg en honing. 13 juni 2020, idem, maar 20 seconden: nat blad is klassieker en zachter, maar ook hier met een heel mooie roostertoon. 25 seconden: voller, heel warm en rond, koekjes, specerijen, honing voor het nat blad, heel complex voor de infusie die een prachtige goudbruine kleur kreeg. Heerlijke complexe smaken, heel beschaafd lekker, honing, kruiden, heel lange afdronk ! 30 seconden: aroma’s vallen wat weg, maar blijft erg lekker en rond. Vierde zetsel 60 sec: nog een vaag aroma, maar retronasaal heel mooi en eigenlijk nog erg lekker, ook al zit alles nu ver weg. Erg lekker, prachtige afdronk. De naam is echt goed gekozen. 😊😊😊😊 

Rose Quartz, Li Shan, 2021, Global Tea Hut: Geplukt op meer dan 2000m hoogte. ‘gongfu’ rode thee (en dus gemaakt van een first flush, niet van de latere die vaak voor rode thee wordt gebruikt). Iets vroeger geoogst dan wanneer het materiaal gebruikt zou zijn voor oolong. Licht geoxideerd voor een rode. Bio. Best gongfu. Heel veel zetsels, en de latere zijn zelfs de beste. 3 april ’22, kyushu, 3 gram, 150ml, 3 mins, 95°C. Droog blad, warm: opmerkelijk mooie geur van rozen. Het natte blad geurt zeer mooi floraal, vooral naar rozen. Meer naar het oranje neigende kleur voor de infusie. Erg mooi aroma !  Heel zacht, medium-bodied, een beetje korrelig en heel erg lekker. Heel mondvullend. Tweede zetsel aan 3 min 30 sec: de kleur van de infusie is nu een echt prachtige mengeling van oranje en licht mahoniebruine kleuren. De natte bladeren die inderdaad nog een beetje een donkergroene schijn hebben door de eerder lichte eoxidatie zijn prachtig van vorm en geuren geweldig lekker. Heerlijk zoet nu, iets minder korrelig, geen astringentie (de 95°C gaan heel goed bij deze). 😊😊😊😊(😊) 

Mountain View, Oolong, 2022, Li Shan, Global Tea Hut: Li Shan, bio. 2000m boven zeeniveau. Winter-oogst. 13 september ’23,  90°C, 3 min, 150ml, pitcher, 3 gram. Nat blad: een typische li shan boterige geur, heel zuiver. Goudgele infusie, heel mooi zacht en boterig aroma met diepte. In de mond eveneens het boterige van een li shan maar ook een mooie florale toets (lentebloemen of bloesems). Iets van anijs in de afdronk (umami) maaar ook iets helders en krokants (typisch voor een winter oolong). Een heel zachte en heel aangename thee die wel een nogal streng effect heeft. 95°, 3 min, Meer floraal, minder boter, umami afdronk nog wel. Worth the trouble for a second brew 😊😊😊😊

  

Liu An

Qimen, Anhui, China, vooral rond de dorpen Luxi en Rongkou. Ook bekend als Lu An basket tea. Gemaakt met de trage sheng methode, net zoals Pu’Er waar het heel dicht tegenaan ligt. Alhoewel de thee van Anhui komt werd hij bekend in Guang Dong, tijdens de Ming dynastie, waar een Chinese dokter hem voorschreef bij maagproblemen en zonneslag. De reputatie als medicijn verspreidde zich snel over heel China en hij was heel populair in de 19de eeuw. Vanaf 1940 verdween de productie zo goed als volledig en wat er nog over was van stock zat in Hongkong. Na 1980 werd er vooral in Guangdong terug wat van gemaakt voor de Hongkong markt en werd hij terug populairder, en later startte ook de productie in Anhui terug. Sun Yi Sun is één van de oudste merken. Deze thee wordt net als Pu-Erh beter door te ouderen. Hij is een beetje zoeter dan een sheng Pu-Erh maar lijkt er voor de rest sterk op. Het maken van Liu An begint klassiek, met het verwelken van de blaadjes en een ‘kill green’ fase door ze te wokken. Deze maocha wordt dan gestapeld tot in het begin van de herfst zodat er al een eerste fermentatie plaatsvind. Daarna worden ze opnieuw gebakken waarna de thee wordt gesorteerd en de steeltjes en de gele blaadjes eruit worden gehaald. Nu wordt er geroosterd op dennenhout met hoge temperaturen om de thee te drogen en dan uitgespreid in de buitenlucht zodat de ochtenddauw hem kan nat kan maken. Daarna wordt de thee gestoomd en samengeperst en samengelegd in manden van bamboebladen. Daarna volgt opnieuw een verhitting zodat het vocht terug kan verdwijnen, een fase die twee dagen duurt. Daarna wordt de thee minstens drie jaar bewaard voor hij de markt op gaat. 

Liu An Dark Tea 1998, Thee van Sander: 26 februari 2020, 11.25 euro voor 25 gram. Anhui. Te vergelijken met pu’erh maar dan met kleine sinensis var sinensis blaadjes. 31 maart ’20, gaiwan, 3 gram, 98°C, 1 minuut, 100ml. Nat blad: als een shou pu erh, maar veel zachter en met meer complexiteit, er valt hier van alles te ruiken: bloemen, parfum, iets zoets, het is als de herfst maar dan als de zon er plots doorkomt, en wat afgekoeld wordt het zelfs nog mooier, doet me denken aan herfstdagen van mijn jeugd op het buitengoed van mijn ouders. Infusie: kleur van verdunde coca cola. Aroma: Aardsheid van shou maar veel zachter, met duidelijk florale elementen. Smaak: zacht en zelfs wat zoet. Heel lekker, met de aardsheid echt achteraan, en in de neus die mengeling van aardsheid en bloemen. Erg apart, een ontdekking. Lange afdronk, en de thee geeft energie, vibreert als het ware. 2e zetsel, 60 sec: het aardse overheerst veel meer maar blijft zacht. In de mond blijft er wel een mooie complexiteit die rond de kern van aardse tonen speelt. 3e zetsel: bos in de herfst. Zacht en zelfs een beetje zoet. 4e zetsel, een paar uur later, 90 sec: Een bos, in de herfst tegen de avond. Aards maar ook zacht en wat zoet, en met heel leuke bijkomende smaken. 😊😊😊😊

Liu An, 2005, Olivier Schneider: pu’er seminar, day 3, shou, 17 april 2021. Lenteoogst. Sterk gefragmenteerd. 5 gram, gaiwan, 100ml, 100°C, 15 sec, eerste zetsel: rijk en breed, met een heel apart aroma (sardien?), heel anders dan de vorige vier. In de mond een mooie bittere toon, strak. Tweede zetsel, 20 seconden: leuk maar heel apart aroma, iets als vers geschilde aardappel, met ook iets heel fris.

Liu’An Gong Jian 2021, White2Tea: Tea Club. Heicha uit Anhui, op commissie gemaakt, medium grade. Moet eigenlijk nog ouderen. 11 maart ’22, gaiwan, 100ml, 99°C. Rinsed. Nat blad geurt naar rooster, brood en frisse lucht. Eerste zetsel, 15 sec: lichtbruin. Natte bladeren hebben een duidelijke roostertoon, op een heel strakke en frisse basis. Zacht, zoet, fris en opwekkend. Heel aangename en lekkere ingehouden afdronk. Tweede zetsel, 15 sec: leuke roostertonen, wat tabak voor het natte blad. Lekkere, strakke en opwekkende thee. Mooi dik mondgevoel, achterin wat astringent. Iets heel mooi geroosterds, en dan allerlei complexe en snel veranderende leuke toetsen. Heel fris ook. Derde zetsel, 10 sec: heerlijk zoet en zacht. Vierde zetsel, 15 sec: zachte roostertonen, bijna een oolong. Vijfde zetsel, heel zacht, echt lekker, mooie afdronk. Lijkt steeds meer op een goeie oolong. 😊😊😊😊

 

 

Liu Bao

China, provincie Guangxi, Wuzhou City, Cangwou County, Liu Bao Village. Liu Bao betekent Zes Kastelen. Ook bekend als Liu Pao of Nong Jia Liu Bao, of boerenthee. De thee mag ook gemaakt worden in de dorpen Libu, Jingnan en Shatou in Cangwu County, in de dorpen Lingjing, Jinji, Winqing en Megjiang in Teng County, in de dorpen Huangcun, Xihe en Xinwei in Mengshan County, in de dorpen Shuiwen, Nadu en Daye in Cenxi City en in Wangfu in Wanxiu District en Xiaying in Dieshan District. Er zijn momenteel 24 producenten die ongeveer 7300 ton produceren van een goede 2866 ha theetuin. Donkere, gefermenteerde heicha thee. Vaak los verkocht in een mandje uit bamboe, en dus niet samengeperst zoals veel pu-erh, alhoewel het productieproces bijna identiek is. Je vind de thee echter ook in cakes net als pu-erh. Traditioneel gedroogd boven vuurtjes van naaldbomenhout. De makers passen een techniek toe die wo dui heet die de blaadjes sneller doet rijp worden en hun aciditeit verliezen, en dit zou de inspiratie voor shou pu’er kunnen geweest zijn. Na dit proces volgt er nog een ander dat wordt toegepast in Wuzhou en waarbij de thee minimaal zes maanden fermenteert en verouderd in een geventileerde ruimte met een luchtvochtigheid van 45 tot 65 %, of in lokale grotten. Op de bladeren groeit dan de Eurotium cristatum of Golden Flowers schimmel die erg smaakbepalend is. Zoete en zachte thee, vaak met aroma’s van paddenstoel, en betelnoot (zeer typerend) en goed voor vijf tot tien trekbeurten in de gaiwan. Zeer populair in Hongkong en Macau. De meeste bomen zijn rond de 200 jaar oud en zouden van Hunan komen en van de ‘zhuye’ varieteit zijn. Voor 2003 was alle zwarte thee uit Wuzhou verkocht als Liu Bao, vandaag zijn de regels strikter.

Lixia

Deel van de Chinese lente-oogst. Late oogst, al ver in het regenseizoen.


Long Jing

Groene thee. Ook bekend als Longjin, Long Jing, Longjing, Dragon Well of Drakenbron. Dit was de thee die in 1972 werd geserveerd aan Zhou Enlai en president Nixon toen die als eerste Amerikaans president Communistisch China bezocht. Volgens de legende ontstaan toen de Qianlong keizer uit de Qing dynastie een dikke 100 jaar geleden de Shifeng berg bezocht en hielp bij het plukken (hij was een groot liefhebber). Tijdens het plukken hoorde hij dat zijn moeder ziek was en keerde hij onmiddellijk terug, maar een deel van de blaadjes stak hij in een boek dat hij bijhad. Toen zijn moeder opmerkte dat hij lekker rook en hem vroeg waar dat vandaan kwam opende hij het boek en zag de platgedrukte en gedroogde blaadjes. Hij vroeg aan zijn dienaar om er thee mee te zetten en aan zijn moeder te schenken waarna die, zoals klassiek is in een Chinees ontstaansverhaal, volledig herstelde en de keizer 18 struiken op de Shifeng berg voor zichzelf liet reserveren. Het gebied ligt in de provincie Zhejiang, dicht bij haar hoofdstad Hangzhou, in een Beschermde Zone van zo’n 168 km². De beroemdste zijn die van Xihu (Westelijk Meer, meer info onder Xihu Long Jing) of die van Dafo in Xinchang, 50km meer naar het zuidoosten. Meestal met de hand geplukt en gemaakt, en het duurt een halve dag om een kilo blad te plukken (goed voor 250gram droge thee). Een ervaren maker doet een dag over een kilo thee van hoge kwaliteit. De thee is pan-roasted. Er zijn zes kwaliteiten: Superior, en dan een cijfer van 1 tot 5. De beste heeft een uniform uitzicht, de mindere variëren van blauwachtig tot diepgroen (na trekken). Veel Longjin op de markt is niet echt uit de Hangzhou of zelfs Zhejian afkomstig, maar wordt volgens de Longjin methode gemaakt. De echte steken echter met kop en schouders boven de andere uit. Meestal een heel mooi aroma, fris en vegetaal en vaak een wat zoete nasmaak, dikwijls met hazelnoot. De beste worden gemaakt van de Long Jing #43 of de Jiu Keng cultivars, zijn met de hand geroosterd en komen van de lente-oogst, voor het QingMing festival, en ze geuren wat naar zoete kastanjes. Begin april wordt die pasverwerkte West Lake thee aan de oevers (of op het meer zelf) geserveerd in doorzichte glazen koppen zodat je de blaadjes langzaam kan zien naar de bodem zakken. Als het een knop is met één blad heet dat ‘flagged spear’, als er twee blaadjes zijn ‘sparrow’s tongue). Twee weken later geoogste, pre-Gu Yu, is minder sappig maar wel intenser qua smaak, maar met een kortere afdronk. Daarna komen nog Gu Yu zelf, begin mei en Li Xia, twee weken later. De beste worden gemaakt door geoefende ambachtslieden in tien bewegingen die resulteren in de typerende platte, rechte vorm en die ervoor zorgen dat het blad nooit te heet wordt, wat het zoete zou doen verdwijnen. Elk jaar wordt er ongeveer 1000 ton LongJing gemaakt, maar op de markt is het aanbod vele malen groter… Het is niet makkelijk om echt goede Long Jing te kopen. Des te ouder de thee wordt des te meer hij een gouden schijn krijgt en een zachter aroma. De beste zijn niet goedkoop en gaan tegen 200 dollar per kilo. De absolute toppers gaan naar de Chinese regering en van Shi Feng Long Jing wordt elk jaar maar een paar kilo gemaakt. Andere top-terroirs zijn het dorp Long Jing zelf en Yun Xi. Namaak Long Jing kan vaak worden herkend aan de té groene blaadjes, een bittere smaak op de zijkant van de tong en dun mondgevoel (echt goede Long Jing kan lang in een glas blijven zonder dat hij bitter wordt). Bij het zetten in een glazen pot zullen de machinaal gemaakte blaadjes boven drijven en pas langzaam zakken, bij met de hand gemaakte en gerolde gaat een groot deel onmiddellijk zakken. Een groot deel van het karakter van hand gemaakte Long Jing komt van de maker en van de beslissingen die hij maakte tijdens het proces.  https://www.teaguardian.com/quality-varieties/tea-varieties/longjing-green-tea/ Zetadvies, westers: 2.5 gram op 250ml, 75-85°C, 4 à 5 minuten. De interessantste resultaten krijg je vaak met een gaiwan (meer thee op minder water en kortere trektijden, voor meer uitleg zie onder gaiwan). Er worden verschillende cultivars gebruikt, en degene die het vroegst zijn brengen in principe het meeste op. Van de originele Long Jing variant zijn nog maar een 100-tal struiken bewaard en deze thee is zeldzaam en duur en bestemd voor hoogwaardigheidsbekleders. De meest gebruikte is Long Jing #43 die de juiste verhouding tussen opbrengst en vroeg oogsten biedt, maar er zijn er nog andere zoals Wu Niu Zao, Qun Ti Zhong of Xiao Ye Fuding.

Long Jing: BeYourTea, 15 euro per 50 gram. 23 oktober, theecursus, tweekannen-techniek, 75°C, twee minuten. Droog: mooi recht en uniform, doet wat aan peultjes denken, kleur verschillende schakeringen van lichtgroen, geurt wat naar latex (ballonnen). Nat: knop en twee blaadjes, mooi lichtgroen, geurend naar bloemen; de infusie is lichtgeel met een groene schijn, geurt naar hazelnoten maar smaakt naar gebakken vis en groentes (mooi), heeft een complexe mond; na afkoelen astringenter; vond dit een mooie en complexe thee. 😊😊😊(😊)

Long Jing, Palais des Thés:  2 april ’17: geel, met een erg lichte groene schijn, bijna onmerkbaar; zacht, wat notig aroma; in de mond na walsen inderdaad kastanje; erg aangenaam; 😊😊(😊) 12 januari 2018, laatste beetje: heel mooi gele “gouden” infusie, heel zacht aroma van zoete kastanjes, overheerlijk; 😊😊😊

Lung Ching, Or, Aalst: droog: mooi aroma. Grote platte blaadjes. De infusie is helder en lichtgeel. Al bij het zetten stijgt een mooi aroma van kastanjes op. In de mond een lichte astringentie, misschien was de twee minuten teveel ? maar een heerlijke zachte en karaktervolle thee 😊😊😊

Hang Zhou Long Jing A, Hotsoup: 9.5 euro per 50 gram. Geplukt in Hang Zhou (waar alle Long Jing vandaan komt) in de provincie Zhejiang. Dit is Ming Qian, de eerste pluk van het voorjaar 2018, in de weken voor het Qing Ming festival op 5 april. De tuin ligt op 180 tot 200 meter boven de zeespiegel. De kwaliteit is A. Zomer 2018: de gedroogde bladeren zijn lang en dun en mooi van vorm (Yu Ye, visvormige bladeren, typisch voor de eerste pluk), met donkerbruine, groene en gele tinten (men noemt dit Cao Mi, ‘bruine rijst’). Het aroma ervan is complex. 3 juli 2018, coldbrew: goudgele infusie, intense en complexe neus, als een goede wijn, met een duidelijke botertoets. In de mond dik met een mooi volume, smakend naar nootjes en boter, erg lang en met een mooie astringentie 😊😊😊😊. 21 juli 2018: 80°C, 2 minuten, 2 gram op 250ml. Helder lichtgele infusie. Boterig zacht aroma. 22 augustus ’18: 90°C, 2 gram op 250ml, 2 minuten. De natte blaadjes geuren erg vegetaal en zoals de importeur beschrijft naar groene bonen, maar er zit nog heel wat naast van andere aroma’s. De infusie is heldergeel met een duidelijk groene zweem. Het aroma is boterig en notig, heel rijk en zacht. Ook in de mond is hij dat, heel evenwichtig ook en heel erg gewoonweg lekker, en tegelijk heel alert en zelfs een beetje wild, en ik houd van de manier waarop er een bittertje opspringt en weer gaat liggen. Een geweldige thee ook voor de thermos, hij blijft lekker zelfs als hij afkoelt. Mijn favoriete groene thee. 😊😊😊😊 23 augustus ’18: opnieuw als coldbrew. Intens, complex en grassig, dik en lang met een heel kenmerkende geur, en een erg vegetale onderstroom, de twee lopen naast elkaar. Het tweede zetsel, ongeveer 60% bijvulling, was nog boteriger dan het eerste, met een heel zacht bittertje. Extreem lekker !  😊😊😊😊

Long Jing, Thee van Sander:  22.5 euro per 100 gram. 5 gram, juli ’18. Mooie droge blaadjes, plat, en wat zoet in aroma, mengeling van groen, geel en bruin. 25 augustus 2018: 90°C, 2 min 30 sec. bleekgele infusie; een heel aardig aroma, beetje vettig (noten-vettig), zelfs iets vlezigs; in de mond ok, wel een vaag karton-smaakje, beetje notig, ik vond het aroma beter dan de mond, maar het zacht boterige is er wel, vooral als hij wat afkoelt; weinig afdronk 😊😊😊

Long Jing high grade, Thee van Sander: 33.5 euro per 100gram. Half met de hand gemaakt. Mooi gelijkmatig blad. 5 gram, juli ’18. De blaadjes zijn gelijkmatiger van vorm en kleur, met gele en groene exemplaren. De geur heeft ook dat zoete tikje, maar is iets zuiverder en intenser. 25 augustus 2018: bleekgele infusie. Bleekgele infusie. Een mooi vol en evenwichtig aroma, lekker notig, mooie complexiteit; de smaak is eleganter, zacht boterig ook, en stabieler (geen karton). Mijn favoriet van de drie. 😊😊😊😊

Long Jing highest grade, Thee van Sander: 48.5 euro per 100 gram. Van een vroegere pluk. Hoger gelegen theetuin. Volledig handgemaakt. Uit Meijiawu. 5 gram, juli ’18. Droge blaadjes zelfde uitzicht, maar een heftiger, meer heady aroma. 25 augustus ’18: bleekgroene infusie (groen niet geel !). De natte blaadjes zien er verser en gelijker uit; aroma lijkt op de vorige, zoet en notig, maar intenser en vollediger; in de mond vol en zoet en intens, maar de minst uitgeprokene van de drie; wel een super lange en zeer zachte afdronk, opmerkelijk lekker en heel duidelijk nazinderend zoet 😊😊😊(😊)

Imperial Dragon 2017, Long Jing, Paper & Tea: 90 seconden, 160ml in een gaiwan, november 2018, ITMA London. 8 euro per 50 gram. Heel lichte neus. In de mond een mooie zoete kastanjetoets. Tweede zetsel was sterker en breder, met een heel lichte astringentie. 😊😊😊

Dragonwell Xi Hu Lung Ching, Simon Lévelt: Simon Lévelt, 8 december ’18, 8.4 euro per 75 gram. Zeer onregelmatige blaadjes, veel steeltjes. 28 december ’18, kyusu, 3 minuten, 3 gram op 140ml, 80°C: de blaadjes hebben de juiste vorm maar er zitten wel wat licht geoxideerde tussen, veel kleurverschillen.  De natte blaadjes ruiken vegetaal met iets zoets ertussen, net als de infusie die een geur van nootjes mengt met die van groentes. In de mond een heel fijne astringentie, en ook hier dezelfde mengeling. Korte maar aanwezige afdronk. Basiskwaliteit. 😊😊

Long Jing Dragonwell, Theetijd: 50 gram, 15.5 euro per 100 gram. Oogst lente 2018. Jiu Keng cultivar uit Xi Hu. 3 min, 140ml, 2.5 gram, met de kyusu. Natte blaadjes mooi vol en breed aroma. Infusie ruikt heerlijk, vegetaal (een beetje naar groentesoep) maar ook met iets zoets als hazelnoot, iets licht getoasts ook. In de mond domineert de groentesoep terug, maar in de aardige afdronk zit ook weer die hazelnoot. Mooie thee. 😊😊😊(😊)

Pre Qingming Long Jing, Simon Lévelt: 17.95 euro voor 30 gram. Sample van 3 gram, gekregen februari 2019. Jiu Keng cultivar. 10 maart ’19, 120ml, 2 minuten, 3 gram, 90°C, tasting cups, in vergelijking met twee thee’s van Postcard Teas. Droog: mooi gevormde blaadjes, van lichtgroen tot iets donkerder groen, mooi groot. Aangename, ronde, wat zoete geur. Natte blaadjes geuren bijzonder complex, mooie mineraliteit, intens, iets fris vegetaals grassigs ondersteund door een wat romige notigheid. Infusie bleekgeel. Aroma, mineraliteit met iets notigs, mooi; in de mond heel dik, mooie maar sterke astringente toets, redelijk sterk, lekkere mineralige smaak, vette en erg lange afdronk met opnieuw die wat notige toets; tweede zetsel, natte blaadjes complex, fruitig zelfs; verleidelijk geurende infusie, zacht en dik en lekker en lang 😊😊😊(😊)

Master Luo’s West Lake Long Jing Meijiawu Old Tree (pre-Qing-Ming 4/4/2018), Postcard Teas: Meijiawu is één van de vier dorpen in Xi Hu, Hangzhou,  die bekend zijn voor hun Long Jing. In het dorp geteeld, geplukt en gemaakt, en met de hand gebakken door Master Luo, de drievoudige winnaar van de Long Jing Firing King wedstrijd. Traditionele Jiu keng cultivar. 150 tot 200 jaar oude theebomen, geplukt op 4 april (pre-Qingming). 2ha grote boerderij, 4/5 van de aanplant is Long Jing #43, 1/5 is Jiu Keng, en met name de Da Zhong Pin cultivar. Ongeveer 40minuten gevuurd. 10 maart ’19, 3 gram, 2 minuten, 90°C. Proeverij in tasting cups met de pre-guyu van hetzelfde huis en de pre-qingming van Simon Levelt. Droog: mooi gevormde maar smalle blaadjes, midden groen, meer uniformiteit dan de S Levelt; het aroma is gelijkend maar veel complexer en met meer diepgang. Natte blaadjes geuren vol en breed en complex maar meer versmolten, heel mineralig, bijna een zwembadgeur;  infusie ruikt veel minder mineralig dan de vorige, beetje richting miso. In de mond heel zacht en fijn, eerder dun, erg aanwezige astringentie, leuke finish, een veel zachtere thee dan de twee andere met een erg florale afdronk; tweede zetsel, de blaadjes geuren nu een beetje musty, nog steeds echt zwembad (kleedkamer), fijne geur infusie, frisse fijne mond 😊😊😊(😊) 14 maart ’19: 2 minuten, 200ml, 2 gram, in een kyusu: bleekgeel. Een heel fijn en licht aroma, beetje zwevend, maar toch ook een zweempje van nootjes. In mond nu erg overtuigend, ik vind hem lekkerder dan vorig zetsel. Nauwelijks astringentie, een heel mooi strak smaakelement in umami-richting, een heel aangename thee met een leuke afdronk 😊😊😊(😊) 17 maart, met de gaiwan, 3 gram, 100ml, 15 seconden, 90°C: prachtige aroma’s van de natte blaadjes, met citrus, miso (vis met miso ?). Heel aangenaam aroma, complex, mooi fris, iets van toast en warm hooi in de zon. In de mond schitterend evenwicht, een vleugje astringentie zorgt voor structuur, lange afdronk met een long jing notigheid die in alle vorige probeersels compleet ontbrak. Perfecte manier van zetten voor deze thee. 😊😊😊😊(😊) Tweede zetsel, 20 seconden: iets scherpere neus, nog meer miso voor de blaadjes maar de infusie geurt nog steeds goddelijk. De mond is ook nog bijzonder mooi, iets astringenter, maar echt een beetje, wel duidelijk wat grassiger en vegetaler, er is nu ook wat umami. Derde zetsel, 30 seconden, het grassig vegetale krijgt nu de overhand in de natte bladeren, de infusie blijft erg fijn ruiken maar nu ook eerder grassig, hooi. Heel fijne smaak, zeer lekker maar nu wel kort. Vierde zetsel, 40 seconden: de thee wordt nu beduidend zoeter, en geurt en smaakt naar een eerder goedkope maar wel correcte groene thee. De complexiteit is weg, maar de thee blijft lekker !

Master Luo’s West Lake Long Jing Meijiawu Old Tree (Pre-Guyu), Postcard Teas: Meijiawu is één van de vier dorpen in Xi Hu, Hangzhou,  die bekend zijn voor hun Long Jing. In het dorp geteeld, geplukt en gemaakt, en met de hand gebakken door Master Luo, de drievoudige winnaar van de Long Jing Firing King wedstrijd. Traditionele Jiu keng cultivar. 150 tot 200 jaar oude theebomen, geplukt tussen 5 april (Qingming) en 20 april (Guyu). 2ha grote boerderij, 4/5 van de aanplant is Long Jing #43, 1/5 is Jiu Keng, en met name de Da Zhong Pin cultivar. Ongeveer 40minuten gevuurd. 10 maart ’19, 3 gram, 2 minuten, 90°C. Proeverij in tasting cups met de pre-qingming van hetzelfde huis en de pre-qingming van Simon Levelt. De droge blaadjes lijken sterk op de twee andere maar zijn iets groener en lijken ook iets meer te glanzen (olie). Ze geuren echt anders dan de twee pre-qingming’s, stopverf ? de blaadjes zijn erg fijn, richting naaldjes. De natte blaadjes hebben een intensieve grassig-vegetale geur, helemaal in hetzelfde register als de Simon Levelt die wel frisser en intenser geurt. De geur van de infusie verwijst opnieuw sterk naar de Simon Levelt en is intens met een mooie mineraliteit. In de mond mooi dik mondgevoel, stevige astringentie. Tweede, natte blaadjes nu erg grassig en vegetaal; rondere mond. 😊😊😊(😊) 17 maart ’19, met de gaiwan, 15 sec, 90°C, 3 gram, 100ml. De blaadjes waarvan sommigen opmerkelijk dieper groen zijn geuren enorm complex, zeer interessant, misschien iets vegetaals maar dan gebakken groenten ? de infusie geurt warm, complex, rijk en heerlijk. Opmerkelijk zachter, meer fluwelig mondgevoel dan de pre-qm. Mooi zoet, ook in de afdronk. Heel mooie dikte. Lange afdronk, met een zekere notigheid maar omringd door andere smaken die domineren en langer blijven hangen. Héérlijk. 20 seconden: in de neus rustiger, het spectaculaire is er wat uit, maar met een rustige, samengebalde complexiteit. Ook in de mond zoet startend maar dan openbloeiend in een héél mooie complexe reeks smaken die in de hele mond zitten. Een zekere notigheid komt pas achteraan in de afdronk. Derde zetsel, 30 seconden: zoet en lekker rond, maar niet langer complex. Wel lekker. 😊😊😊😊

Long Jing, Huang Zhou Long Du Tea Co: Longwu theedorp, Huangzhou. Barco Cadeau Nicole. De thee was al minstens een jaar oud. 90°C, 2 min, 200ml, 3 gram. Goudgele infusie. Aroma van zoete kastanje. Korrelig in de mond. Een erg timide start in de mond, maar een zachte geroosterde afdronk. Bijna geen vegetale toetsen. Erg zacht. 😊😊😊

Master Luo’s N°43, Pre-Qing Ming, West Lake Long Jing, 2020, Postcard Teas: Mei Jiu. Xi Hu. N°43 cultivars (4/5 van de aanplant). Geplukt en verwerkt einde maart (omdat N°43 zo vroeg geplukt kan worden). Citrus, amandelen, wit fruit, marsepein. 29.95 euro per 10 gram. 21 augustus 2020, 3.5 gram, 150ml, 90°C, 2 min: nat blad, grassing, vegetal, fris. Citroengeel. Fris aroma, citrustoets. Marsepein. Mooie volle mond, zacht. Geen spoortje bitterheid. Wat amandelen, fris, mooie frisse notige afdronk met een fris citrustoetsje, en een zuurtje in de afdronk. Tweede zetsel: grassig fris nat blad. Zoetje en beetje vegetaal, weinig afdronk. 😊😊😊 22 augustus 2021, 150ml, 3.5gram, 2 min, 90°C: nat blad: grassig, wat fruit. Volle zachte mond. Lang, mooie afdronk. 

Master Luo’s 2020 Old Tree Pre-Guyu, West Lake Long Jing, Postcard teas: Meijia Wu, Xi Hu.  19.95 euro per 10 gram. Da Zhon Pin (Jiu Keng) cultivar. 150 tot 200 jaar oude bomen. Gevuurd tussen 5 april en 20 april. Appel, peer, noterig, granen. 90°C, 3.5 gram, 150ml, 2 min. 20 augustus ’20: Bleekgele infusie. De natte bladeren geuren naar graan maar ook naar iets vegetalers. In de neus ook een mix, nu van mooie toetsen van geroosterd graan toetsen van fruit. In de mond zacht, nu ook met een meer notige toets. Dik. Geen groot lawaai, maar lekkere zachte afdronk, mooi lang. Tweede zetsel, 93°C, 2 mins: vegetaler aroma voor het natte blad. In de mond zacht en vooral zoeter, inderdaad een beetje als een peer of appel. 2.5 min, 94°C: licht, zoet, appelstukjes…bijzonder lekker voor een derde zetsel, heel fruitig, het wit van een rijpe zoete appel. 21 augustus, gaiwan, 3.5 gram, 100ml, 90°C, 2 min. Weinig aroma voor het natte blaad, maar graan achterin. Aroma is een mooie combinatie van geroosterde granen, nat gras en rijp fruit. In de mond dik, een fraai klein tikje bitterheid, lange afdronk. Tweede zetsel: nat blad, geur van een Engelse tuin in de ochtend. Aroma’s meer grassig, minder hazelnoot. In de mond zachter maar ook neutraler. 😊😊😊😊

Master Luo’s Old Tree Pre-Qingming West Lake Long Jing, 2020, Postcard Teas: Mei Jia Wu, China. 25.95 pond voor 10 gram. Met de hand geplukt en verwerkt in Meijiawu, van één van de bekendere stukken van Xi Hu, een stuk van 1 op 5 km dat beroemd is voor zijn Long Jing. Met de hand gemaakt door Master Luo, drie keer de winnaar van de Long Jing Firing King titel. Traditionele Da Zhong Pin (Jiu Keng) cultivars, 150 tot 200 jaar oude bomen. Elk jaar wordt hier 15kg van gemaakt waarvan Postcard er 3 à vier van koopt. 90°C, 3 tot 4 gram per 150ml, vier infusies. 24 augustus ’20, 3.5 gram, 2 mins, 90°V, 150ml: nat blad: iets zoets. Zacht en mooi complex aroma, heel rustig, versmolten. De smaak is echt prachtig, zeer complexe schakeringen van iets van amandelen, vlaagjes umami. Dik mondgevoel. Zeer complexe finish en afdronk. De meest complexe van de drie ! Tweede zetsel, zelfde parameters: iets scherper aroma. Veel zoeter, mooi dik mondgevoel. Derde zetsel, nog altijd ok, alles zit wat weggedoken nu, maar nog altijd wel lekker. 😊😊😊😊 

Lung Ching Chao Ji, La septième tasse: Zhejiang. Bio. 10.2 euro voor 100 gram. 20 juli ’20, 3 gram, 180ml, 2min30sec, 78°C. Versnipperd en gebroken materiaal. Nat blad: mooi aroma, enkele licht geoxideerde blaadjes. Helder diepgele infusie die geurt naar groente en kastanjes en een mooie minerale toets heeft. Ook in de mond mooie mineraliteit, klein bittertje, redelijk lange afdronk, zacht maar niet echt zoet, beetje korrelig. Best wel leuke mond. 28 aug. 20, 3.5 gram, 200ml, 2.5 mins, 80°C: er zit iets onaangenaams in aroma en smaak, iets ouds en wat bitter. Geen leuke thee. 😊😊

Imperial Green, Long Jing Dragonwell, 2020, Mei Leaf: Pre-Qing Ming. 40 gram. 8 maart 2020 geplukt van 40 jaar oude struiken in Wuyi, Zhejiang, buiten het Xi Hu gebied. Xiao Ye Fuding cultivar. Knop en tot twee blaadjes. 770 m hoogte. 13.95 £ voor 40gram. 85°C. 20 juli 2021, 2,6 gram, 90ml, gaiwan, 20 sec, 85°C: nat blad geurt naar zoete bonen, maar ook met iets saliens en fris, bij de infusie overheersen de zoete bonen, maar opnieuw met iets fris erdoor, heel aangenaam. Mooi rond, veel diepgang en een mooie complexiteit. Lekkere longjing met een mooie complexe boventoon. Tweede zetsel, 25 sec: mooie lange afdronk. Derde zetsel, 30sec: vooral de zoete bonen drijven nu boven. 😊😊😊 

Mei Jia Wu Long Jing Supreme 2022, Mei Leaf: Pre-qing-ming. Geplukt 24 maart 2022. Long Jing 43. Mei Jia Wu dorp in Xihu, Zhejiang. 140m. Knop en één blad. 29.95£ voor 25 gram. 85°C. 28 juli ’22, 100ml, 3.5 gram, 85°C, gaiwan, 25 sec: borlotti bonen, citrus. Smaak: zacht, bonen, een toets van citroen, erg lang, fris, heel verse erwtjes. Zacht, en wat fruitig-zoet achterin, als van een gerstkorrel. Tweede zetsel, 25 sec: aroma is nog zachter, nog meer boontjes, maar ook nog altijd met die frisse toets. Breed en vol. Derde zetsel, 35 sec: aroma is veel notiger nu. Minder vol, minder bonen, meer notig. Lekker en levendig.  😊😊😊😊

Pre-qingming Xi Hu Long Jing 2022: Hangzhou, Zhejiang. 31.9 euro voor 100 gram. 1+1 picking. 50 gram. 80°C, 200ml, 4 gram, 2 mins. 3.5 gram, 200ml, 80°C, 2 mins. Droog blad ziet er goed uit en geurt mooi. Aroma’s nat blad: Edamame, beetje kastanje, een mooie zoete ondertoon. Medium dik. Niet heel uitgesproken maar zacht en licht notig, mooi zoet in de leuke afdronk. Frisse toets, wat floraal, met de kastanje-zoetheid wat meer achterin. Geen uitgesproken thee maar erg aangenaam. Tweede zetsel, zelfde parameters: zoet en ok. Leuke thee voor zomerse namiddagen. 😊😊😊(😊)

 

 

Long Jing #43

Cultivar die in de jaren 60 ontwikkeld werd als een verbeterde versie van de klassieke Long Jing en die vanaf 1987 door de Chinese staat naar voren wordt geschoven. Intensere geur en smaak dan gewone Long Jing en intenser groen. Zeer productief, een vroegbloeier en heel aromatisch. Commercieel heel interessant, maar de originele Long Jing is iets complexer en bleker van kleur. Groeit nu in een twaalftal provincies.


LongRun Tea Group

China, Yunnan. Groot bedrijf met een eigen Pu’erh research instituut. Meer dan 130 verkooppunten over heel China en één van de grootste theebedrijven in Yunnan, met een drietal eigen fabrieken.   


Loolecondera

Kandy, Sri Lanka. Grootste en oudste theefabriek van Sri Lanka, opgericht in 1867 door James Taylor in wat toen nog een koffieproducerend land was. Vandaag wordt hier vooral CTC geproduceerd in grote hoeveelheden.


Lotus Tea

Vietnam. Gemaakt op dezelfde manier als jasmijnthee maar dan met de lotusbloem.

Vietnam Lotus Oriental Beauty oolong, Hotsoup: 17.95 euro voor 25 gram. Ban No, regio Lai Chao in NW Vietnam. Geplukt augustus 2018, 1000m boven de zeespiegel. Rainforest Alliance certified. Bezig met omschakeling naar bio (certificaat in maart 2019). Jin Xuan cultivar. Tussen de lotusbloemen op natuurlijke wijze gegeurd. 6 januari ’20: gaiwan 100ml, 20 sec, 85°C, 3 gram. Tamelijk ver geoxideerd blad, maar met nog wat groen. Heel licht aroma van lotusbloem. Nat blad geurt fris en zuiver. Erg aangename neus voor de goudgele infusie. Leuk, lekker en licht in de mond. De tweede infusie (25 sec) was minstens even lekker, zelfs nog iets beter, iets intenser, mooi romig mondgevoel. Derde zetsel nog steeds erg lekker. 😊😊😊

 

Low Grown

Sri Lanka / Ceylon. Het leeuwendeel van de productie van de low-growns ging vroeger naar het Midden-Oosten of Noord-Afrika en werd beoordeeld op zijn uiterlijk omdat hij ook zo verkocht werd: in de bazaar, recht uit de kist of karton. In Iran zoekt men naar ‘tippy’ thee, met veel zilveren tip (knop), in Turkije of Syrië wil men mooi strak opgerolde kogeltjes zodat de thee langer bewaard. In Ruhuna en Sabaraguwa zijn in de 20e eeuw veel kleine boeren begonnen met de teelt van thee die dan door fabrieken wordt opgehaald en dan worden verwerkt in tien of meer verschillende kwaliteitsniveau’s. Veel thee hier krijgt na de toevoeging van melk een een beetje gebrand aroma van chocolade en karamel, een resultaat van hoge temperaturen in de drogers waar de thee ook de mooie zwarte kleur krijgt die de markt zoekt. Het zijn bij uitstek ontbijtthee’s.


Lu An

Anhui, China. Eén van China’s historische terroirs, bekend voor zijn groene thee Lu An Gua Pian en de gele thee Huo Shan Huang Ya. Ligt in de Da Bie bergen. 85% van de provincie bestaat uit bos en bamboe. Lan Cha is de naam van een gefermenteerde thee die alleen lokaal wordt gedronken. 


Lu An Gua Pian

Provincie Anhui, China. Groene thee. Ook Liu An Gua Pian of Lu’An Melon Seed. De naam komt van de stad Lu’An, maar de beste zouden afkomstig zijn van het dorp Qi Shan in Jinzhai, waar de theetuinen op hoogtes tussen de 500 en 1000 meter liggen op de Anhui kant van de Dabie bergketen. Hierbij is de allerbeste die van het kleine dorp Qi Shan zelf dat één van de dorpjes is van het grotere Qi Sha, een administratief dorp dat verschillende kleinere dorpen omvat. Alhoewel het voor de Westerling (en vaak zelfs voor de gemiddelde Chinees) bijna onmogelijk is om een precieze oorsprong van een oogst te achterhalen (en veel thee een blend is) is er toch een onderscheid tussen Inner Mountain en Outer Mountain Gua Pian. Outer Mountain ligt in een straal van 5 km vanuit Yu An en Shi Po Dian, vlakbij de stad Lu An. De als beter aanzien Inner Mountain ligt dieper in het Da Bie gebergte,  en omvat Xiang Hong Dian en Xian Hua Ling, met Qi Sha als beste dorp. Hij wordt soms opgenomen in de lijst van de 10 beste thee’s van China, en de geschiedenis ervan gaat terug tot de Tang dynastie. In het productieproces maken twee zaken deze thee uniek. Eerst en vooral wordt bij de pluk alleen de twee eerste bijna volgroeide blaadjes genomen, gewoonlijk is dat het derde of vierde, maar niet de bot en niet de stengel, en dat is moeilijker dan het klinkt. Ze worden dan ook nog eens laat geplukt, nadat de andere lente-oogst gebeurt is, wat de blaadjes minder subtiel en zoet maar wel sterker en aromatischer maakt. Een tweede pluk gebruikt de nu volgroeide knop, en soms is de tweede of derde pluk zelfs beter dan de eerste. De blaadjes worden dan gebakken om een draai in de vorm te brengen en dan over een kolenvuur geroosterd in een mand, een heel secure en moeilijke taak voor ervaren thee-meesters, waarbij de blaadjes in een grote mand uit bamboe worden gelegd. Twee mannen wandelen dan snel met de mand met blaadjes over het vuur en dat wordt tot 60 maal herhaald. Telkens krijgen de blaadjes een seconde blootstelling aan het vuur en worden ze langzaam aan ‘flash-roasted’. Dit La Da Huo proces moet heel secuur gebeuren om het risico op een rokerige smaak of verbranding te vermijden. Voor de duurste gebeurt dit manueel, de goedkopere worden gemaakt met een meer geautomatiseerd proces. De blaadjes zijn lang en smal. In het aroma en de smaak vind je meestal zaken als spinazie of andijvie en hazelnoten of gebakken koekjes en het is een stevige uitgesproken thee zonder bittere smaken. Hierdoor is hij ook populair in Japan. De naam dankt deze thee aan de vorm van het blad dat zich tijdens het zetten ontvouwt tot iets wat lijkt op een meloenzaadje. De meest gebruikte cultivar is Wu Nia Zao maar de Ben Cha (“stupid tea”) variant is de lokale oorspronkelijke en later knoppende cultivar die het meest authentiek is. Zetadvies, westers: 2.5 gram op 250ml, 75-85°C, 4 à 5 minuten. De interessantste resultaten krijg je vaak met een gaiwan (meer thee op minder water en kortere trektijden, voor meer uitleg zie onder gaiwan).

Melon Seed Green, 2022, Mei Leaf: Lu An Gua Pian. Oogst 20 april 2022. Qiu Keng cultivar. 41 jaar oude struiken. Lu An, Anhui. 300m hoogte. Alleen blad. 3,5 gram, 30 sec, gaiwan, of 2 gram per 250ml, 120 sec. 90°C. 12,5£ voor 40 gram. 31 december ’22, 16°C !, veel wind, 3.5 gram, gaiwan, 30 sc, 100ml: droog: lange, smalle, redelijk grote bladjes, donkergroen, gedraaid. Aroma van harde graankoekjes. Nat blad: blauwe bes (op de achtergrond) en kastanjepuree, fel groene blaadjes. Schitterend citroengeel. Dik, veel body, heel mondvullend. Cheesecake, een bladgroente en iets gebakkens. Eten en drinken ! 40 sec: bladgroente en iets gebakkens (gebakken patatjes ?. Mooie ronde en volle mond. 50 sec: aangenaam. Een groot gevoel van afstandname bekroop me… 😊😊😊(😊)  


Lu Bian Cha

Sichuan, China. Zwarte gefermenteerde thee die erg op pu-erh lijkt.


Lung Ching

Zie Long Jing


Lupicia

Theewinkel in Parijs, 40, rue Bonaparte, 6ème (St Germain des Prés), Paris, open sinds september 2013. Groot theehuis in Japan (°1994), met afdelingen in Parijs, de USA, Taiwan, Singapore en Australië. In Parijs vind je een 100tal thee’s, een mooi aanbod met mooie Japanse groene thee’s en originele gearomatiseerde thee’s die ook afwisselen volgens het seizoen.


Lu Shan Yun Wu

Groene thee uit Jiangxi in China. Afkomstig uit de Lu bergketen in het noorden van Jiangxi die uitkijkt op het Po Yang meer. De niet al te hoog gelegen theetuinen (meestal op rond de 800 meter, de bergketen is op zijn hoogst 1474 meter) liggen meestal in de mist en de wolken (Yun Wu). De deelgebieden zijn Hanpokou, Wulaofeng, Xianrendong Xiaotianchi en Hanyang Peak. Soms wordt alleen de bot gebruikt, soms alleen de bot en het eerste blad, maar het belangrijkste is de oogstperiode die voor het Qing Mng festival moet liggen. Alleen dan heeft de thee de unieke mix van kastanje-, spinazie- en zeewier-aroma’s. De gedroogde blaadjes ruiken wat zoet. De volume’s zijn laag want de Lu Shan bergketen is niet groot, en er bestaan veel minderwaardige exemplaren waarvan de oogstperiode of de afkomst niet kloppen. Er bestaat een Chinees spreekwoord dat zegt Yun Wu Chu Hao Cha, waar er wolken en mist zijn is de thee goed. Zetadvies, westers: 2.5 gram op 250ml, 75-85°C, 4 à 5 minuten (of 5 gram en 3 minuten). Met de gaiwan begin je met 30 seconden, dan 40  en dan 60. De interessantste resultaten krijg je vaak met de gaiwan.