U
Uda Pussellawa
Sri Lanka. Ten oosten van Nuwara Eliya, iets lager gelegen, op de Uda Pussellawa bergketen, tussen Kandy en Uva. Vaak floraal met een citrustoets, met een roze schijn. De stijl ligt ergens tussen de thee’s uit het oosten van Ceylon en die van het Westen.
Uejima Tea Farm
Wazuka, Uji, Kyoto, Japan. Noriyasu Uejima’s thee wordt geserveerd in het Ritz hotel in Kyoto en won al heel wat prestigieuze prijzen. Hij is de vijfde generatie maar de boerderij was daarvoor al in handen van familie. Toen hij 22 was besloot hij in de voetsporen van zijn vader te treden, maar in tegenstelling tot hem verkocht hij zijn thee niet meer op de veiling maar rechtstreeks om een beter inkomen te krijgen. De familie maakt vroeger alleen sencha, maar hij begon met het maken van tencha voor matcha, en vandaag is de verhouding 30/70. Hij traint zelf ook jonge theemakers in Vietnam. Maakt ook een erg lekkere licht geroosterde hojicha. De familie baat ook het Wazuka-cha theehuis uit.
Uganda
De bodem en de klimatologische omstandigheden liggen dicht bij die van Kenya maar de periode van anarchie onder en vlak na Idi Amin verwoestte de thee-industrie bijna volledig zodat na de vlucht van Amin nog maar 5% van de oorspronkelijke productie behouden bleef. In 1994 werd de industrie geprivatiseerd en vandaag staat Uganda terug op de tweede plaats in Afrika qua productie, alhoewel er nog een lange weg te gaan is qua kwaliteit. Vandaag ligt de theezone op twee plaatsen: de eerste rond de westelijk en noordelijke oever van Lake Victoria en de tweede aan de grens met Congo, van de zuidelijke oever van Lake Edward tot Lake Albert. De beste thee komt van de Rwenzori Highlands, met aanplant op grote hoogtes op het Albertine Rift, een uitbreiding van de Western Rift. Rond Lake Victoria liggen de theetuinen lager en de kwaliteit is iets minder, maar er zijn uitzondering en veel ruimte voor verbetering.
Uji-hikari
Japan. Cultivar voor gyokuro en tencha van hoge kwaliteit. In 1954 geselecteerd uit zairai zaden. Elegant, met veel umami maar vaak ook toetsen van cacao. Zeer populair in Uji.
Gyokuro from Uji, Kyo-Tanabe “Yoneta” Uji-hikari cultivar, Thés du Japon: Geplukt 9 mei 2020, met de hand. Shizen-shitate theetuin. Uji-hikari cultivar. Inooka area, Kyo-Tanabe city, Kyoto. Mr Yoneta. 5 gram, 30ml, 50°C, 120sec. 34,94 euro per 50 gram. 25 dagen beschaduwing. 6 maart ’21, 5 gram, shiboridashi, 50ml, 55°C, 2 minuten. De heel dikke infusie heeft een héél speciale en erg lange finish, en in de afdronk zit citrus. Veel umami, maar heeft ook iets romigs. Zeer intens en complex. Tweede zetsel, nu echt jadegroen. Zeer mooi klein bittertje, iets vegetaler achterin. Derde zetsel, zeer lekker, bijna mijn favoriet. Bessen, veel sterker dan in het eerste zetsel, ook in de erg mooie afdronk. Heel speciaal. 😊😊😊😊 14 januari ’23, 150ml, kyusu, 3 gram, 90 sec, 70°C: nat blad, warm: delicieus, koekjes, umami, hartverwarmend, een vleug warme gekonfijte citroen. Nat blad: vooral groente. In de mond dik, zeer mondvullend, mooie umami toets, ook in de afdronk. Heel rond, geen spoor van bitterheid. Lichte toetsen van cacao, een vleugje citrus-frisheid. Lang. 90°C, 15 sec: smaragdgroene infusie. Umami en zoet. 15 januari ’23, 150ml, 60°C, 2 mins, 5 gram: nogal gelijkend op zetsel van gisteren, maar nog dikker, en nog meer umami. Zeer mooie intense afdronk en finish. Klein maar heel mooi bittertje. 60 sec: iets meer groente, maar nog steeds erg dik. 😊😊😊😊
Ujitawara
Japan. Stad ten zuidoosten van Kijoto en Uji, en de geboorteplaats van Japanse sencha, en één van de belangrijkste productiegebieden van Uji. Hier lag in de late 12de eeuw één van de plaatsen waar voor het eerst thee werd aangeplant, in Obukudani aan de voet van de Jubu berg. In de 18de eeuw ontwikkelde Soen Nagatani als eerste de sencha methode om thee te maken waarbij stomen in plaats van bakken werd gebruikt om het groen te fixeren. Nog belangrijker was dat hij met zijn thee naar Edo (het huidige Tokyo) trok om hem te verkopen aan Kahei Yamamoto die een zeer succesvolle lokale thee-dealer werd. Soen Nagatani deelde zijn kennis ook en al snel werd de hele Yuyudani vallei bekend voor zijn fantastische theeproducenten.
United States of America
0.009% van de wereldproductie. Alhoewel de eerste experimenten al dateren uit de jaren 1880, is het pas de laatste decennia dat op een paar plaatsen met redelijk succes thee geteeld wordt. De productie blijft echter klein en eerder amateuristisch. Eén van de meest succesvolle is de Charleston Tea Plantation in South Carolina die de thee voor het Witte Huis aanlevert. In 2016 stond er 364ha aangeplant, vooral in de kuststreken, maar het is nog altijd zoeken naar de juiste cultivars. In Hawaii leveren 20ha thee één van de duurste thee’s van de wereld op.
Mauka Oolong, Hawaii: 6 dollar voor 6 gram. Mauka betekent “naar de berg toe gericht”, en de thee komt van de Volcano Tea Garden, een deel van de Volcano Mauna Loa boerderij van Mike Riley. Aanplant op 1100m hoogte. 6 januari ’20, bij Stijn, in gezelschap; oolong avondje. Boterige fruitige neus. In de mond zoet en vol, met een erg mooie lange finish met een tikje menthol. Een tweede zetsel deed Pasqualina denken aan cocosmelk, en mij aan het romige van melk maar dan zonder het vette ervan. Erg lekker, maar wel duur. 😊😊😊(😊)
Unkai
Japan. Cultivar. Zeer geschikt voor kamairicha. °1970 als #29 door het Miyazaki instituut. Ook bekend als Wolkenzee. Kruising tussen Takachiho en een Assamica variant. Ongeveer op hetzelfde moment rijp als Yabukita en niet gevoelig voor koude of ziekte. Grote, donkergroene bladeren. Zoete aardappel en geroosterde kastanje zijn typisch voor de cultivar (wanneer gemaakt in de kamairicha stijl).
Kamairicha, Unkai cultivar, Takachiho, Kai Seicha-en, 2019, Thés du Japon: Unkai cultivar uit de theetuin (Kai Seicha-en) van de familie Kai op 350m boven de zeespiegel in Takachiho. Takachiho is een dorp in Miyazaki dat samen met Gokase de beste kamairicha’s voortbrengt. De familie Kai is er in gespecialiseerd en heeft heel wat cultivars aangeplant die er specifiek geschikt voor zijn. Nu al vierde generatie en de boerderij startte 70 jaar geleden op. Ze bemesten zo goed als volledig organisch, en hebben 8 verschillende cultivars staan zodat het plukmoment verspreid is in de tijd. Geoogst 8 mei 2019. Sample. 9 april ’20, 50 sec, 100ml, kyusu, 3 gram, 80°C: opgewarmd blad: heerlijk, , geroosterde kastanje, umami. Nat blad: vegetaal, warm, boter. Kleur infusie: goudgeel. Aroma brood infusie: geroosterde kastanjes, een rijke groentebouillon, zoete aardappel. Smaak is uniek en werkelijk uitmuntend ! klein fijn bittertje in de opening maar dan welt een heel rijke en diepe smaak naar voor, heel complex, warm kastanjebrood. Lange afdronk. Tweede zetsel: licht en zoet, nog altijd met een erg mooie complexiteit, heel smakelijk, zoete aardappel en dan op het einde nu die grassig/vegetale toets. Nog altijd heel lang. 😊😊😊😊(😊)
Uralikal Estate
Tamil Nadu, Zuid-Indië, in de Anamallais bergketen, in het westen ervan. Eigendom van Tata. Aanplant sinds 1915. 429 ha thee, overwegend CTC.
Uruwala Tea Factory
Akuressa, Sri Lanka. °1920 en nog steeds in handen van de Wanigasekra familie.
Ushijima Seicha
Japan. Producent in Yame, Fukuoka. Keita Ushijima is de president, en hij de vierde generatie van dit in 1921 door Sadajiro Ushijima opgerichte bedrijf. Zijn grootvader was een groot promotor van de Fukamushi stijl in Fukuoka (de uitvinding komt eigenlijk uit Shizuoka). 3ha. Naast de boerderij hebben ze ook een eigen heel moderne fabriek waar ze thee verwerken voor andere boeren en vier winkels.
Yame Shiraore Kukicha: deels met de steeltjes van de gyokuro van Kuma-en en andere gyokuro makers uit de streek. Iets langer geroosterd dan gewoonlijk. 5 december, 5 gram, 70°C, 150ml, 1 min: droog warm blad, umami, cake (rooster), iets fris. Infusie is geel en licht troebel. Nat blad heeft mooi roosteraroma en wat umami, infusie is vegetaler. Iets zoets, geen astringentie, geen echt uitgesproken smaak. Erg leuk zoet tikje. Mooi evenwicht. Tweede zetsel, 80°C, 30 sec: veel groenere infusie. Complexe volle aroma’s voor het natte blad. Klein beetje bitterder voor de smaak. Vegetaler maar in de afdronk mooie roostertonen. 😊😊😊(😊)
Uva
Sri Lanka. Groot district met theetuinen op tussen de 914 tot 1524m boven de zeespiegel, in de Eastern Highlands. Een milde, verfijnde thee die zijn kwaliteiten dankt aan de kachaan, de droge wind die hier tussen juni en september waait en die de botten doet sluiten en de plant doet vocht vasthouden, wat het blad zoeter maakt, vaak met aroma’s van menthol. Zeer goede reputatie. Het grootste deel van het jaar wordt hier een gewone, heel aanvaardbare thee gemaakt, maar de thee’s van juli tot september zijn uniek en kennen hun gelijke niet. In Duitsland en Japan zijn ze ongelooflijk populair en naar hun komst wordt elk jaar uitgekeken. Het meteorologisch verschijnsel dat de aanleiding is voor deze kwaliteit is de komst van de zuid-west monsoon die heldere luchten, droog weer en een temperatuurverschil tussen dag en nacht van 24°C met zich meebrengt. De hete, droge Cachan wind doet de productie van de theeplant met 60% dalen, de koude nachten en warme, droge dagen doen de vochtigheidsgraad van de bladen dalen en de niveau’s methylsalicylaat stijgen (menthol-aroma’s). De productie vind dan ook ’s nachts plaats zodat de aroma’s blijven en oxidatie minimaal is. Het eindproduct geurt overweldigend naar wintergroen of het aroma van een kleedkamer van een sportclub en is zeer gewild (tijgerbalsem komt er ook dicht bij). Ook de oogsten van augustus tot september zouden nog uitstekend zijn. Dickwella (mid-grown) en Dambatenne (high-grown) zouden twee van de betere estates zijn. In Dambatenne begon Thomas Lipton met de uitbouw van zijn thee-imperium.
Uva High Grown B.O.P.Tea, Mlesna Teas: Meegebracht door Onno uit Ceylon. CTC. 50 gram. Theelepeltje, 3 minuten, 100°C. Droog: een erg houtig aroma dat doet denken aan een sauna. Lichter van kleur dan de Dimbula uit hetzelfde doosje, karamelkleurig maar richting oranje. Zacht en rond maar ook erg eenvoudig, ook in de smaak. Duidelijk bittertje.
Ujeon
Zuid-Korea. Ook geschreven als Woojeon. Dit is de eerste thee van het jaar, ook cheonmul-cha genoemd (first flush). Hij wordt geplukt in april. Zachte en subtiele groene thee die moet gezet worden aan 50°C. Lijkt wat op de Japanse shincha. Het productieproces is een mengeling van stomen en wokken. Diep groene kleur, zachte, wat noterige smaak met lengte.
Uji
Tweede grootste theeregio van Japan, aan de rivier Uji, tussen Nara en Kyoto, en ten zuiden van die laatste. Hier bevindt zich ook de oudste theewinkel van Japan, het theehuis van Tsuen, en hier begon ooit het Japanse theeverhaal toen abt Myoe theezaden uit China plantte die de legendarische monnik Eisai hem had opgestuurd. De eerste zaden werden gezaaid in de afdruk van een paardenhoef waarna de tuin ook die naam kreeg, de Kama-no-Ashikage (Afdruk van de hoef van een veulen), en de bodem in Uji bleek ideaal voor de theeplant. Een tijd lang maakte Japan zelfs onderscheid tussen thee uit Uji (honcha, of echte thee) en uit andere delen van Japan (hicha, of niet-thee), en in de 13de en 14de eeuw werden hier tocha proefwedstrijden over gehouden, somptueuze evenementen met dure prijzen. In de 16de eeuw (volgens de Portugese Jezuiet João Rodrigues) stuurden rijke Japanners hun vaak prachtig versierde theedozen in de lente naar Uji om ze te laten vullen met nieuwe thee. Die theedozen verhuisden naar kloosters in de bergen waar de thee beschermd was tegen de grote zomerhitte. In oktober kwamen ze terug naar beneden en werd er een speciale theeceremonie gehouden, de kuchi-kiri. Sommige van die theedozen werden objets d’art op zichzelf en werden verschrikkelijk duur, kregen hun eigen naam en werden getoond op de meest prestigieuze theeceremonies voor vrienden of relaties.
Ushijima Seicha
Yame, Fukuoka, Japan. Keita Ushijima is nu de vierde generatie maar het bedrijf werd gesticht in 1921. 50 a eigen theetuin, maar ze werken met nog eens 3ha van de buren. Fabriek uit 1933 die in 1975 nog vernieuwd werd. Bezitten ook 3 teashops in de omgeving. Vooral Fukamushicha. Yabukita, Saemidori en Okumidori.
Neem contact op:
Erik De keersmaecker
Leopold Beosierlaan 16
3010 Kessel-Lo
België
erikdekeersmaecker@skynet.be