Q

Q


Qian Liang Cha

Thee uit Anhua, een centraal gelegen regio van de provincie Hunan, aan de Zijiang rivier, waar al sinds de 16de eeuw een vorm van zwarte (en dus gefermenteerde) thee gemaakt wordt. Donkere, gerookte thee, in een heel speciale vorm. De naam komt van de gewichtsaanduiding, waarbij qian staat voor 1000 en liang voor 37 gram thee (een moderne liang is 50 gram, maar dit is een erg traditionele thee). De thee wordt geperst in een soort boomstam of paal die traditioneel inderdaad 37kg woog. De thee ondergaat eerst een sha qing behandeling om de enzymes te deactiveren waarna een verouderingsproces volgt dat eindigt met het samendrukken in de vorm van een paal of een boomstronk. Deze palen worden in bamboe gewikkeld zodat ze getransporteerd kunnen worden en de rijping kan nu een aantal jaren in beslag nemen. Wanneer ze als voltooid wordt beschouwd wordt de paal in schijven of blokjes gesneden om te worden verkocht. De meest gebruikte maat heet bailiang, en weegt ongeveer 130 gram. Qianliang is groter, Shiliang kleiner. De thee mag niet te donker zijn en moet taankleurig zijn (zoals een oude porto), indien hij té donker is ging er waarschijnlijk iets fout bij de productie of de rijping. De smaak moet aards en notig zijn, en heeft soms ook iets gerookt door het gebruik van dennenhout bij de aanvang van het proces. Kamfer en munt worden vaak geciteerd. Lijkt sterk op pu-erh. Vandaag erg zeldzaam, en sommige exemplaren zijn tot 50 jaar oud. Héél erg uniek en speciaal.


Qian Tang Lonjing

Longjing van buiten het Xi Hu gebied, in Qian Tang. Minder duur dan de Xi Hu.


Qi Dan

China. Dit is de cultivar waarmee goede Da Hong Pao wordt gemaakt, en het is een afstammeling van één van de vijf oorspronkelijke struiken. In de jaren 80 werden loten van de oorspronkelijke struiken genomen en vermeerderd, en de huidige Qi Dan struiken zijn hiervan afkomstig of zijn afstammelingen hiervan.


Qi Lan

China. Rotsthee. Betekent ‘Rare Orchid’. Naast de vier hoofdcultivars bevat Wuyi honderden varianten die vaak maar in kleine hoeveelheden bestaan. Deze cultivar zorgt voor lichtere thee’s dan veel van de andere rotsthee’s, met vaak eerder uitgesproken fruitige aroma’s. Groeit ook op nog veel andere plaatsen in Zuid-China en is nog maar recent ontdekt. Wordt ook veel gebruikt in blends.   

Summer Haze, Hu Xiao Qi Lan, 2020, Mei Leaf: Yan Cha Rock Oolong, 30 gram. Mei 2020. Qi Lan cultivar, één van de lichtere varianten. Roaring Tiger Cliff, Wuyi, Fujian. 800m. Tot derde en vierde blad, geen knop. 95°C. 9.5 pond voor 30 gram. Light charcoal roasting (10 uurtjes). 10 juli 2021, 20 sec, Yixing, 100ml, 20 sec: nat blad: roostertoets maar heel licht. Zurig fris randje rond mooi fruit. Licht gouden bruin. Zacht, medium body, heel zuiver, intens maar niet zwaar. Mooie smaaksensatie, zacht en dan heel langzaam en rustig openbloeiend. Frisse toets. Afdronk is er even niet en komt pas na een tijdje terug. Ik blijf de hele tijd wat aan chocola denken (héle goeie, dan wel). Nog zeer lekkerder wanneer een beetje afgekoeld. Tweede zetsel, 25 sec: nat blad dieper en complexer, meer schakering. Donkergroen blad. Body blijft eerder licht maar tegelijk fluwelig en toch met een mineralig hoekje aan. Héél mooi opwellende aroma’s, heel mooi in het middenstuk, echt complex dan. Ook afgekoeld heel complex, fruit, hout. Heel vriendelijke rotsthee. Thee die streelt. Derde infusie, 30 sec: wat lichter gekleurd. Iets meer oud hout voor het natte blad, roosteraroma’s zijn weg. Zacht en nu vooral fruitige toets, alhoewel subtiel. Vierde zetsel, 35 sec: mooi zoetje, mooi mineralig en nog altijd met leuke afdronk alhoewel die nu erg bescheiden is. 😊😊😊😊  december 2022: excellent, zelfde score. Heel lang.

Qi Lan, Nannuoshan, 2020: 20 gram. ‘zheng yan’ gebied op Lian Hua Feng berg, 25 april, 2020. Drie keer geroosterd, laatste keer in december 2020. ‘apple, cooked peach, aniseed’. 42 euro voor 100 gram. 24 juni 2023, 3 gram, 100ml, 40 sec, 95°: droog blad heeft absoluut geen klassieke roostertonen, wel die van iets gebakkens (fruit?). Donkerbruin, iets kleiner dan andere. Warm blad heeft een uniek aroma, nog nooit geroken bij een oolong, iets van gebakken fruit of gebakken appel. Nat blad met hetzelfde maar ook iets scherps. Oranjekleurige infusie die zeer complex geurt, een roostertoets die ingepakt zit in florale geuren. Absoluut geen opdringerige smaken, die het mooist openbloeien in de prachtige afdronk.  Heerlijke, zachte thee, fluwelig en complex. Tweede zetsel, 60 sec: gebakken fruit. Heel mooi aroma. Zacht en lekker, iets minder floraal, iets meer fruit (gebakken). Derde zetsel, 60 sec: zacht, aangenaam 😊😊😊😊

 

Qing Ming

China. Lentefestival, ook bekend als Tomb Sweeping Day, de dag waarop Chinese families naar de graven van hun voorouders gaan om het graf proper te maken. Gewoonlijk eten ze er ook gezamenlijk en wordt er papier verbrand in de vorm van geld en gebruiksvoorwerpen. In thee betekent pre-qingming dat de thee geoogst is in de dagen voor het festival, dat plaatsvind op de eerste dag van de vijfde periode van de maankalender, gewoonlijk is dit 5 april (4 in schrikkeljaren). Tijdens de winter sliep de plant en ontwikkelde hij stoffen ter verdediging die op dat moment nog heel sterk aanwezig zijn en die veel smaak geven. Wanneer de regens beginnen verdunnen die sterk en verandert/vermindert de smaak, en na het feest geplukte thee wordt commercieel minder geapprecieerd. De vroege plukdatum is belangrijk in China, Japan en Indië, maar niet in Sri Lanka waar het de hoogte is die het karakter bepaald en de struik geen echte winterfase kent.


Qing Xin

China. Ook Qing Shin. Vooral populair op Taiwan, maar de originele komt uit Fujian en werd door de Japanners aangeplant op het eiland tijdens de bezetting. In Fujian zelf vind je nog zeer lekkere Qing Xin’s, vaak onder de Mi Xian naam, wat Honey Black wil zeggen en betekent dat de kleine groene Jacobiasca sprinkhaan weeral eens toesloeg en door zijn beetjes de blaadjes zoeter maakt. Kan eigenlijk niet anders dan bio zijn, de bestrijdingsmiddelen zouden de zo belangrijke sprinkhaan doden.

Mi Xian Honey Black Tea, Simon Lévelt: Fujian. 800m hoogte. Qing Xin cultivar. Mi Xian betekent honing aroma. Goed to juni 2020. Bio. 90°C, 3 min, 3 min. 19 maart, westers: 1 theelepel, 90°C, 5 minuten: mooie kleur, mahonie-rood. Heel aangenaam zoet en fruitig aroma, honing inderdaad. Ook in de mond heel zacht, heel makkelijk, geen astringentie, mooie maar eerder korte afdronk. Lekker, niet complex, maar wel lekker. Alhoewel de thee mooi kleurt met melk, is toevoegen geen toegevoegde waarde en zelfs zonde. 😊😊😊

 

Qing-Xin Da You

Cultivar uit Taiwan waar hij gebruikt wordt voor oolong. Vandaag populairder dan de originele Qing-Xin. Productiever en met minder nood aan onderhoud, en goed resistent tegen ziektes. Het blad is ovaal met een stompe tip en een zaagrand. Dikke centrale nerf met niet volledig uitlopende zijnerven. Ok voor oolong en Bao Zhong. 


Qing-Xin Oolong

Vertaald als Green Heart. Cultivar uit Taiwan waar hij gebruikt wordt voor oolong. Ook bekend als Ruanzhi of Ruan Zhi (zachte steel, soft stem) of #17. Ooit goed voor 40% van de aanplant, en goed van kwaliteit maar ook gevoelig voor ziektes. De struik is eerder klein en compact, en de blaadjes hebben uitgesproken nerven. Ook voor Bao Zhong en Dong Ding. Oorspronkelijk uit Anxi.

Ruan Zhi Oolong N°17, Doi Mae Salong, Jade Pearls, Siam Teas: Licht geoxideerd. Belangrijke cultivar voor de regio. 6.10 euro voor 25 gram. 24 mei 2020, gongfu, 100ml gaiwan, 40 sec, 85°C, rinsed, 5 gram. Nat blad geurt erg intens; zeer rijk en floral en complex al seen parfum. Bleekgele infusie met een gouden schijntje. Erg mooi open aroma.  De smaak is nog een beetje flauw, vooral floraal, witte bloemen. Zachte thee. 50 sec: nat blad even intens, een zweem van stimorol; infusie nu mooi strogeel. De neus is zacht, vol bloemen en iets zoets grassigs. Heel zachte smaken maar intens en mooi floraal, en met een mooie finish en lange afdronk. Erg aangename thee. 60 sec: nat blad wordt nu boteriger en minder floraal, en veel zachter. De infusie blijft wel geuren naar bloemen, meer met boter in de ondertoon. 70 sec: nog lekker, aangenaam, en leuk om te drinken. 😊😊😊(😊)

Meadow, Baozhong, Global Tea Hut: Baozhong, Zu Shan, Taiwan. 600 tot 800 meter. Zeer licht geoxideerde oolong. Qing Shin bomen. Gongfu maar ook in een bowl. 85-90°C. 25 september ’20, 85°C, gongfu, 20 sec, rinsed, 5 gram, 100ml. NB heel mooi aroma, boter en bloemenweide. Bleekgele infusie. Meadow is goed gekozen: geurt als een bloemenweide, heel knap. Lichtzoet, heel zuiver, als frisse buitenlucht, heel fijn. Wat drop in de afdronk. Tweede zetsel, 10 sec: wat minder boterig, meer meadow (op een heel warme namiddag). Infusie geurt heel floraal nu, orchidee. Niet veel smaak. 25 sec, 90°C: wat groffer aroma voor het nat blad, wat drop voor de infusie. Weinig smaak. Zéér lichte thee. Vierde zetsel, 50 sec, 90°C: TGY boterigheid en bloemen. Ook de infusie geurt opnieuw heel boterig, en ook in de mond si smaak en afdronk nu erg duidelijk, met ook hier die boterigheid. Vijfde zetsel, 60 sec, 90°C: vooral floraal nu, niet echt boterig. In de mond lichtzoet, niet zo veel smaak meer. 😊😊😊(😊) 

Ruan Zhi Oolong N°17, Doi Mae Salong, Jade Pearls, Siam Teas: Licht geoxideerd. Belangrijke cultivar voor de regio. 24.4 euro voor 1000 gram. Advent 18 december 2020. 40 sec, 85°C, 100ml, gaiwan, 5 gram. Nat blad geurt heel floraal, als een TGY. Intens. Strogele infusie. Mooi aroma heel open en floraal, en ook her duikt TGY op als referentie. De smaak is erg licht, maar met een duidelijke zoete toets die best wel opmerkelijk is en de thee heel toegankelijk maakt. Tweede zetsel, 50 sec. Goudgele infusie. Blaadjes ontrold. Zeer zachte maar intense aroma’s, heel floraal, echt een parfum…Ook de infusie geurt nu prachtig en vol, iets minder parfum maar ook behoorlijk intens. Zachte florale smaken, mooi floraal, redelijk intens. Derde zetsel, 60 sec: boteriger in de neus, maar ook nog die mooie bloemenaroma’s. Heel toegankelijke oolong. 70 sec: heel boterige aroma’s, erg mooi nog en nog redelijk intens. In de smaak iets droger maar nog erg leuk. Mooie floraliteit nog retronasaal. 1 min 30 sec: mooi boterig aroma. Zacht aangenaam, nog een aardige afdronk. Leuke thee, maar ergens wat hobbelig, en niet zo erg complex. Oolong voor beginners.  😊😊😊😊

 

 

Qingxing Dapa

Cultivar die gebruikt wordt voor Oriental Beauty (OB) oolong en voor Honey Black. Gevoelig voor de aanvallen van de Jacobiascana sprinkhaan die de theeblaadjes aantast wat ze de kenmerkende aroma’s meegeeft. Populair op Taiwan, maar oorspronkelijk Chinees en daaruit meegebracht door de Japanners tijdens de bezetting van Taiwan.

Honey Black, 2017, Mist Teas: Wuhe, Ruisui, Hualien County, theetuin op 300 tot 500m hoogte. Geoogst 10 juli 2017. Qingxin Dapa cultivar. Bio. Gemaakt door Mr Liao, één van de 40 boeren op het Wuhe terras. In 2006 nog verkozen als beste thee van de wereld. 22 maart 2019, sample. 90°C, 3.5 gram, 220ml, 3.5 minuten. De droge blaadjes zijn geurloos (ik stel me vragen bij de verpakking van de samples). Nat geuren ze naar rozijnen en honing met een frisse toets. De infusie geurt complex en veellagig, een heel mooi aroma met honing en perzik. In de mond veel body, zacht met weinig astringentie, maar veel minder uitgesproken dan in de neus. De afdronk is eigenlijk lekkerder dan de eerste indruk bij het drinken. Een redelijk zachte maar lekkere zwarte thee, heel elegant 😊😊😊(😊) 

Honey Black, 2018, Mist Teas: Geoogst juni 2018, theetuin op 300 tot 500m hoogte, in Wuhe, Ruisui, Hualien County. Zakje van 25 gram. Qingxin Dapa cultivar (zelfde als van Oriental Beauty). De producent is Mr Liao, tweede generatie. Sinds 2006 is de theetuin en het bedrijf van mr Liao vrij van pesticides, en dit laat toe dat Jacobiasca Formosana sprinkhaan de planten aantast die daarop reageren door zoeter te worden. Hualien ligt op de oostkust en is erg bergachtig. 48 euro voor 100 gram. 18 november ’18: 6.4 gram op 500ml, 90°C, 4 min. De droge blaadjes zijn meestal flink opgerold, als een oolong, en lijkt stevig geroosterd te zijn. Veel kleurverschil, veel tip. Weinig droog aroma. Het natte blad ruikt vooral naar een zacht, high-quality zwarte thee. Héél mooie kleur voor de infusie, een diep goudgeel. In de neus zit een zweem van honing, iets moutigs en iets fruitigs (warm, gekookt fruit). In de mond bijzonder zacht, een cacao toets, intense mondindruk, lange, zeer mooie afdronk; in de afdronk zit opnieuw meer honing. Er is een heel mooie zoete toets in de mond. Tussen een zwarte en een fruitige oolong in. 31 december ’19, gaiwan, 100ml, 2 minuten, 98°C, 4 gram. Nat blad geurt erg mooi, zoet, honing en duidelijk perzik. Infusie kleurt oranje. Ze heeft een ingehouden zeer beschaafd aroma van honing, misschien een beetje eenzijdig maar wel lekker. Ook in de mond eenvoudigweg lekker, heel toegankelijk, licht en beschaafd met een heel duidelijk zoetje. Een heel ‘lieve’ thee, lange finish ook, heel compacte complexiteit die langs de neus omhoog krult. Tweede zetsel, 2 min 30 sec: nat blad opnieuw perzik maar dan nu gestoofd. Ook de infusie geurt naar gestoofd fruit. De smaak heeft een heerlijk zoetje en eindigt opnieuw met dat gestoofd fruit. 😊😊😊😊

Green Wuhe, Mist Teas: Wuhei, Ruisui, Hualine County, Taiwan. Theetuinen op 300 tot 500m hoogte, bio. Geplukt 25 oktober 2017. Thee van Mr Liao, tweede generatie en één van de 40 boeren op het Wuhe terras waar de regering na WOII thee begon aan te planten en promoten. Hij werkt uitsluitend organisch. 44 euro per 100gram. Sample. 5 april 2019, 3 gram, 250ml, 75°C, 5 mins. Mooie heldere groengele kleur. Grassig aroma. In de mond verrassend levendig grassig en toch ook zoet, heel mooi evenwicht en zeer lang. Zeker na afkoelen een erg mooie groene thee met een wat korrelig en dik mondgevoel. Mooie en lange afdronk. Je kan inderdaad proeven dat deze thee van de Qinxin Dapa, een oolong cultivar, komt.

 

Qun Ti Xian

China, Chaozhou. Phoenix (fenghuang) oolong. Fruitig aroma (lychee, perzik) dat van de bodem en de plant komt en natuurlijk is.


Qun Ti Zhong

China. Cultivar die gebruikt wordt voor Jun Shan Yin Zhen gele thee, maar die ook als de meer traditionele keuze voor Long Jing wordt gezien.