Y

Ye Lai Xiang

China. Rotsthee. Betekent ‘Tonkin Jasmin’, genoemd naar het aroma van de thee. Naast de vier hoofdcultivars bevat Wuyi honderden varianten die vaak maar in kleine hoeveelheden bestaan, en maar heel zelden worden geëxporteerd. Sommigen worden gebruikt in Wuyi Da Hong Pao blends.


Yibang

Pu’Er berg. Betekent ‘houten klapper’. Eén van de Liu Da Cha Shan, de zes grote theebergen uit de Qing dynastie, in Xiangming in het noorden van Mengla, Xishuangbanna, ten noorden van Manzhuan en ten westen van Yiwu. Vlakbij de Tea Horse Road. 600 tot 1900m hoog, 360 m², 19 dorpen. De oudste pu’er cake in China kwam uit deze regio. Het is de ongeveer 150 jaar oude Jin Gua Gong Cha (Golden Melon Tribute Tea), nu in het Beijing Palace Museum, ooit als belasting-thee naar daar gekomen. Van 1790 tot begin 20e eeuw was Yibang het handelscentrum voor de Six Tea Mountains, maar dit is verschoven naar Yiwu, omdat Yibang meer afgelegen lag in de bergen en als te gevaarlijk werd beschouwd. Nog steeds erg afgelegen. Interessant omdat Yibang thee meer van de kleinbladige sinensis var. sinensis bevat dan andere thee’s uit Xishuangbanna en zowel een beetje bitterder is en meer toetsen van honing heeft. De oudste theebomen staan in Mansong (1340m hoog), Yibang, Xikong, Jiabu, Mangong en Malishu.  


Ying Chun Liu

China. Rotsthee. Betekent ‘Willow Tree That Beckons Spring’, genoemd naar de vroege datum waarop geplukt kan worden. Naast de vier hoofdcultivars bevat Wuyi honderden varianten die vaak maar in kleine hoeveelheden bestaan, en maar heel zelden worden geëxporteerd. Sommigen worden gebruikt in Wuyi Da Hong Pao blends.


Yin Zhen

Ook bekend als Yinfeng, Zilveren Naalden of Silver Needles, Fujian White, China White of Silvery Tip Pekoe. Komt uit Fujian. Erg dure thee die maar twee dagen per jaar wordt geplukt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Zhenghe stijl en de Fuding stijl. Beide komen van de Da Bai theestruik maar de Zhenghe is donkerder en voller van smaak (tofu). Beide regio’s liggen in het noord-noordoosten van Fujian. De beste kwaliteit zou Baihao Yinzhen zijn (White Hair Silver Needle) waarbij je op de thee de kleine haartjes ziet drijven. Mag langer trekken dan een gewone witte thee en de hoeveelheid thee voor een zelfde tas is het dubbele van die van zwarte thee.


Yixing theepot

Deze Chinese theepot is verbonden met de Gongfu Cha manier van theezetten. Hij is gemaakt van ongeglazuurde klei uit Yixing in de provincie Jiangsu, ten westen van Shanghai. Er bestaan drie type’s: zishani (purper), hongni (rood) en duanni (geel). Omdat zo’n theepot de aroma’s van de thee absorbeert wordt hij meestal maar gebruikt voor één theesoort. Ze zijn het meest geschikt voor oolongs, zwarte thee en Pu’Er thee’s. Ze worden ook wel eens theepotten met een geheugen genoemd omdat ze zich de thee’s die erin gemaakt werden herinneren. Yixing potten bestaan in honderden vormen waarvan sommige heel symbolisch zijn. Alhoewel er oudere voorbeelden bestaan kwam de productie echt goed op dreef vanaf de 14de eeuw, en vanaf de 17de begon de export naar Europa. Hoe herken je een kwaliteits-yixing ? Ten eerste aan de vorm. De tuit van de pot moet eindigen op hetzelfde niveau als de rand en moet perfect in lijn staan met het handvat. Het deksel moet zo goed passen dat het niet beweegt in de vorm. Omdat een yixing pot een hoge concentratie ijzeroxide heeft moet hij helder en metalig klinken als je er tegen tikt. De binnenkant moet ook echt poreus zijn. Yixing potten worden meestal opgebouwd met de hand, zonder een mal en zonder een wiel. De kleur wordt bepaald door de oorsprong van de klei en de manier van bakken. Echte yixing potten kunnen ook herkend worden aan vier imperfecties die bijna altijd terug te vinden zijn: kleine witte spikkeltjes (mica), kleine zwarte spikkeltjes (of tieron, kleine zwarte spikkeltjes; als er teveel van zijn die dicht bij elkaar liggen is het een teken van slechte kwaliteit), kleine inkepingkjes (tiaosha, een gevolg van het proces waarbij zisha kleikorreltjes uit het vlak springen bij het bakken) en kleine bobbeltjes (Baozi, ook door kleikorreltjes die naar buiten worden geduwd bij het bakken, maar die nog gevangen bleven onder de buitenste laag). Wanneer de vier tegelijk voorkomen is de kans heel groot dat de maker werkte met onverdunde zisha klei.   


Yi Wu

Pu’er berg en stad en regio in China, in Mengla County, in het uiterste oosten van de prefectuur Xishuangbanna. De stadjes Mahei, Mansa, Yitian en Manluo vallen ook onder Yiwu als regio, maar er bestaat ook een dorp Yiwu. Bergen tussen de 1000 en de 1800m hoog, en zeer vochtig, met een klimaat dat toelaat om bijna 200 dagen per jaar te oogsten. Vier van de grote Theebergen in Xishuangbanna vallen onder Yiwu: Yibang, Manzhuan, Gedeng en Mangzhi, Mansa ligt er ten oosten van en Youle ten westen, beide net buiten Yiwu. Puer uit Yiwu zou heel herkenbaar zijn aan de dikke, stroperige structuur van het zetsel en de hui tian, de zoete, naar wilde berghoning verwijzende afdronk. Vaak aangeraden als ochtendthee. Thee met de Yiwu naam kan slaan op thee die groeide in de nabijheid van het dorp Yiwu, thee die er werd verwerkt maar die van een ander dorp komt, of thee die van een dorp in de grotere Yiwu regio komt. In de 18de eeuw startten Han immigranten hier een actieve theehandel, en Yi Wu wordt beschouwd als één van de geboorteplaatsen van Pu’Erh, wanneer er zich een industrie ontwikkelt op twee assen: een ruw massaproduct voor de handel op de Tea Horse Road en een veel verfijnder dat bestemd is voor de kringen rond de keizer. Het zijn vaak deze thee’s die in de jaren 90 hun weg vonden naar Hongkong en toen vijftig jaar of ouder waren: ze werden al snel verkocht aan astronomisch hoge bedragen omdat ze natuurlijk gefermenteerd waren. Toen in de jaren 50 de communisten de boeren dwongen om met de productie te stoppen bleven alleen de al gemaakte cake’s over op de markt. Yiwu is een beetje uitzonderlijk gebleven omdat bij de heropstart in de jaren 90 veel producenten nog steeds het hele productieproces beheerden. Yiwu cakes hebben meestal geen wrapper alleen een nei fei, zodat de koper de kwaliteit van de blaadjes kon bewonderen. Dorpen als Gua Feng zai en Mahei zouden nog een iets beter terroir hebben dan het dorp Yi Wu zelf (en we spreken overigens hier van de hellingen rond het dorp, niet het dorp zelf, dat te laag ligt). De legendarische producenten uit de pre-communistische periode eindigen allemaal op Hao, wat zoveel betekent als producent of bedrijfje, en de meest legendarische zijn Tong Qing Hao, Fuyuanchang Hao, Chesun Hao of Tongchang Hao, en hun oude cakes zijn onbetaalbaar. Wel worden er vandaag tribute cakes gemaakt, in de stijl van de oude voorbeelden, maar zonder de leeftijd, maar zeker wanneer ze droog bewaard worden (natuurlijke fermentatie) gaan ze hun hoogtepunt pas kennen wanneer ze de vijftig jaar passeren. Eén van de bekendste pu’er, altijd mild en zacht en nooit bitter, met aroma’s die verwijzen naar hooi en stro. Thee’s van de zes bergen zijn vaak wat zachter dan die uit de rest van Yunnan met ondermeer de smaak van meloenschil, en kunnen opmerkelijk zoet worden wanneer ze ouderen. Ze zijn helemaal anders dan die van Menghai die meer gefocust zijn en meer richting leder gaan. Als de thee echt van de Yiwu berg komt noemt men hem vaak Yiwu Zhengshan. In Yiwu wordt uitsluitend sheng puer gemaakt, de lokale thee gebruiken voor shu wordt vergeleken met het gebruiken van geld om er vuur mee te maken. Men zegt dat de handelaars uit Taiwan Yiwu prefereren omdat hij zachter is en verfijnder, terwijl die uit Guangdong en Hongkong de voorkeur geven aan Menghang die sterker is en beter bij hun keuken past.  

2005 Yi Wu Shan ‘Tong Qing Hao tribute’, Taiwan order Cake, Olivier Schneider: Thee afkomstig uit één van de geboorteplaatsen van Pu’Er thee, het dorp Yi Wu tegen de grens met Laos. Tong Qing Hao was één van de legendarische producenten die actief waren voor de Communisten alles lamlegden en wiens cakes vandaag legendarisch en extreem duur zijn. Deze thee is een tribuut aan die stijl en is gemaakt zoals men denkt dat deze thee’s in de jaren 20 werden gemaakt, en dit is eigenlijk nog een heel jonge thee: hij is gemaakt voor een eeuw. 3 april ’21, natural maturation tasting Olivier Schneider. 5 gram, gaiwan, 100°C, 100ml. Verrassend vlezige aroma’s voor het warme droge blad. 8 sec: heel vlezig, bouillon, iets rokerigs ook voor het natte blad. Olivier beschreef het als animaal, en het rokerige maar niet echt rokerige als typisch voor Yi Wu. Heel complexe smaken, veel body, lange finish. Tweede zetsel, 6 seconden: de aroma’s zijn echt zéér complex, de smaak heel karaktervol en zacht en echt waw ! Derde zetsel, 6 sec: het aroma van de ouderlijke bungalow wanneer er gekookt werd, bacon ook. Lang en complex met meer tannines nu. Vierde zetsel, 10 sec: meer fluwelig, een heel versmolten complexiteit. Vijfde zetsel, 10 sec: opnieuw die bungalow, de rokerigheid is wat terug. Zeer lekker. Zesde zetsel, een paar uur later: nog altijd die wat vlezige en animale toets, erg lekker. 😊😊😊😊(😊)

Office Gossip Juice Yiwu Huangpian Raw PuErh Spring 2019, Mei Leaf: 15 gram (PuErh headliners packet). 39£ voor een cake van 200 gram. Gao Shan dorp, 200 tot 300 jaar oude bomen. Huangpian zijn de grotere bladeren die uit een PuErh blend worden gehaald en apart verwerkt, vaak voor de boer zelf. Wat minder cafeïne dan klassieke PuErh en wat goedkoper. 17 oktober ’20, gaiwan, 5 gram, 15 sec, rinsed, 100ml, 98°C. 15sec: heel apart aroma voor het natte blad, heel floraal, orchidee, snoep, beertjes. Infusie lichtgeel, na walsen citroenmelisse (gekneusd). Geen astringentie. Redelijk rond. Leuke maar korte afdronk. 20 sec: kruidiger en op een bepaalde manier wat aardser maar ook heel fris, zoals in frisse lucht. Snoep. Infusie geurt naar gummibeertjes maar dan bio, met complexiteit. In de mond zacht maar bijna neutraal. Heeft een heel verfrissend lichamelijk effect. 25 sec: nat blad evolueert wat naar munt. Infusie wordt nu veel complexer. 40 sec: mineralig. Ik zie het niet meer… 😊😊(😊)

Forest Floor, eind Jaren 90, Sheng Pu’erh, Global Tea Hut: GTH December 2021. Yiwu, Yunnan. Aged sheng. 800 tot 1000 meter. Blends van maocha’s uit eind van de jaren 90, van één leverancier die GTH vertrouwde. Wet storage. 95°C. gongfu, lang, flash, dan langer. Tot 15 keer. 18 januari ’22, 5 gram, gongfu, rinsed, 100°C, 15 sec: nat blad: forest floor is goed gekozen ! Donkerbruin, als cola. Zeer zachte aroma’s van bosgrond. Zacht en rond, met een kleine korrel. Een wat zoet aandoend mondgevoel. Geen astringentie. Breed en lang, en altijd die mooie bosgrond. In alle nakomende zetsels bleef die toon dezelfde, af en toe met wat meer kamfer. ***(*)

 

 

Yi Zhi Xiang

China. Rotsthee. Betekent ‘Stick of Incense’, omdat de theeboom een dikke en kaarsrechte stam heeft. Naast de vier hoofdcultivars bevat Wuyi honderden varianten die vaak maar in kleine hoeveelheden bestaan, en maar heel zelden worden geëxporteerd. Sommigen worden gebruikt in Wuyi Da Hong Pao blends.


Yong Pin Hao Tea Company

Yunnan. °1999. Traditioneel werkend Pu’er bedrijf. Yi Wu.


Yong Xi Huo Qing

Anhui. Ook bekend als Jongxi Green Fire of Jongxi Jade Fire. Deze Zhu Cha (parel-thee) lijkt op Gunpowder door zijn opgerolde bolletjes thee maar is veel beter van kwaliteit (een knop met twee blaadjes). Oorspronkelijk afkomstig van Jing, in het westen van Anhui, en de eerste zou gemaakt zijn met blaadjes van de Jin Yin (goud en zilver) theeboom, zo genoemd omdat de blaadjes aan één kant goudkleurig zouden zijn en aan de andere kant zilverkleurig. Hij wordt daar al sinds de Ming-dynastie gemaakt. Het proces duurt lang en de blaadjes worden gebakken in wokken die niet te heet zijn (160°C, gewoonlijk is dit eerder 300°C) en boven houtskool-vuren hangen, een wat ouderwetse en niet zo makkelijke techniek. Dit kan tot 12 uur duren en resulteert in donkere blaadjes. Voor het rollen wordt de temperatuur nog verlaagd (van 100 tot 80°C), en ook dit rollen duurt ongeveer 8 uur. Bij het zetten plooien die open en tonen ze het vaak zeer mooie plukmateriaal (een knop en twee blaadjes). Meestal floraal en fruitig, en vaak met een geroosterde toets en zelfs iets animaals, een karaktervolle en redelijk sterke thee.

Jade Fire, 2022, Mei Leaf: Yongxi Huo Qing. 70 jaar oude theebomen in Jing, in het westen van Anhui, en zo’n oude bomen zijn zelden voor groene thee. Geplukt 9 april 2022. Qun Ti Zhong cultivar. 700m hoogte. Een knop en één of twee blaadjes. 3,5 gram, 30 sec, gaiwan, 90°C. 2 gram, 250ml, 120 sec. 12,5£ voor 40 gram. 27 December 2022, 11u, blauwe lucht, rustig weer, gaiwan, 90°C, 3.5 gram. Fijne, gekruld gerolde blaadjes, mooi diepgroen, donkergroen en heldergroen. Droog blad: rijke, diepe geur, koekjes, orchidee. 30 sec: Nat blad: ongebakken deeg en erwtjes. Erg mooie blaadjes. Bleekgroene infusie. Medium body.  Speekselopwekkend. Verfrissend. Pomelo, wat frangipane, interessant. Afdronk is ok. Opwekkend en verhelderend. 35 sec: nat blad geurt eigenlijk erg interessant. Knappe en interessante thee. 40 sec: nat blad begint nu meer naar groente te geuren, iets als witte bonen. Er komt een zoetje aan in het begin, mooi bovenop de tong. Wat anders nu, meer frangipane. 50 sec: leuk, aangenaam. Don noemde deze thee elegant, en mij deed hij inderdaad denken aan een jonge maar voorname dame (en dat was voor ik hem elegant hoorde zeggen); beetje een deftige thee 😊😊😊😊

 

Yoshida Cha-en

Japan, Koga, prefectuur Ibaraki. Masahiro, Yoshida, 6de generatie. De thee uit deze regio wordt Sashima thee genoemd. °1839. 2.5 ha. Waar ze in 1921 nog een wedstrijd deden met hun plukkers, begonnen ze rond deze tijd aan de industrialisatie en kochten in 1928 een nieuwe machine om te rollen en installeerden er een fabriekje rond. Ze gebruiken een oogsttractor, het is hier heel vlak. 80% van de aanplant is Yabukita, 20% is Izumi, een heel zeldzame cultivar die Masahiro tien jaar geleden aanplantte om er wakoucha mee te maken, na een tip van een leraar. De drie zonen staan klaar voor de opvolging en zijn al verantwoordelijk voor de commercialisatie.

Wakoucha, Yoshida Chaen, 2020: Izumi cultivar. Masahiro Yoshida doet in de lente en de zomer telkens drie oogsten met deze zeldzame cultivar en dit is de derde, die van eind mei. Zeer licht geoxideerde thee. Wordt eerst verwelkt in de zon en dan een nacht binnen, en daarna wordt hij zachter gerold dan andere zwarte thee’s om maar een heel lichte oxidatie te geven voor hij gedroogd wordt aan 100°C. 150ml, 100°C, 4 min 30 sec, 2.5 gram in een kyusu. Nogal wat tip in het droge blad. Nat heeft het blad een zeer mooi, heel fris aroma, heel complex, en veel blaadjes zien nog redelijk groen (lichte oxidatie). Heel zacht in de mond, een beetje à la Darjeeling, heel floraal. Lichte wakoucha maar origineel en mooi. De combinatie tussen de hele lichte oxidatie en de heel zeldzame Izumi cultivar is uniek. 😊😊😊😊


Yoshida Meicha-en

Theeboerderij in Uji, Japan. Al 16 generaties (400jaar) bezig met thee. 2 ha. 85% handgeplukt. Riicho Yoshida. Traditioneel theebedrijf en oudste theedomein van Kyoto. Vlakbij de Kozanji tempel waar de eerste theezaadjes van Japan werden geplant. Hoge kwaliteit. Ze beheren en bewerken ook de Kozanji-theetuin. Hun Gyokuro is de enige Japanse groene thee die werd erkend als Cultureel Erfgoed. In plaats van plastic gebruiken ze hier nog de oorspronkelijke Honzu manier van beschaduwen, met riet van de moerassen en velden die hier thuishoren, en ze zeggen dat deze wanneer het regent smaak afgeven aan de theeplanten die eronder staan. De eerste beschaduwing is goed vor 70%, de tweede periode voor 90%. De percelen zijn heel klein. Ichiro Yoshida staat momenteel aan het hoofd van dit familiebedrijf, de 17de generatie met Masahiro Yoshido treedt meer en meer op de voorgrond. Ze doen al 75 jaar mee met de National Tea Competition en wonnen hem al 20 keer, een rekord. Sinds 2016 met een eigen winkel in Uji. De pluk voor de gewone thee is een knop en vijf naalden, voor de competitiethee’s worden maar drie bladeren bijgeoogst. 

Gyokuro, Yoshida Meicha, Uji: Global Japanese Tea Marathon proefsample. Saemidori, 30 à 40 dagen beschaduwd, knop en vijf blaadjes. Met de hand geplukt. 16 februari ’22, kyusu, 2 mins, 5 gram, 70ml, 55°C. Warm droog blad, heerlijke umami. Veel kleurverschil. Nat blad, eerder vegetaal. Dik en geel. Umami vooral achterin, en voor de rest brood, en iets heel aparts. Heel licht bittertje. Lange afdronk. Tweede zetsel, fris en floraal voor het natte blad, en iets groener voor de infusie. Mix van gras en bloemen. Dik. Derde zetsel, 60 °C, 3 min: iets bitterder maar niet veel. Zeewier, proefde echt anders dan de twee vorige zetsels. 😊😊😊 4 maart ’22, shiboridashi, 30ml, 5 gram, 55°C, 120 sec: heel dik, umami maar wat aan de rand, dikke smeuige vegetale toetsen, heel intens, met een fraaie bittere toets. Heel lange en heel aparte afdronk. Opmerkelijk lange echo. Tweede zetsel was wat hoekiger en bitterder met iets van menthol; nog steeds een heel intense afdronk. Veel beter in de shiboridashi dan klassiek. 😊😊😊😊

Sencha from Sashima, 2021, Hokumei cultivar, Yoshida Meicha-en: Fukamushi sencha. Geoogst 13-16 augustus 2021, Otsutsumi gebied, Koga city, prefectuur Ibaraki. 13.14 euro voor 100 gram (zonder invoertaks). Sashima is samen met Sayama en Ashigara één van de drie grote thee-producerende regio’s in de buurt van Tokyo. Er wordt vooral fukamushi gemaakt, en er zijn niet zoveel producenten maar ze zijn jong en dynamisch. Deze werd gemaakt door mijnheer Yoshida. Half diep gestoomd. 26 maart ’22, 4.5 gram, 100ml, 80°C, 50 sec. droog, een intens grassige geur. Verse nog bedauwd geplukte kruiden voor het nat blad. Mooi lichtgele infusie. Stevige ronde aroma’s. In de mond onmiddellijk nogal veel bitters, en een stevige groene thee. Ik verwachte wat meer zachte impressies, maar die leken er vandaag niet bij te zijn. Tweede sessie, iets minder warm, 60 sec. Dieper groen. Start nog altijd bitter maar krijgt dan en zeker in de afdronk meer umami. Derde zetsel, 85°C, 1 min: nu echt eerst een bittertje en dan umami. Speciaal. 😊😊😊

 

 

You Le

Xishangbanna, Yunnan. Eén van de zes Famous Tea Mountains van de regio. Ook bekend als Youle en Jinnuo. Youle is de oude naam van het volk dat er woont, nu bekent als de Jinuo. Jonghong City. Grootste van de zes ancient tea mountains. Hoogtes tussen de 575 tot 1691 m. Oude bomen onder meer in Longpa, Situ, Mezhuo en Bapiao. Meest westelijke van de zes, en alhoewel hij er vaak bij wordt gerekend eigenlijk niet meer in Yiwu. Enige thee die uit Jinghong County komt (waarbinnen de Youle regio ligt), met drie stadjes, Manci, Shizui en Sitong. . Heeft wel wat karakteristieken van Yiwu maar is toch echt anders. Ligt tussen Gedeng en Xiaomenyang. Het is hier het hele jaar door vochtig en warm.



Y


Ya Bao

Ook Yao Bao. Yunnan. Witte thee. Deze bijzondere thee wordt geplukt van wilde of verwilderde bomen en bestaat uit uitsluitend knoppen. Omdat hij op het einde van de winter of het begin van de lente geplukt wordt zitten de blaadjes nog echt in hun knop, en deze thee bestaat uitsluitend uit deze knoppen. Afhankelijk van de weersomstandigheden varieert de kleur tussen een crème-wit en groen, en dit is een echte bewaarthee die dieper, rijker en kruidiger wordt met de jaren. Je kan de thee uren laten trekken zonder dat hij bitter wordt, en hij kan tot tien keer opnieuw worden opgegoten. Wordt ook wel eens witte pu’er genoemd omdat hij lang kan bewaren en de prijs stijgt met de leeftijd. Ook heel lekker in gin waaraan hij na een nachtje trekken heel aparte smaken toevoegt. Ook bekend als Wild White Tea. Groeit vlakbij de regio waar Pu’Erh wordt gemaakt maar is er bijna de antithese van. De variant heet Ye Sheng en groeit in Dehong op de grens met Myanmar, en is een in het wild voorkomende theestruik, de Camellia Sinensis var. Assamica var. Dehongensis. Hij wordt in maart geplukt, met alleen de nog ongeopende knop, en het uitzicht is compleet anders dan van een “normale” thee. Hij geurt naar citrus en dennehout, en is zéér duur en zeldzaam.

Yunnan Silver Bud Ya Bao, Theeliefhebber: 25 euro voor 100 gram. Met de hand in de late wintermaanden/begin van de lente geplukte witte thee van wilde theeplanten uit Yunnan. De nieuwe knoppen bevatten de nieuwe blaadjes maar zijn nog beschermd door een hard omhulsel, en deze thee bestaat uitsluitend uit deze knoppen. Bewaarthee die zeer lang kan bewaren en wel eens witte Pu’er genoemd wordt. ITMA Tea Sommelier opleiding, november 2018: een onwaarschijnlijk lekkere, zeer complexe topthee ! Ontroerend.  😊😊😊😊😊 30 december ’19, gaiwan, 4 gram, 100ml, 78°C, 1 minuut. Het droge blad in de opgewarmde gaiwan rook naar hooi en bloemen, met een mooie complexiteit. Heel bleke kleur voor de infusie (bleef zo voor alle zetsels). Het natte blad rook erg complex, met hooi en kruiden, en de infusie rook precies hetzelfde. In de mond een beetje flauw, met een zoete afdronk. Tweede zetsel, 1 min 25 sec: het natte blad rook naar nog warme granenkoekjes, recht uit de oven, heel natuurlijk en zonder toevoegsel van andere smaken en de infusie geurde net hetzelfde. Onwaarschijnlijk complexe smaak, een puur drinkplezier, met een beetje menthol in de zeer aangename afdronk. Derde zetsel, 2 minuten: terug meer hooi in het aroma, en in de smaak verdwijnt de complexiteit wat; de thee wordt ook wat droger. Vierde zetsel: terug meer graankoekjes in de neus (met suiker, zonder fruit). In de mond nog altijd zoet, maar eerder neutraal. 😊😊😊😊(😊) In coldbrew, wat menthol, stro, nogal subtiel en erg achter in de mond…

 

Yabukita

Thee-cultivar uit Japan, goed voor 74% (in 2015) van de aanplant. Ontwikkeld in 1908 in Abe in Shizuoka door Hikosaburo Sugiyama in het meest noordelijke hoekje (kita) van een veld omringd door bamboe (yabu). In 1953 geregistreerd als #6 en daarom wordt dit vaak als de geboortedatum van Yabukita gegeven. Past zich goed aan aan omstandigheden qua grond en klimaat, en bijzonder makkelijk om mechanisch te plukken omdat de scheutjes bijna loodrecht naar de zon lijken te reiken. Heel productief en intensief van smaak. In Shizuoka goed voor bijna 90% van de aanplant, in de rest van Japan bijna 70%. Hij verleent zich heel goed voor massaproductie, en zijn van nature tamelijk neutrale en voorspelbare smaak kan makkelijk gestuurd worden in de richting van meer umami, die de consument verwacht. De massale aanplant geeft echter meer en meer  problemen bij het opduiken van ziektes, en het is een cultivar die zware bemesting vraagt om de zo gewilde umami-toets te krijgen. 

Kasugaen Golden Sencha, Nio Teas: Yabukita. Hioki city in Kagoshima. Sea level. Deap steemed. Gemaakt door Kawaji-san van de Kasugaen Kawaji Seicha boerderij. 27 aug. 20, 5 gram, 60°C, 60 secs, 150ml. Zeer mooi en zuiver aroma voor het droge blad. Ook het natte blad levert een mooi en zeer klassiek aroma op. Goudgeel en veel partikels. Bladspinazie in de neus. Ook in de mond erg klassiek en zuiver, met een mooie vegetale toets en een erg lichte astringentie. Tweede zetsel, 60°C, 40 sec: heel mooi volume, lekker dik in de mond, mooi licht astringent tikje. Interessantere smaak en aroma dan in eerste zetsel. 😊😊😊

Tokuya’s Wild Sencha, 2020, The Tea Crane: 46 dollar voor 100 gram. Kamo Estate, Kyoto, gemaakt door Tokuya Yamazaki. Yabukita. Lente 2020. Bio. 3 à 4 gram, 80°C, 200ml, 40 sec. 1 januari 2020, 40 sec, 78°C, 200ml, kyusu, 4 gram. Origineel beetje zoet aroma, complexe versmoltenheid. Bleek jadegeel. Fijn aroma. In de mond erg zacht, wat timide, maar met een mooie complexiteit, heel versmolten, die heel erg op de achtergrond ligt. Erg interessante maar bescheiden thee. Lange afdronk en een mooie finish. Allemaal erg sotto voce wel. Tweede zetsel, 80°C, 45 sec: intensere knalgele infusie. Mooie vegetale toets voor het aroma. In de mond een complexe en interessante reeks tonen, een mooi bittertje, een beetje mineraliteit, een heel volle en karaktervolle mond met op de achtergrond rondzwevende umami. Prachtig geplaatste bitterheid, achteraan en voortlopend in de afdronk. Derde zetsel, 80°C, 50 sec: nog altijd strak maar ook lekker zoetje. Sencha met persoonlijkheid. 😊😊😊😊 

Matsue Sorayama Takarabako Aged Japanese Black Tea 2013, Yunomi: Takarabako Tea farm. 2013. Summer 2013. Oba Sorayama District, Matsue City, Shimane. 60 gram. Yabukita. Organic. Het bedrijf specialiseerde zich onder meer in zwarte thee die verouderd werd in ideale omstandigheden zodat ze telkens een aparte jaargang aanbieden. Winter 2019, 3 gram, 150ml, 3 mins, 98°C: erg versnipperd droog blad, met steeltjes en heel wat lichter gekleurde elementen. Mooi aroma, bijna als alcohol, doet denken aan wijn. Ook het natte blad geurt erg mooi. Redelijk donkere roodbruine infusie. Zeker na rondwalsen een redelijk complex aroma, een beetje als een wijn. Start als een echte zwarte thee, een beetje Indisch, met ook dat type astringentie, en dan met een erg interessante zure toets die gepaard gaar met een zijdezachte complexiteit. Mooi, lange en complexe afdronk. Interessant concept. Ook een tweede zetsel was erg interessant, met heel ontwikkelde en complexe aroma’s, zeker voor het natte blad. 😊😊😊(😊) 29 januari 2021, 3 gram, 3 min, 150ml, 98°C, klassieke theepot. Droog blad, warm: iets kruidigs. Nat blad, iets zuurs, maar na afkoelen ook duidelijk iets fruitigs. Weinig aroma voor de infusie. In de mond verrassend zacht, fruitig, dan ook iets van melkzuur, en op het einde komen die twee samen. Perzik ? Abrikoos ? Redelijk lange afdronk. Tweede zetsel: vooral het fruit, minder het zure, en heel fluwelig in de mond. Lekker, beetje speciaal. 😊😊😊(😊)

Naturali Tea #12 Japanese Black Tea Setoya Monomi 2nd flush, Yunomi: Yabukita. Akumi Kinezuka keert geregeld terug naar Sri Lanka om er de techniek te bestuderen. Setoya is een gebied in Fujieda waar veel van hun theetuinen liggen. Momiji is de naam van de Japanse esdoorn. 3 à 5 min, 90°C, 200-300ml, 5 gram. Juni oogst. 20 gram. 11.79 euro voor 100 gram (pre-taks). 13 maart ’21, 3 gram, 150ml, 3 min, 98°C. Zeer mooie, complexe aroma’s voor het natte blad, heel verwarmend en kruidig en met mooi fruit. Roodbruine infusie waarin de bessen en de zuiverheid nog meer opvallen. Heel fijn en elegant, zeer mooie spanningsboog, lekker lang. Bewijst dat je ook met yabukita goeie wakoucha maakt. Tweede zetsel, idem: meer aroma’s van een goeie zwarte thee, en mooie smaken maar het eerste zetsel was het beste. 😊😊😊😊

Fukamushicha, Ikenoya-en: Diepgestoomde (90 à 100 seconden), niet beschaduwde thee. Omdat de thee diepgestoomd is krijgt hij een extra roosterbehandeling om te drogen, en dat proces heet reikyakuri. Yabukita cultivar. Ikenoya in Iruma in de prefectuur Saitama. 5 gram, 200ml, 60 sec, 80°C, kyusu. Het droge blad is zeer gefragmenteerd, mooi groen, heel wat steeltjes. Het natte blad geurt zeer diep, onder meer naar geroosterde kastanjes en umami (iets van een bouillon). Eg mooie kleur. Zacht en zoet, mooi retronasaal, heel flatterend, lichte astringentie wanneer hij wat afkoelde. 90°C en 50 secs voor het tweede zetsel: dieper groen, strakker in de smaak, iets meer astringentie, minder umami. Zeer mooie thee 😊😊😊😊

Sencha, Okukuji Chagyo Kumiai: Yabukita. Prefectuur Ibaraki, in de bergen rond Daigo. Geoogst rond 10 mei, geen beschaduwing, tamelijk intens gestoomd. 5.5 gram, 50 sec, 200ml, 80°C. Gele infusie. Eerder vegetaal aroma. De smaak is licht en grassig, vegetaal ook, met een mooi volume en een lichte astringentie, en umami maar alleen wanneer de thee wat afkoelt. Tweede zetsel, 100°C, 10 sec: iets fruitiger in de neus, astringenter in de mond. 😊😊😊

Kabuse Sencha, Obubu: 40 gram. Package Tea Marathon summer 2021. Geoogst in mei, 500m hoogte. JAS. 35 jaar oude yabukita. Licht gestoomd (20 seconden), twee weken beschaduwd. 7 augustus ’21, 5 gram, 70°C, 60 sec, 200ml: nat blad: vegetaal maar met iets aparts, snoep (spekken, guimauves). Infusie is geel met een jadegroene inslag. Nogal licht. Geen astringentie. Een lichte umami toets in de afdronk. 60 sec was te kort. 8 augustus ’21, 200ml, 5 gram, 75°c, kyusu, 90 sec: droog blad, warm: pakken umami, heerlijk ! Nat, hele mooie frisse vegetaliteit met een citrustoets, heel fris. Kleur tussen geel en licht jade. Vol en breed startend, licht qua body, umami in de start, met iets vegetaals er heel mooi doorheen geweven. Heel mooi bitter lijntje. Uitermate mooi mondgevoel en evolutie. Bleef zeer lekker ook wanneer afgekoeld. Tweede zetsel, 2 min, 85°C: zacht, zoeter en erg lekker. Mooie afdronk. 😊😊😊😊

Black Tea from Sashima, Yabukita, seeds, first flush, 2021: 12.75 euro voor 30 gram. Geoogst 30 april 2021. Sakai, Sashima, Ibaraki. De thee werd gemaakt met heel jong blad van een theetuin met yabukita, maar geen kloon, elke plant is afkomstig van zaad en dus licht verschillend van zijn buur. Licht geoxideerd. 8 december ’21, 150ml, 100°C, 3 min, 3 gram. Droog materiaal, zeer fijne gedraaide blaadjes. Nat blad is nog erg groen, met oxidatie aan de randen, nogal wat steeltjes, een knop en een blad. Frisse aroma’s van hooi en bloemen. Smaak is eerder licht maar mooi complex, met toetsen van hooi en bloemen, mooi vol met openbloeiende aroma’s. Nooit heel expressief en eerder ingetogen. Heel lichte astringentie. Een echte first flush. Tamelijk lange afdronk. Een tweede zetsel is zeer zacht. 😊😊😊😊

Supernatural Black, 2018, Wakocha, Postcard Teas:  90 jaar oude Yabukita struiken die nooit kunstmest of herbicides of pesticides hebben gezien, zelfs geen dierlijke mest. Kan licht of sterk gezet worden, en kan melk aan in het tweede geval. Late spring 2018. 7.5£ voor 50 gram. Minamata was ooit berucht voor een kwikvergiftiging in de zee die duizenden omwoners ziek maakte. Hij vermijdt bemesting, zelfs organische, omdat hij gelooft dat alle bemesting insecten aantrekt. Studeerde landbouw in Makinohara. 30 november ’19: 3 gram, 90°C, 3.5 mins, 150ml. Heeft iets geparfumeerds in het aroma van de natte bladeren. Nogal erg astringent, en weinig smaak. Melk toegevoegd en kreeg daardoor een sterke en zeer lekkere smaak van speculaas. Restje, 2 januari ’22, sterk, met melk. Te lekker om weg te gooien.  😊😊😊(😊)

Sencha, Ikegawa Chagyo Kumai, Kochi, 2021: Yabukita, lente-oogst, knop en drie blaadjes. Deze thee won onlangs een wedstrijd in Kochi. 5 gram, kyusu, 65°C, 90 sec, 180ml. Nat blad: heel aangename vegetale geur met diepgang. gouden kleur voor de infusie. Erg lekker en zacht, mooie umami in de start, geen bitterheid, alleen achterin een zeer zacht bittertje. Tweede zetsel, 100°C, 5 sec: zoet, met een mooie ronde vegetaliteit en een erg aangename afdronk 😊😊😊(😊)  

Kabusecha, Aichi, Hekien Ocha no Junpei: Yabukita. Competition level. 30 dagen beschaduwing. Handgeplukt. 5 gram, 100ml, 2 mins, 40°C. Donkergroen, stalig glanzend droog materiaal, heel mooi en uniform. Nat blad geurt complex, umami en vegetale toetsen. Lichtgele infusie. Heel dik. Veel umami, bijna richting gyokuro maar niet zo fel. Umami op een dekentje, heel zacht met een zoet ikje om te stoppen en een mooie lange en interessante afdronk. Tweede zetsel, 80°C, 100ml, 1 min: iets minder dik maar nog altijd wat zoet, interessant en complex, met een tikje bitter en zoet naast elkaar ! 😊😊😊😊

Kabusecha, Nakamori Seicha, Mie:  Yabukita, dubbellagig beschaduwd. Lente-oogst. 17 juni 2022, hittegolf, 7 gram, 60 sec, 70°C, 130ml. Nat blad: umami en vegetaliteit. Troebel en lichtgroen. Erg veel umami die onmiddellijk start. Lekkere finish en afdronk, heel rijk. Complexiteit en smaak vooral achteraan. Opmerkelijk verkoelend effect. Tweede zetsel, 85°C, 30 sec: jadegroene infusie. Zoet en zeer zacht, maar met een licht bittertje. 😊😊😊(😊) 

#21B Mountain Grown Yame Black Tea, Yabukita Summer, Snowing Mountain tea, Chiyonoen Tea Garden, Yunomi: 30 gram, 9.51 euro. Yabe village, Yame. 500m hoogte. 2nd flush. Geen pesticides, geen kunstmest. 3 gram, 3 min, 200ml, 95°C. 16 April 2023, 4 gram, 3 min, 95°C, kyusu, 200ml. groot nogal fijn blad. Het aroma van het droge blad doet sterk denken aan de Benifuki van het huis, maar het natte blad geurt minder zwaar naar specerijen en meer naar bloemen. Roodachtig bruin, nogal donker. In de mond onmiddellijk een deel van het productieproces (zelfde toets als de Benifuki) maar dan onmiddellijk iets veel fijners en floraals. Er is astringentie en een zekere korreligheid. Tweede zetsel: nu valt vooral het heel mooie florale karakter op, zowel in de neus als in de mond. De astringentie is extreem fijn en bijna onmerkbaar. 😊😊😊(😊)

#21C Mountain Grown Yame Black Tea, Yabukita Spring, Chiyonoen Tea Garden, Yunomi: 30 gram, 11.15 euro. Grand prix award 2020. Yabe village, Yame. 500m hoogte. First flush. Geen pesticides, geen kunstmest. 3 gram, 3 min, 200ml, 95°C. 19 mei 2023, 3.5 gram, 3 min, 200ml, 95°C, kyusu. Mooi blad, erg volledig. Zweem van groen maar overwegend bruin. Bijzonder complex aroma, complexer dan de 21B, floraal maar zeker ook met een toets van die specerijen. Amberkleurige infusie. Erg fijne yabukita wakocha smaken, fijn en erg lang, met een zekere korreligheid toch ook. Tweede zetsel, idem, 4 mins: goudgele infusie met licht bruine zweem. Heel zacht. Lekker. 😊😊😊(😊)

67 year old Yabukita Sencha, Yame, 2021, Chinoyo-en, The Tea Crane: Yame, Fukuoka. 67 jaar oude Yabukita struiken Aanplant uit 1955, twee jaar na de officiële registratie in 1953 van de cultivar. Waarschijnlijk de oudste Yabukita struiken van Japan. Normaal gezien worden Yabukita struiken gerooid wanneer ze minder beginnen op te leveren. Masashi Harojima. Mei 2021. Uit de Sugiyama theetuin, 10 are op 600m. Rood-gele leem. Futsumushi (medium-gestoomd). 13,1 euro voor 30 gram. 200ml, 3à4 gram, 80°C, 40 sec. 21 mei ’23, 200ml, 3.8 gram, 80°C, 40 sec. Droog blad: fijn, gebroken, bijzonder intens en lekker aroma van groene thee. Opgewarmd: umami. Nat blad: vegetaal en zuiver. Jadegroene infusie. Heel erg lekker. Zacht, veel umami, beetje zoet zelfs. Geen astringentie, heel klein bittertje. Zalige thee. Tweede zetsel, 90°C: aroma heeft wat van zuivere frisse lucht. Zoetje, umami, lekker. 😊😊😊😊

 

Yakushima

Japan. Eiland aan de zuidkust van Kyushu, en deel uitmakend van de prefectuur Kagoshima. Bergachtig en regenachtig, met een subtropisch klimaat. Grotendeels bedekt door een cederwoud met enkele hele oude bomen. Veel theeboeren werken organisch.


Yamabuki Nadeshiko

Harunocho, Isagawa, Shizuoka, Japan. Donkere, gefermenteerde thee, een kouhakkoucha, waarin technieken worden toegepast die uit de sake wereld komen. Het startpunt is een blend van organische Bancha aracha die gemengd wordt met 50% water. Daarna worden ze verhit om de bacteriën te doden, en uitgespreid op tafels in een steriele en temperatuur-gecontroleerde kamer. Daarna wordt er gemengd met zwarte koji gist (Aspergillus Oryzae) om het fermentatie proces in gang te steken (3 dagen). Daarna wordt alles gemengd met een extract van benifuki bladeren om smaak te geven. De thee wordt dan opnieuw verhit om de bacteriën te doden en gedroogd voor hij verpakt wordt.


Yamacha

Japan. Vaak verward met zairai alhoewel de twee geen synoniem zijn. Waar zairai inderdaad uit zaad komt en niet gekloond werd, net als yamacha, staat zairai meestal nog mooi in rijen aangeplant door de theeproducent om het oogsten te vergemakkelijken. Yamacha is wilde of halfwilde thee die in aparte struiken her en der door elkaar staat, meestal in een straal van een paar kilometer rond een boerderij, en het is vaak een mix van wilde en halfwilde planten. Hij kan niet mechanisch geoogst worden en is dus nogal duur, en hij wordt vaak geblend. Komt redelijk veel voor in Kumamoto. Is redelijk uniek, en de planten stammen waarschijnlijk af van de eerste struiken die uit China naar Japan kwamen, ze zijn geen Japanse variant zoals soms gezegd wordt.


Yamakai

Cultivar uit Japan. Ooitbekend als Shizu-7166 en ontdekt in 1949 maar pas gecommercialiseerd in 1967 onder de naam Yamakai. Zeer zeldzaam. Vooral in Shizuoka waar hij ook vandaan komt. Heeft een heel apart aroma waarnaar vaak wordt verwezen als dat van rood fruit. Kruising tussen Yabukita en een lokale cultivar. Vaak gebruikt voor schaduwthee maar doet het ook heel goed in volle zon.

Sencha from Yame, Yabe-mura, Yamakai cultivar, Thés du japon: 15.35 euro voor 100 gram. Geen pesticides. Cultivar Yamakai, uit het dorp Yabe in Yame in Fukuoka. Unshaded op 550m hoogte. Relatief diep gestoomd, Fukamushicha. 15 mei 2020. 4 gram, 70ml, 70°C, 40 sec. 25 oktober 2020, 4 gram, 70ml, 70°C, 40 sec: op een grijze Corona zondagnamiddag. Aangename warme wat geroosterde geur. In het begin vooral die geroosterde noten en nogal wat umami. Er is iets vaags vegetaal dat af en toe opduikt maar heel verstopt zit. Erg dik, veel body. Geen astringentie. Heel erg yummy. Tweede zetsel, 45 sec: alvast in het natte blad meer vegetaliteit. Mix van umami en vegetaliteit voor de infusie. Duidelijke astringentie nun stevig zelfs een beetje té. Derde zetsel, opnieuw 40 sec: zeer aangenaam, nu inderdaad frambozenconfituur, geen astringentie meer. Mooi zoet. Vierde zetsel: mooi zoetje, nog altijd leuk om drinken. 😊😊😊(😊)

Black Tea from Sashima Yamakai first flush, 2021, Thés du Japon: Geoogst 3 mei 2021. Sakai town, Sashima district, Ibaraki. 11.76 euro voor 50 gram ex importtaks. Yamakai, een uit Yabukita voortgekomen cultivar voor groene thee, wordt hier gebruikt voor wakoucha. 3 gram, 3mins, 150ml, 98°C.Droog blad, warm: vanille. Nat blad: opent verrassend fris en floraal , dan komt er fruit en wat vanille. Ook in het aroma van de infusie dezelfde drievuldigheid, een nog warm fruittaartje naast een bos versgeplukte bloemen. Mooie amberkleurige infusie. Licht, vanille, fruit (een taartje met fruit én slagroom), geen astringentie, dat florale zit sterk in de afdronk. Delicieus, heel mooi in de afdronk ook, verleidelijk lekker maar wel degelijk complex. Zeer lekkere en aangename thee. 😊😊😊😊 Tweede zetsel, zelfde parameters: iets uitgesprokener fruit in het aroma, iets vlakker in de mond maar nog altijd zeer lekker (een fruittaartje).


Yamanami

Japan. Cultivar die in 1965 werd geregistreerd en ontwikkeld in het Miyazaki Research Centre. Ontwikkeld voor kamairicha uit een Chinese cultivar uit Hubei. Frisse, opwekkende thee, soms met ongewone aroma’s als kamfer.

Wakoucha Yamanami, Gokase, 2018, Yannoko: Eerste oogst, april/mei. Miyazaki Sabou. 12 dollar voor 40 gram. Heel mooi verfrissend en fruitig aroma voor het natte blad. Infusie tussen oranje en rood in. Prachtig aroma, heel intens en complex met fruit-fraîcheur. In de mond intens, een toets van cederhout, heel mooi en complex-compleet. 27 oktober ’19, een worteldag, late namiddag, droog en helder maar koud. De natte bladeren brengen een erg verfrissend aroma van zwarte thee met een mooie fruitigheid. Heel warm en complex aroma dat me doet denken aan een warme fruit cake. De kleur van de infusie gaat sterk naar het oranje. Heerlijke thee, hartverwarmend, soepel, zelfs wat zoet, heel complex, met cederhout maar ook cake en fruit. Tweede zetsel: neus bijna even goed, in de mond is de thee zoeter in de attaque. Een beetje onstabiel, wanneer nog heet is hij een beetje doods, maar na wat afkoelen wordt hij heel yummy. Eigenlijk bijna lekkerder dan in het eerste zetsel. 19 September 2020. Bij het aroma van het droge blad valt me nu het first flush gehalte op, met de typische geuren van hooi en droogbloemen. Nat blad: echte wakoucha aroma’s, zwarte thee maar heel floraal. Lekker en verwarmend aroma met vleugen warm fruit. Geen astringentie, lekker zacht. Tweede zetsel, heeft nog altijd een prachtige neus, de mond is wat zoeter nu en nog aardig. 😊😊😊(😊)

 

Yama no Ibuki

Japan. Cultivar. °1997. Kan vier of vijf dagen vroeger geoogst worden dan yabukita. De vertaling is ‘Mountain’s Breath’. Ontdekt en vooral populair in Kawanehon.

Micro batch 2022 Sencha, Yama no Ibuki, Kaneta Ota Tea Garden, Yunomi: 10 gram, 13.23 euro. Yama no Ibuki cultivar. Asamushicha. 29 mei 2023, 200ml, 60 sec, 70°C, 5 gram, kyusu. Warm droog blad: umami. Nat blad: een goed gestructureerde vegetaliteit omwikkeld door umami, als een bouillon van verse groene bladgroentes. Bleekgeel. Zacht maar mooi gestructureerd met de umami vooral achterin. De afdronk is fris en lente-achtig. Tweede zetsel, 30 sec, 90°C. meer jadegroen nu. Ook nu zwemen van umami, geen bitters, zacht. Leuk. 😊😊😊(😊)


Yamashita Teafarm

Kyotanabe. Tot voor kort geleid door Toshikazu Yamashita, Japan’s Gyokuro grootmeester, °1934 en in 1966 voor de eerste keer een eerste prijs in de MAFF gyokuro competitie. Waarschijnlijk de beste gyokuro producent van Japan. Erg moeilijk te krijgen. Werkt bijna volledig met de hand. Yamashita Shinku, zijn kleinzoon, volgt hem nu op. 

Gyokuro from Uji, Kyo-Tanabe ‘Yamashita’ Kyo-midori cultivar, Thés du Japon: 16 mei 2020, met de hand geplukt. Fugenji gebied, Kyo-Tanabe stad (één van de beste plaatsen voor Gyokuro), Kyoto. 38.12 euro voor 30 gram. Gemaakt door Yamashita Shinki, de kleinzoon van Yamashita Toshikazu, het hoofd van de Yamashita Shinjuen theetuin. Komt uit de ‘shizen-shitate’ tuin die niet gesnoeid wordt. Met de hand geplukt met de shigokitsumi-techniek, zonder machine of scharen. Tent-beschaduwing op drie niveaus. Met de hand geperst en gerold. Bewerkt in kleine partijen van 25kg wat telkens resulteert in 4 kg thee. Gemaakt van de zeldzame kyo-midori cultivar. 36 dagen beschaduwd. 5 gram, 30ml, 50°C, 120 sec. 13 maart ’21, 5 gram, 50ml, shiboridashi, 50°C, 2 mins. Heel mooi aroma. De eerste slok is een schok zoals het hoort e zijn met heel intense smaken van umami, bouillon, en erg rond en zoet. Heel dikke consistentie, heel mondbedekkend, extreme lang. Ondanks de heel indrukwekkende kracht toch ook elegant en complex. Tweede zetsel: heel complex en fijn, en nog steeds met en superlange afdronk. Derde zetsel, 10°C warmer: heel complex, ‘groener’, maar fijn niet zwaar, mooie astringentie, erg apart achteraan. Prachtige afdronk. 😊😊😊😊(😊)


Yamatomidori

Cultivar uit Japan. Ontdekt in 1924 in Nara (en de enige cultivar uit deze regio) en toen alleen bekend als #10, de naam kreeg hij pas in 1953. Laatbloeier die pas 10 dagen na Yabukita begint te schieten, goed tegen de koude kan en graag op hellingen staat. Thee van deze cultivar zal waarschijnlijk een maand later op de markt komen dan de eerste seizoens-shincha en daarom minder populair. Hij houdt niet van klei en minder goed afwaterende gronden. De plant verweert zich tegen de koude door meer suikers aan te maken en heeft de jonge blaadjes die kleiner dan gemiddeld zijn dichter op elkaar, en is goed resistent tegen nachtvorst.

Jade Sap, Sencha, 2019, Global Tea Hut: Nara, Tsukigase, Japan. Gemaakt door Fumiaki Iwata. 300 tot 500m boven zeeniveau, en dus een week tot tien dagen later geoogst dan sencha in de lager gelegen gebieden. Absoluut geen bemesting op hellingen die nog hun originele bodem hebben. Het plantgoed komt van zaad van de Yamatomidori cultivar. Aangeleverd door de Tea Crane. 18 september ’20, 60°C, 60 sec, 5 gram. Een erg vegetaal en grassig aroma voor het natte blad. De infusie is waterig en flauw, dit is niet de goeie zetwijze. 15 oktober ’20, 94°C, kyusu, 3 gram, 150ml, wél de goeie zetwijze. Nat blaad doet denken aan gebakken vis met groente, maar ingetogen en zeer versmolten. Diepgele kleur. Mooi aroma, alhoewel niet uitermate uitgesproken toch intens, een beetje apart zelfs, met iets mariens en iets vegetaals, maar echt in elkaar geweven. Licht bittertje inde mond. Dik en vol, bijna stroperig, veel body; bijzondere afdronk, absoluut geen jonge sencha. Tweede zetsel, ok, vooral mooi zoet en dik. Leuke thee. 😊 😊 😊 😊

Organic Sencha, Tsukigase Kenko Chaen, Global Japanese Tea Marathon: Fumiaki Iwata. Yamato-Midori, uit zaad. 90 sec, 80°C, kyusu, 5 gram, 150ml. Diepgroene kleur voor de blaadjes met wat licht gekleurde ertussen. Droog warm, een diepe complexe geur. Nat blad, ook hier valt de complexiteit op. Erg mooie vegetale toets, maar met veel diepgang. Erg mooie diepgeel-gouden kleur. Beetje zwoel aroma maar ook heel mineralig. Duidelijk maar niet overdreven bittertje (volgende keer 70°C proberen). Zacht, koekje, zoet trekje in het midden van die astringentie. Lang. Echt heel complex, bijzonder interessant, en heel erg lang, zeker als hij wat afkoelt. Tweede zetsel, 90°C, 10 sec: misschien niet zo’n goede parameters. 😊😊😊😊

Seed-grown Wa-kocha Black tea, 2017, The Teacrane:  geoogst lente 2017 op de Tsukigase Kenko Chaen tea farm in Nara, de boerderij van de Iwata familie. Yamata-Midori, organisch en uit zaad, niet uit klonen. 27 euro voor 100 gram. § augustus 2019. Het droge blad is eerder donkergroen dan donkerbruin, gebroken groot blad met redelijk grote steeltjes. De natte bladeren geuren intens en heel rijk en complex, met honing, fruit en een prachtig floraal aroma. Het aroma van de infusie is ongelooflijk en waait omhoog uit de kop, zoet, rijk en complex. Koperkleurige infusie, richting roodbruin. Excellente wakoucha met diepgang, complexiteit en persoonlijkheid, en moeilijk te bevatten dat deze twee jaar oud is. Een bijna onmerkbare maar toch aanwezige astringente toets geeft structuur. Heel vol, ongelooflijk lang en een prachtige echo. Wanneer de thee afkoelde zelfs og lekkerder. In deze prijsklasse een echte topper. Tweede zetsel: werd erg toasty, als een vers brood, brioche, de geur van croissants in een Frans hotel die de oven ingaan als je nog in je bed ligt, maar dan gemengd met iets erg floraals. ‘een grote vaas met bloemen naast mijn bed, in de ochtend in een Frans hotel’. Erg rond mondgevoel, een plezier om te drinken, minder intens maar zoet en heel aangenaam en nog altijd mooi complex in de kern 😊😊😊😊

Organic first flush Seed-grown Wakocha, 2020, The Tea Crane: 30 dollar per 100 gram. Yamato Midori cultivar. Tsukigase Nara. Fumiaki Iwata. Lente-oogst maar van de lagere en groffere blaadjes die meer tannines bevatten. 3 gram, 100°C, 150ml, 3 minuten. 20 December 2020: De zeer mooie droge blaadjes geuren naar spek, heerlijk. De natte bijzonder complex, erg floraal, maar met een mooie frisse toets, specerijen ook. Naar het oranje neigend amber. Heel floraal aroma, getomateerd; elegant en complex. In de mond elegant en duidelijk, heel fijn, zeer mooie florale toetsen met een erg knappe citrustoets die alles heel fris maakt. Mooie fijne astringentie. Hel knappe en lekkere thee. Tweede zetsel, 3 min. Nog wat meer naar het oranje gaande infusie. Korreliger. Prachtige versmolten smaken van honing en bloemen. Zoet. Heel lang. Heerlijk. Derde zetsel, 3 min: zacht, een beetje korrelig, en nog altijd lekker, met herinneringen aan het eerste zetsel, en nog altijd dat lekkere zoetje aan de zijkant van de tong.  😊😊😊😊

Nara Native Mountain-Grown Sencha 2020, The Tea Crane: 26 dollar voor 100 gram. Bio. Tsukigase, Nara. Yamatomidori cultivar, aanplant van 1964, uit zaad. Lente-oogst. 90°C, 4 & 5 gram op 200ml, 40 seconden. Cadeau na crowdfunding. 28 december ’20,40 sec, 90°C, 4 gram, 200ml. Mooi droog bladmateriaal dat steeltjes bevat. Aroma nat blad complex en mineralig. Strogeel. Heel lich ten zacht, mooi zoet, te licht voor mij, ga langere trektijd uitproberen. Mooi zoete trekjes wel. 1 januari 2020, 45 sec, 88°C, 200ml, 4,4 gram: nat blad, vegetaal met een heel lichte rokerige toets. Heel lichte wat mineralige sencha. 1 min 30 sec: opnieuw die nogal speciale licht zoete en wat rokerige toets. Heel aparte smaak. Ongeloflijk complex. Heeft wel aandacht en concentratie nodig. 😊😊😊😊

Nara Native Yamatomidori Sencha, Siam Tees: Jaargang onbekend. Uit de portfolio van The Tea Crane. 10 gram. Fumiaki Iwata. Uit de Kitorode theetuin in Tsukigase, aangeplant in 1964 met theezaadjes van de toen pas ontwikkelde Yamatomidori. Klei en graniet. Lente-oogst. 90°C, 1 min, 3 tot vier zetsels (1 min, 20 sec, 1 min, 2 min). 2 à 3 gram per 100ml. 34.9 euro voor 100 gram. 29 december ’22, late namiddag, veel wind, af en toe regen, 100ml, 3 gram, 90°C, 1 min. Lange, smalle, dennenboomgroene naaldjes. Nat blad, mineralig, iets zoets. Mooie gele infusie.  Zeer zacht. Mooie mineralige toets, nauwelijks vegetaliteit, een beetje bladgroente op de achtergrond. Leuke retronasale toets, maar over het algemeen een zeer bescheiden thee, een beetje té zelfs. Tweede zetsel, 20 sec: nat blad is wat vegetaler maar met dezelfde mineralige toets. Nogal flauw. Al te oud ? 😊😊😊.

Hoji Wakoucha, Obubu: Roasted black tea. 30 gram. Seed-grown yabukita. 90-100°C, 5 min, 5 gram, 200ml. Juni oogst, unshaded. 10 augustus ’21, 100°C, kyusu, 3 gram, 150ml, 3 mins. Droog: beetje verrast door het droge licht citrusachtige aroma en het uitzicht, grote stukken blad in alle schakeringen van bruin. Kleur: goud met bruine inslag. Nat blad: verrukkelijk ! zoet, fruitig, origineel, noch hojicha noch wakoucha, iets tussenin: heel mooi aroma. Confituur, maar van wat ? Duidelijk aanwezig zoetje, boventoon die fruitig is maar ook wat kruidig zoals een tabak, tussen de lijnen door iets van hojicha roostertonen.  Zoetje blijft ook echt hangen. Hééél lekker. Mooie lange en constante afdronk. Héééérlijke thee. 😊😊😊😊

Wakocha, Sakaguchi-en, GJ Tea Marathon: 15 uur verwelking in een door hem ontworpen machine. Na het rollen om de oxidatie in gang te zetten gaan ze een uur tot twee uur een droogmachine in. Benifuki first flush, geoogst 25 april (een week vroeger dan anders). Bio. 13 november ’21, 5 gram, 300ml, 3 mins, 100°C. Droog blad, veel meer floraal dan kruidig, en nogal ongewoon. Nat blad, heel complex, erg mooi, fijn en fris, duidelijke fruittoetsen en nog meer voor de infusie. Koperrode infusie. De smaak is niet heel overweldigend, nogal elegant, maar fris en fruitig. 😊😊😊

Hojicha, Tsukigase, Global Japanese Tea Marathon: Yamata-midori, bio. Lente-oogst, gevolgd door een dag verwelking onder de schaduw van bomen, daarna gemaakt als een sencha en licht geroosterd. 9 April 2022, 5.3 gram, 175ml, 75°C, 2min30sec. Steeltjes en nogal gebroken blad. Warm, droog: chicorei. Nat blad, veel steeltjes en redelijk veel nog erg groen blad. Uiterst opmerkelijk aroma dat ik nog nooit rook bij een hojicha, wel met die typische cacao toets, maar met daaronder iets heel fris. Kleur van een oude wijn, heel helder, geoxideerd goudgeel. Heel complex aroma, echt uniek voor een hojicha. In de mond zacht, complex en breed, licht astringent, heel lange finish. Zacht. Wat een ongelooflijk interessante hojicha is dit. Zo lekker zeg, fris en elegant ook. 😊😊😊😊(😊)   

 

 

Yame

Japan. Stad in het zuiden van de prefectuur Fukuoka, en bekend voor zijn Yamecha. Goed voor 3% van de totale groene theeproductie van Japan, en voor niet minder dan 45% van alle gyokuro. 77% van de aanplant bestaat uit Yabukita, 4% uit Kanayamidori, 4% Okumidori, 3% Saemidori en 2% Yamakai. Sencha uit deze regio is vaak redelijk zoet en zachter dan andere. Bijna de helft van alle Gyokuro komt hier vandaan. Dentou Hon Gyokuro heeft een GI statuut van gegarandeerde herkomst en moet tegemoet komen aan een aantal regels. Kuma-en en Ushijima Seicha zijn twee bekende producenten.

Premium Sencha Yame, Azumaya: Azumaya, Antwerpen, oktober 2018. 50 gram, 25 euro. Heel fijn gehakte blaadjes. Erg groene infusie. Smaakt als een hele goede matcha, wat zoet, erg lekker, pakken umami. 28 oktober, 5 gram, 70°C, 1 minuut, met de kyusu. Intens en vol aroma; dik mondgevoel, heel aanwezig, mooi lang; tweede zetsel, aroma is nog intenser en voller, zeer aangenaam. 😊😊😊😊

 

Yan Cha

Rotsthee. Zie onder Wuyi bergen.


Yandang Maofeng

China. Provincie Zhejiang. Groene thee van de Yandang berg in Yueqing, vlakbij de stad Wenzhou.


Yan Zhong Lan

China. Rotsthee. Betekent ‘Rock Orchid’. Naast de vier hoofdcultivars bevat Wuyi honderden varianten die vaak maar in kleine hoeveelheden bestaan, en maar heel zelden worden geëxporteerd. Sommigen worden gebruikt in Wuyi Da Hong Pao blends.


Yao Bao

Zie Ya Bao.


Ya Shi Xiang

China. Fenghuang Dancong. Cultivar voor Duck Shit Oolong. Ya Shi betekent eendestront, xiang betekent aroma. Het is niet helemaal duidelijk waarvan de naam komt, maar de meeste verwijzingen zijn naar de kleur van de grond rond de vindplaats van de originele cultivar. Eén van de verhalen is dat de ontdekkers de thee zo noemden om concurrenten weg te houden, maar dat is waarschijnlijk een verzinsel. De originele struik is 80 jaar oud en staat op de Wudong berg in Chozhou in Guangdong, op 900 m hoogte. De bladeren zouden dikker en groter zijn dan andere cultivars in de regio. De cultivar groeit nu op meer plaatsen in Fenghuang, en alhoewel de thee nog niet zo populair is, is het meestal een erg lekkere dancong oolong.  

Duck Shit Oolong, Ya Shi Dancong, 2020, Mei Leaf: Geplukt maart 2020. Ya Shi cultivar. Fengxi dorp, Guangdong, China. Tot derde blad. 500m hoogte. 25 pond voor 30 gram. Kreeg dit jaar een extra roast om de romigheid meer naar voor te brengen. 99°C. 24 juli ’21, 100ml, yixing, 97°C, 5 gram. 24 juli ’21: niet gespoeld. nat blad, kers en iets heel kruidigs. Bleek geelbruin. Erg zacht, boterig-fluwelig aanvoelend, licht fruitig toetske. Tweede zetsel, 25 sec: veel mooiere volle neus voor het natte blad, zeer complex, licht gebrande boter. Diepgeel met lichte bruine schijn. Pancakes (geen pannekoeken!). Heel lekker aroma ! Heel lekkere zachte en toch frisse thee met structuur. Derde zetsel, 30 sec: echt heel mooie complexiteit voor het nat blad. Zacht, aangenaam. Volgende keer eerst spoelen ?  Vierde zetsel, 35 sec: nat blad geurt zoeter, nog meer pancake. Zacht. Nog altijd een heel lekkere smaak. Vijfde zetsel, 40 sec: blijft nog mooi, zeker het aroma. 😊😊😊(😊)

Daily Duck Shit Dancong Oolong, White2Tea: 7 gram. De goedkoopste van de drie die wordt aangeboden door White2Tea. Floral and sweet. Licht geroosterd. 6.25$ voor 25 gram. 95°C, 7 gram in een 100ml yixing potje, 20 sec. nat blad: veel van de blaadjes zijn donkergroen met oxidatie op de rand. Geur is mooi, lichte roostertoets, fijn aroma, mooie florale toetsen. Lichtbruine infusie, helder. Lekker aroma, mooie complexiteit. Geen dikke thee, medium body ? Zoet, onmiddellijk lekker, chocola met bergbloemetjes, beetje perzik ook, eigenlijk erg lang maar niet op een heel intense of complexe manier, maar wel op een heel erg lekkere.25 sec: nat blad, meer roostertoets, meer spicy, minder floraal. Mooie zoete kruidigheid (specerijen). Erg lekker voor zo’n instapthee ! 30 sec: terug floraler. Zoet en zacht, en heel aangenaam. 40 sec: zelfde florale toets. Ok, maar genoeg theïne voor vandaag ! 😊😊😊(😊)   

Yue Guang Bai

Witte thee uit Yunnan. Heel aparte thee waarvan de droge blaadjes een witte en een zwarte kant hebben (zoals de maan), het gevolg van een natuurlijke reactie van deze cultivar op verwelking. Bijna altijd van oude in het wild groeiende Yangta Da Bai Cha theebomen, en eigenlijk is dit Camellia Talensis, een wilde variant van de Camellia Sinensis die vooral voorkomt in delen van Burma, Thailand en Yunnan. De thee wordt geplukt en verwerkt bij ‘maanlicht’ om het poëtisch uit te drukken, wat eigenlijk wil zeggen dat hij verwelkt wordt in het donker. Dit zet een ander proces in gang dan bij verwelken in de zon dankzij de warme droge nachten in dit stuk van Yunnan. Meestal gebeurt dat binnen, maar wanneer de omstandigheden goed zijn gebeurt dat deels buiten, in het licht van de maan. Het maakt de thee zachter dan andere witte thee. Goede exemplaren kunnen met de gaiwan heel veel trektijden aan, veranderen van smaak met elk zetsel en zijn bijna altijd zacht en complex. Komt zowel voor als losse thee als in cakes. Alhoewel er links zijn met Puer en de thee vaak uit dezelfde regio’s komt wordt hij meestal toch beschouwd als witte thee alhoewel sommigen hem rangschikken onder de Pu’er. Vaak heel mooie thee door die schakeringen van wit en zwart.  

Ancient Artisan Moonlight White Tea, Wild Tea Qi: : 17.9 $ (15.8 euro) voor 56 gram. Deze Yue Guang Bai werd geplukt en verwerkt bij volle maan en komt van oude theebomen in de bergen van Yunnan. Sommige van die bomen kunnen tot 400 jaar oud zijn. De thee wordt op een speciale manier verwerkt zodat één kant van het blad wit blijft en de andere donker, bijna zwart. Geoogst in de lente. ITMA London, november 2018. 80°C, 2 minuten, 2.5 gram. Topthee. Ongelooflijk complex. In de mond zacht, fluwelig, toetsen van honing, zoethout en waskaars. 😊😊😊😊(😊)

Imperial White Moonlight Yue Guang Bai, Hotsoup: Bio. Nanping, Yunnan. Begin 2020. 11,95 euro voor 25 gram. 7 mei ’21, 85°C, 3 minuten, 3.5 gram, 200ml kyusu. Heel mooi droog blad, zwart en wit, heel esthetisch, heel mooi geschakeerd. Het natte blad heeft een zachte aardige geur. Heel mooi diep goudgeel naar het oranje toegaande infusie. Beetje fruitig-geparfumeerd aroma. In de mond eerst en vooral zacht en fluwelig, en dan heel mooi evoluerend over zacht fruit naar iets wat meer houtigs en iets zoets dat je inderdaad wel eens vind in puer. Absoluut geen astringentie, leuke thee. 😊😊😊😊

 

Yu Hua

China. Rainflower Tea. Groene thee. Provincie Jiangsu. De blaadjes zijn opgerold tot heel fijne naaldjes, net als dennenaaldjes. De naam Yu Hua verwijst naar de oorsprong, een groep terrassen in de buurt van Nanjing. De pluk gebeurt ’s morgens vroeg wanneer de eerste scheutjes zich vormen en alleen die worden geplukt. Moeilijk om te maken, en maar een tiental theemeesters zouden de techniek echt onder de knie hebben. Bestemd voor hoogwaardigheidsbekleders en bedrijfsleiders, en vaak gegeven als geschenk.


Yunnan

Provincie in het Zuiden van China, meest zuidwestelijke van alle en grenzend aan Laos, Burma en Vietnam. 44.5 miljoen inwoners. 70% van hen zijn Han, de andere zijn verdeeld over 25 verschillende etnieën. Rode, vruchtbare grond, met constante vochtigheid en heel constante temperaturen, in het zuiden en zuidwesten van de provincie, en grote hoogteverschillen, met bergen tot 2000m hoog. Hier wordt al 2100 jaar thee geteeld. De thee komt vooral van de districten Xishuangbanna, Simao en Lincang. Export sinds 200 jaar. Vroeger voornamelijk groene thee, maar in 1937 stuurde de regering twee theemeesters,  Feng Shao Qiu en Fan He Jun, naar hier om zwarte thee te promoten. Yunnan was belangrijk geworden toen de Japanners de traditionelere theegebieden bezetten en men voor de export zwarte thee nodig had uit andere gebieden. Ze vonden de ideale omgeving in de Fang Qing regio in het zuidwesten van Yunnan. In 1939 werd de eerste thee succesvol op de Engelse markt aangeboden, en sindsdien is Yunnan ook bekend voor zijn zwarte thee. Yunnan is het bekendst als thuis van de Pu-Erh thee. Het leeuwendeel van de aanplant bestaat uit Da Ye, een struik met grote blaadjes voor het maken van Pu-Erh, eigenlijk de assamica-variant, en in Xishuangbanna staat de oudste nog in productie zijnde boom, hij zou 1700 jaar oud zijn. De productie van pu-erh heeft nu die van zwarte thee overvleugeld, maar er wordt zelfs CTC-thee gemaakt. De zwarte thee van Yunnan lijkt wat op Assam maar is aromatischer en de theetuinen liggen veel hoger, maar naar het schijnt moet je er een beetje voor zijn (ik hou er persoonlijk erg van). In Yunnan worden ook Golden Monkey, een hele fijne zwarte thee, en Yao Bao, een wilde witte, gemaakt. In Yunnan staat ook de ‘Xiang Zhu Qing Cha Zhu’, de grootste en dikste gekende theeboom ter wereld wiens leeftijd op 3200 jaar geschat wordt. In Yunnan liggen ook de Wuliang of Wu Liang bergen, waar de allerbeste Pu’erh vandaan komt.

Yunnan Bio TGFOP, l’Essence du Thé: L’Essence du Thé, Colmar. Droog aroma: echt heel erg zwarte thee. Gezet: breakfast thee, niet mollig maar puntig. In de mond sterk en bitter, houtig, lekker met een wolkje melk. Echte ochtendthee. 6 juli ’17:kleine draadjes met nogal wat gouden tipjes erdoor. Droog aroma van hout en heel oude sigaren. Nat: mooi bruine gescheurde blaadjes, en fris, wat puntig, fruitig aroma. Roodbruin. Na 3 minuten, niet astringent, fris en eerder fruitig, mooie zachte afdronk; lekker zonder maar ook met melk, wat zoet maar toch ook met karakter. 😉😉😉

Grand Yunnan Impérial, Palais des Thés : Zwarte thee. Droog: mooie opgerolde blaadjes, overwegend donkere maar met bruine erdoor en een paar gouden botten. Geurt naar hout. Nat: bruine blaadjes. Aroma is scherp en puntig, hout. Deze thee is amberkleurig, en geurt naar behandeld hout, tabak en lekker fris; de smaak is zacht en rond, heel zuiver, met een mooie afdronk; met melk: rond, lekker, maar zonde, ook hier ook wel die mooie afdronk 😊😊😊

Hong Mao Hou, Maison Vayez, Arras: 7.5 euro per 50g. “Aap met de rode haren”. Zwarte thee uit Yunnan, tegen de Indische grens ? Bijzonder rood van kleur, bijna alleen botten. Zou zeer weinig theïne bevatten. 13 oktober 2017: een bijzonder mooie thee met een mix van lichtbruin-lichtrode blaadjes, mooi samenklittend, en met een geur van peper en blonde tabak; mooie heel regelmatige bruine blaadjes na het zetten. Naar het donkerroodbruin neigende kleur; ook hier in de neus dat peperachtige; in de mond erg kruidig mar ook met rondere noten, zeker in de afdronk; 27 december ’17: droog: bijzonder peperig aroma; de kleur van de blaadjes gaat van heel lichtbruin tot donkerbruin, met een rode schijn en heel veel lichte blaadjes; infusie: een redelijk intens amber, tamelijk donker; in de neus diezelfde peper en andere specerijen en sigarettentabak, complexer dan vroeger leek het me; in de mond iets van een bouillon, opnieuw die peper en dan iets van paddestoelen; een lekkere rode thee 😊😊😊 20 januari ’18: de complexiteit van december bevestigd, lijkt lekkerder en lekkerder te worden ?  😊😊😊 6 november ’18: het droge aroma is een beetje aan het wegdeemsteren. Nat heel complex wel, specerijen en kruiden, het lijkt wel een keuken. De infusie geurt nog steeds een beetje naar zwarte peper maar meer versmolten. Zeer weinig astringentie, blijft mooi hangen. Avondthee meer dan ochtendthee. 😊😊😊

Yunnan 2018, Wild Tea Qi: 19.9 $ voor 56 gram. Artisanale zwarte thee van zeer oude theebomen in Yunnan. Beperkte oplage, geplukt in de lente van 2018. Grote blaadjes, vooral zwart. Mooie thee, een beetje rokerig, leuke aciditeit 😊😊😊(😊)

Golden Jing Mao Feng, Speyerer Tee Contor: Yunnan. 4.3 euro voor 50 gram. 26 mei ’19: zeer mooie mengeling van zwarte en donkerbruine blaadjes met gouden, en veel ‘stof’ of haartjes. De infusie is roodbruin en dik, met ronddrijvende haartjes van de tip. Aroma is eerder moutig, net als de geur van de infusie die sterk doet denken aan mout en eruitziet als een dikke ingekookte vleesjus. In de mond nogal complex, met eerst en vooral mout en iets erg mannelijks, maar in de afdronk een fruitige toets en een hele aardige echo. Beetje vreemde maar interessante en lekkere zwarte thee. Kleurt mooi met melk maar toch wel beter zonder. 😊😊😊(😊) 5 april 2021, 3.8 gram, 150ml, 98°C, 3 min. Heel fruitige aroma’s, aardbeienconfituur vooral, de moutigheid is niet te bespeuren. 😊😊😊(😊)  

Yunnan Golden Orange, Simao, 2018, Hotsoup: Oogst voorjaar 2018. 50 gram, 6.25 euro. Guang Bai uit Simao en dat ligt in de prefectuur Pu’er, op de Tea Horse Road. Licht geoxideerde rode thee, die al een lichte spontane fermentatie onderging en die waarschijnlijk nog jaren bewaard kan worden terwijl die spontane fermentatie langzaam doorzet. Geplukt in een warm en vochtig voorjaar met zich zeer snel openende en groeiende toppen. De droge blaadjes zijn groot en enorm geschakeerd, in alle kleuren denkbaar. 27 februari ’20: 3 gram, 3.5 minuten, 200ml, 90°C. Diep goudkleurige infusie. Zeer milde thee, met aroma’s van bulang zwarte thee en lichte sheng pu-erh. De mond is licht en mild maar met een paar interessante toetsen van pruim, pu-erh fermentatie, een tipje drop, en de structuur is nogal dik en een beetje korrelig achterin. Nogal bijzondere en lange maar zeer milde afdronk. 28 februari, 5 minuten: weinig smaak als hij warm is maar na afkoelen eigenlijk heel bijzonder, mooi zoet, deed zelfs wat denken aan smaakelementen van cola. Mooie afdronk. Eigenlijk het lekkerst koud.. 😊😊😊

Wild Yunnan Golden Tips Dian Hong, Siam Teas: 31.4 euro per 100 gram. Oude en wilde theebomen boven de 2000 m op de Yang Ta berg in Jinggu county. Alleen knop, geplukt tussen midden maart en midden april. Na het oogsten geselecteerd op kwaliteit en grootte, en dit is A kwaliteit. Gemaakt door meester Yang Feng volgens de tradities. Geen pesticides, geen kunstmest. 6 November 2020, 5 gram, 280ml, 92°C, 3 min: erg mooi bladmateriaal, zacht en donzig. Mooie oranjekleurige infusie. Al bij het natte blad (iets moeilijker te ruiken in een pitcher) een mengeling van specerijen, iets mooi (en fris) zoets en zwarte chocolade. De mond start onmiddellijk rijk en kruidig en zacht met een mooie retronasaliteit, maar de thee is niet dik, eerder fijn. Geen astringentie. Start heel mooi maar ik mis iets in het tweede stuk. Ik zou deze iets steviger zetten met minder ml. Heel zacht. Tweede zetsel, 5 min en 230ml. Moutiger aroma maar ook die honing blijft nog hangen. Ik blijf de thee een beetje dun vinden, vraag me af wat hij gongfu zou doen. Leuke afdronk nog wel. 😊😊😊(😊)

 

 

Yunomi

Japan. Kopje zonder oor om thee uit te drinken. De volledige naam is eigenlijk yunomi chaiwan. In een Japanse familie heeft elk lid van de familie zijn eigen yunomi om thee uit te drinken. Een meteo yunomi is een combinatie van twee kopjes waarvan het ene iets kleiner is dan het andere, en ze zijn voor gebruik door een koppel.


Yunomi

Yunomi is gespecialiseerd in Japanse thee en biedt de thee’s van meer dan 125 telers en producenten aan. Ze willen vooral iets doen aan de moeilijkheden die Japan heeft om zijn thee-rijkdom te exporteren. Ze werken vooral met kleine artisanale bedrijven die dit niet zelf kunnen organiseren omwille van de taalbarrière en de afstand. Ian Chun, geboren in Hawaii, is de eigenaar en de naam van het bedrijf is Matcha Latte Media, gevestigd in Tokyo. Op hun website verkopen ze naast theeservies ook keramiek en Japanse specialiteiten. Enorm gamma Japanse kwaliteitsthee’s.  Artisanal Japanese Tea & Accessories for Your Life Steeped in Tea – Yunomi.life

 

Yumewakaba

Japan. Cultivar. °2006 als #53. Ontwikkeld door het Saitama Research Center. Kruising uit 1968 tussen Yabukita en Saitama #9. Lijkt sterk op Yabukita, maar indien een bepaald verwelkingsproces wordt toegepast krijgt de thee een geur van osmanthus.


Yu Qian

Deel van de Chinese lente-oogst. Geoogst na Qing Ming (rond 5 april) maar voor Gu Yu (Koren Regens), tussen 5 en 20 april.


Yu Shan

Bergketen in Taiwan, in het district Chia Yi, met 3952m hoogte de hoogste berg van Taiwan.  De naam Yushan betekent Jade Mountain. De meeste theetuinen liggen op hoogtes rond de  1400 à 1700 meter en werden iets voor de eeuwwisseling opgestart. Veel mist en lage temperaturen zorgen voor zeer smakelijke rijke thee’s. Veel van de struiken staan op steile hellingen wat hun wortels dwingt om diep te gaan in de rotsachirge ondergrond en zeer goed is voor de afwatering. Vanwege de grote hoogte zijn de UV stralen 10 tot 15% intenser zodat de korte zonnige periodes tussen de mistflarden door veel effect hebben, maar dat de temperatuurverschillen erg hoog kunnen zijn. Het gebrek aan langdurig zonlicht zorgt voor extra aminozuren die de smaak van de thee erg boterig kunnen maken. De pectines die in de bladeren zitten en ze beschermen tegen de vorst zorgen voor een romige en rijke textuur. 


Yutaka Midori

Yutakamidori. Japanse cultivar, ontdekt in Shizuoka als Y-2, maar nooit officieel geregistreerd. Populair in Kagoshima en Miyazaki omdat hij vijf dagen voor Yabukita kan geoogst worden.. In Zuid-Kyushu de belangrijkste cultivar. Populair omdat hij zo vroeg is. Donkergroen. Rijk smakende thee, veel umami indien beschaduwd, en redelijk unieke aroma’s wanneer niet beschaduwd. Rond Kagoshima goed voor ongeveer 60% van de aanplant, in de prefectuur zelf goed voor 27%. Kan heel slecht tegen de koude, en je vindt hem dan ook zelden buiten Kagoshima. Goed voor 5% van de Japanse productie. Bestaat sinds 1966 en is een doorselectie van Asatsuyu. Krijgt meestal een week beschaduwing voor het plukken (60%) om een intensere groenere kleur te krijgen en de blaadjes minder bitter te maken.


Yuzamashi

Japan. Pot gebruikt om water af te koelen wanneer je bijvoorbeeld gyokuro maakt.