V
Van Chan
Coöperatieve in het Noorden van Vietnam, opgericht rond 2000 door Jaap Brands, werkend met de etnische minderheden van de Dao en de H’mong. Dorpen Lien Son, Suoi Bu, Suoi Giang, Nam Lanh, Phin Ho en Ta Nanh. Werkt met de oogst van wilde en verwilderde theebomen. Klimaat en ondergrond lijken op die van Yunnan. Het enige alternatief voor de boeren hier is de teelt van opium.
Velonie Estate
Tamil Nadu, Zuid-Indië, Anamallais bergketen. Eigendom van de Tata groep. °1912 als Karakundru Estate. In 1965 samengegaan met Selaliparai Estate toen grote delen van de laatste verdwenen onder een stuwmeer. 411 ha thee, 110 ha eucalyptus. 76ha van een moderne kloon met hoge opbrengsten. CTC.
Vietnam
4.8% van de wereldproductie. Zesde grootste producent van de wereld. Hier wordt al 1000 jaar lang thee gedronken en geteeld. Rond 1820 begonnen Franse immigranten met de commerciële teelt van thee, maar tijdens de Vietnam oorlog liep de productie sterk terug. Vandaag draait ze terug op volle toeren en groeit ze als kool. Er wordt zowel bladthee als CTC gemaakt, 60% van de productie is zwart en 35% groen. De meeste theegebieden liggen in het Noorden, goed voor 65% van de productie, en thee’s als Ha Giang en Shan Tuyet zijn bekend. De CTC thee komt uit de noordelijke provincie Phu Tho, met theetuinen in Ha Hoa, Phu Tho en Doan Hung, en hij is qua stijl gelijkend op die uit Indonesië. De meeste worden geleid door Indiërs. Ook bekend voor zijn lotus-thee. Er wordt geoogst van maart tot begin november, maar de beste maanden zijn april en september. 70% van de aanplant in het noorden bestaat uit de lokale Trung Du La Nho cultivar, waarmee ondermeer de groene Tan Cuong wordt gemaakt. Andere zijn PH1, een assamica, LDP1 en 2, kruisingen tussen PH1 en Fuding Dabaicha, TRI777 uit Sri Lanka, Phuc Van Tien, een kruising tussen Fuding Dabaicha en Yunnan grootblad, en de in Vietnam gecreëerde LT, een hybride die de twee voorgaande als ouders heeft. Thai Nguyen is één van de belangrijkste gebieden qua kwaliteit, met tuinen op 300 tot 500m hoogte, en alhoewel het leeuwendeel van de productie naar opkopers gaat zijn er ook enkelingen die hun product zelf verkopen of zich georganiseerd hebben in kleine coöperatieven. In de bergen van het zuiden zijn Taiwanezen begonnen met het investeren in oolong productie en de aanplant van Jin Xuan (Kim Tuyen) en Cui Yu. De Shan Tuyet of Snow Mountain thee’s zouden gemaakt zijn van wilde of verwilderde theebomen waarvan er in Vietnam nog heel veel staan.
Premium Rode Thee, Red Dao: Prijs onbekend. Theesommelier cursus. 2 minuten, 90°C. Droog: grijs en bruin uitzicht als camouflagestof, neus is wat peper en cacao. Infusie oranjerood, in de neus appelsien en chocomelk, fris mondgevoel, erg evenwichtige thee; nat mooie fijne blaadjes, bruin, en complex en een beetje geroosterd geurend. 😊😊😊
Rode thee, Bio, Vietnam, Theetijd: 10 euro voor 100gram. 95°C. Thee uit het noordwesten van Vietnam, geoogst op 900m hoogte. De droge blaadjes ruiken naar peperkoek, peper en chocolade, eens gezet overheersten honing en een mooie fruitigheid. Gedronken bij den Délice de Bourgogne, en de thee leek de kaas mee op reis te nemen en véél complexer te maken dan hij was 😊😊😊(😊)
Vietnam Snow Shan, Hotsoup: 4.95 euro voor 50 gram. Bio. Groene thee met witte knoppen uit Ban Lien, Lao Cai in het uiterste noorden van Vietnam. Geplukt november 2018. 9 maart ’19: 3 minuten, 3 gram op 300ml, 75°C, kyuusu. Heel bleekgele infusie met een streepje grijs zelfs. Vegetaal, mineraal, romig, een erg apart aroma, niet chinees, niet Japans. Start met een fris puntje zoet en het frisse mineralige blijft lang hangen in de mond. Nauwelijks astringentie. 😊😊😊
Ban Lien k.b.A., Speyerer Tee Kontor: 6 euro voor 100gram. 3 juni 2019: 3 minuten, stevige theelepel, 80°C, 250ml. Infusie is een niet zo helder en nogal dik geel. Aroma is boter, stro, iets grassigs. Dikke wat romige mond, mollige maar duidelijke en vriendelijke attaque, mooie afdronk met mooie toets van echte roomboter, heel klein astringent tikje dat mooi zijn rol speelt in de structuur. Goed evenwicht en net genoeg complexiteit naast die hele ronde zachte mond. Lekkere thee in zijn stijl. 😊😊😊
Neige de Jade, Grand Cru, Palais des Thés: Son La, in het NW van Vietnam, grenzend aan Laos. Groene thee. Oude Shen (shan)-theeplanten op grote hoogte. 75°C, 4 min. Droog uitzicht en geur: heel verfrissend aroma. Mooie thee met veel schakering van iets donkerder groen tot tips die bijna aan witte thee doen denken; Gaiwan, 100ml, 4.5 gram, 20 sec, 75°C: erg aparte eerder vegetale geur voor het natte blad. Licht goudgele infusie. Vegetaal-floraal aroma, erg licht. In de mond heel elegant en licht, met een zekere florale complexiteit maar heel subtiel. Heel interessante en complexe afdronk. Tweede sessie, 30 sec: meer vegataal voor het nat blad maar ook complexer. Iets zwaarder aroma. Klein beetje meer astringentie, zeker achteraan, maar ook nog altijd die mooie afdronk. Derde sessie: 25 sec, een zoetje, een bittertje, een afdronkje. Er zit een heel mooi fris citrustoetsje in die afdronk dat echt heel lekker is. Westerse manier, 4 min, 3 gram, 75°C, 200ml, kyusu. Nat blad in de kyusu, wat grassig, vegetaal. Goudgeel. De neus is interessant en complex, roostertoetsje. De smaak heeft een bittertje en vaag de afdronk en finish van de gaiwan die vééél lekkerder is. 😊😊😊
Ancient Snow Shan Trang White Moonlight Tea, Siam teas: 27.9 euro voor een (prachtige) cake van 100 gram. Meer dan 100 jaar oude Tuyet Shan theebomen in Noord-Vietnam. Tuin op meer 1400m hoogte in de Tai Con Lingh bergketen in de provincie Ha Giang. Aangeleverd door Bach Shan Tea, een Vietnamese handelspartner van Siam Teas, met een eigen theetuin met oude bomen in de bovengenoemde bergketen. Groot blad, 1+2. Geplukt wanneer het minimum drie dagen niet geregend heeft, in de vroege ochtend of de late namiddag. De thee wordt geperst in cakes om het transport makkeljker te maken, er is geen fermentatieproces als bij Pu’er. Advent 3 december 2020, 200ml, 89°C, 5 gram, 2 min 30 sec: het natte blad heeft opvallende witte stukken, mooie kwaliteit lijkt me. De geur doet toch wat denken aan Pu’er, en is wat stoffig, wat bosgrond, en ook wat aan een first flush. Koperkleurig. In de mond best wel intrigerend, er is een opvallend zoete toets, en een heel leuke zachte afdronk van amandelen die erg lang blijft hangen en heel apart is. Ook toetsen van onzelievevrouwkes-snoep. Heel zachte, nogal dikke thee, geen astringentie, en helemaal geen verwijzing naar first flush. Tweede zetsel, idem, 3 min: de langere zettijd brengt de pu’er tonen meer naar voor lijkt het. De afdronk en finish blijven wel lekker. Derde zetsel was voor mij overbodig. 😊😊(😊) Deze thee bracht een opmerkelijke frisse helderheid mee, heel aangenaam, ik vond hem afkoelend op een heel aangename manier. Daarom toch 😊😊😊
Viet Nam Jin Xuan Red Tea Bio, Hotsoup: Thee uit het dorp Ban Bo, district Tam Duong, in provincie Lai Chao, Noord-Vietnam. 5.95 euro voor 50 gram. Geplukt voorjaar 2020. 1200m boven de zeespiegel. Rainforest Alliance. 2 gram, 200ml, 90°C, 2 tot 3 minuten. 14 maart ’21, 3 gram, 2 min, 88°C, 150 ml. Mooi gevormd blad. Opgewarmd, vooral hout en tabak. Er is iets bessigs in het aroma van het natte blad. Amberkleurig, naar het oranje neigend. Niet heel uitgesproken, maar vol en mooi fruitig, met het fruit vooral retronasaal en het meest opvallend wanneer de thee wat afkoelt. 😊😊😊(😊)
Vietnam Lotus Red Beauty, Hotsoup: 10.95 voor 25 gram. Ban Lien, Lao Cai, Noord Vietnam. Geplukt augustus 2020. Rainforest Alliance. 1000m hoogte. Jin Xuan. Op natuurlijke wijze tussen de Lotus bloemen gegeurd. Een compleet nieuwe smaak en geur, stroperig, wild, honingzoet en rijk. 8 mei ’21, 88°C, 3 mins, 4 gram, 200ml: erg origineel alhoewel ik gewoonlijk niet van toegevoegde aroma’s houd. Deze heeft echter absoluut een mooi evenwicht, is mooi in balans en brengt die lotus toets op precies het juiste moment. Heel erg aangenaam, en leuk hoe die lotus toets de neus in glijdt wanneer je de kop aan je lippen zet. Mooie afdronk ook. Goed gemaakt. 😊😊😊😊
Neem contact op:
Erik De keersmaecker
Leopold Beosierlaan 16
3010 Kessel-Lo
België
erikdekeersmaecker@skynet.be